«Πρόβα Τζενεράλε»

Το περασμένο Σαββατοκύριακο ανήκε σχεδόν ολοκληρωτικά στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ήταν και η «πρόβα τζενεράλε» των νέων συσχετισμών που διαμορφώνονται στο υψηλότερο όργανο του κόμματος, ενόψει της εκλογής του/της νέου προέδρου του κόμματος.

Αναμενόμενες

Τα προγνωστικά δεν έπεσαν έξω αν και υπήρξαν εκπλήξεις. Στους τρεις αναμενόμενους, την κυρία Εφη Αχτσιόγλου, τον κ. Νίκο Παππά, τον κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, προστέθηκε η υποψηφιότητα του παλαιού στελέχους του Πα.Σό.Κ. κ. Στέφανου Τζουμάκα, ενώ τελικώς δεν κατήλθε υποψήφιος ο κ. Παύλος Πολάκης!

Οι 48

Ο «οδικός χάρτης» όπως τον εισηγήθηκε η γραμματέας του κόμματος κυρία Ράνια Σβίγκου έγινε αποδεκτός με 160 ψήφους υπέρ. Να σημειώσω ότι τα μέλη της ΚΕ είναι 300 –ζωή νάχουν– και από αυτά στις ψηφοφορίες συμμετείχαν 252. Απουσίαζαν δηλαδή 48 μέλη –περίπου το 1/6, δεν το λες και λίγο!

Ψήφισε

Να σημειώσω πάντως ότι ο κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος απουσίασε την πρώτη ημέρα και στη δεύτερη ημέρα προσήλθε απλώς για να ψηφίσει. Χωρίς σχόλιο

Ο κ. Ν. Ηλιόπουλος

Μάλιστα στην ψηφοφορία –μου λένε– λίγο έλειψε να γίνει και θερμό επεισόδιο, με πρωταγωνιστή αυτή τη φορά τον κ. Νάσο Ηλιόπουλο. Ανήκει στην ίδια τάση με τον κ. Τζανακόπουλο. Τι συνέβη;

Εντάσεις

Την ώρα που επρόκειτο να ψηφίσει το σώμα, εντός της αιθούσης ήταν 330 άτομα –προφανώς περί τα 80 άτομα ήταν μη μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Σηκώθηκαν λοιπόν τα χέρια, έγινε μία αναμπουμπούλα για τα μη μέλη που ήταν παρόντα και το προεδρείο αποφάσισε να γίνει ονομαστική ψηφοφορία.

Ολα καλά

Τότε ο κ. Ηλιόπουλος μαινόμενος έτρεξε στο προεδρείο βγάζοντας φωνές και κουνώντας τα χέρια. Ακούστηκαν υπονοούμενα. Κι όπως είναι φυσικά πέρασε η άποψη του προεδρείου. Εγινε ονομαστική ψηφοφορία.

«Αλλαξοπίστησαν»

Απ΄ότι μου λένε δεν την ήθελαν αυτή τη διαδικασία διότι ήταν αρκετοί που «αλλαξοπίστησαν» σε ένα βράδυ και ντρέπονταν να το δηλώσουν ονομαστικώς με την ψήφο τους. «Αλλο να σηκώνεις το χέρι πίσω από την κολώνα της αιθούσης και άλλο να λες το «ναι» με το όνομα σου. Επικράτησε όμως ψυχραιμία και όλα πήγαν καλά!

Ο κ. Ν. Βούτσης

Ορισμένα στοιχεία τώρα για τις μετακινήσεις, όπως προκύπτουν από τα πηγαδάκια και τις παρέες στη διάρκεια του διημέρου. Η άλλοτε «Ομπρέλα» δεν είναι σε καλύτερη κατάσταση από την άλλοτε «Κίνηση Μελών». Η απόφαση του πρώην προέδρου της Βουλής κ. Νίκου Βούτση να στηρίξει την κυρία Εφη Αχτσιόγλου, έχει προκαλέσει κρίση στην «Ομπρέλα», η πλειοψηφία της οποίας φαίνεται να στηρίζει τον κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο. Και μου λένε ότι για πρώτη φορά «έσπασε» η τριάδα των κκ Ν. Βούτση, Ν. Φίλη και Πάνου Σκουρλέτη….

Διάλυση

Από την άλλη η υποψηφιότητα του κ. Νίκου Παππά δείχνει να μην μπορεί να συγκρατήσει τους πασοκογενείς και γενικότερα τη διεύρυνση. Η «Κίνηση Μελών» έχει διαλυθεί. Αυτό φάνηκε στη διάρκεια των προηγούμενων ημερών από τις συναντήσεις της τάσης και επιβεβαιώθηκε στο διήμερο!

Ο κ. Στ. Τζουμάκας

Αρνητικά σχόλια ακούστηκαν πολλά από στελέχη της διεύρυνσης σχετικά με το διαδικτυακό «μπούλινγκ» που υπέστη για την δήλωση της υποψηφιότητας του ο κ. Στέφανος Τζουμάκας –κι απ΄ ότι μου λένε ορισμένοι «υπάλληλοι» της Κουμουνδούρου δεν είναι … άμοιροι ευθυνών!

Αποχώρηση;

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η παραίτηση του κ. Χρήστου Σπίρτζη από την Πολιτική Γραμματεία. Και τούτο –λένε– διότι ήθελε να απεμπλακεί από την ευθύνη των αυτοδιοικητικών εκλογών. Δεν ξέρω μήπως βλέπει κανένα «λάκο στη φάβα»; Αυτοί πάντως που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα υποστηρίζουν πως η παραίτηση του άλλοτε υπουργού είναι η αφετηρία της αποχώρησης του. Με χρονικό ορίζοντα τις ευρωεκλογές. Αν δεν υπάρξουν κάποιες εξελίξεις που θα τις αξιολογήσει ως πρόσφορες για την παραμονή του. Α, και να μην το ξεχάσω η σχέση του με τον κ. Νίκο Παππά διέρχεται κάποια … ψυχρανσία!

————————————————————

ΔΕΗ

Στα σκαριά είναι η έκδοση ομολόγου από τη ΔΕΗ.

Αυτό μου λένε πηγές μου αναζητώντας να μάθω αν στο συνολικότερο κλίμα ευφορίας που κυριαρχεί στην εγχώρια κεφαλαιαγορά, το οποίο μετουσιώνεται στην έκδοση ομολογιών, στις εισαγωγές στο Χρηματιστηρίου Αθηνών νέων εταιρειών, περιλαμβάνονται και σχέδια της ΔΕΗ για την έκδοση ομολόγου.

Οι ίδιες πηγές, μου διευκρινίζουν πως η διοίκηση της εταιρείας δεν έχει λάβει ακόμη αποφάσεις. Και όλα δείχνουν πως μία τέτοια κίνηση αναμένεται προς φθινόπωρο μεριά, προσδοκώντας και τις εξελίξεις από την επανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας της ελληνικής οικονομίας.

Το παρασκήνιο στις Βρυξέλλες…

Και αφού αναφέρθηκα στη ΔΕΗ λέω να μείνω στα ενεργειακά και να σας μεταφέρω λίγο παρασκήνιο από τις διαβουλεύσεις που γίνονται αυτήν την περίοδο στις Βρυξέλλες για το ανασχεδιασμό της χρηματιστηριακής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Στο νέο λοιπόν μοντέλο γίνεται μία μάχη όπου οι ηλεκτροπαραγωγοί επιδιώκουν ανάλογα με την τεχνολογία που χρησιμοποιούν (μονάδες φυσικού αερίου, πυρηνικά εργοστάσια, ΑΠΕ, υδρογόνο κλπ.) να περάσουν νομοθετικές προτάσεις για τη λειτουργία πρόσθετων μηχανισμών ενίσχυσης. Μηχανισμοί που θα αποζημιώνουν τις μονάδες για τις υπηρεσίες ευελιξίας που παρέχουν ή με πιο απλά λόγια για τη δυνατότητα να είναι ανά πάσα ώρα και στιγμή έτοιμες να δώσουν την ισχύ που χρειάζεται το σύστημα.

Αν και κάθε κατηγορία ηλεκτροπαραγωγών (ανάλογα με την τεχνολογία) είναι μόνη της σε αυτό το μέτωπο και κοιτάζει η μία να απαξιώσει τα συμφέροντα της άλλης, εντούτοις όλοι μαζί έχουν ένα ενιαίο μέτωπο: Να καταργηθούν τα πλαφόν που εφαρμόστηκαν στην περίοδο της κρίσης και όχι μόνο. Να μην υπάρχει ούτε καν πρόβλεψη για την επιβολή τους…

Ο φόβος του χειμώνα…

Και μπορεί η ενεργειακή κρίση να εμφανίζει σημάδια εκτόνωσης, οι τιμές να υποχωρούν και οι αποθήκες φυσικού αερίου της Ευρώπης να είναι γεμάτες, ωστόσο στις τάξεις των πολιτικών ηγεσιών των κρατών – μελών κυριαρχεί μία ανησυχία, ένας φόβος…

Αυτός της ενεργειακής επάρκειας του χειμώνα. Δηλαδή τους ανησυχεί το ενδεχόμενο μιας ξαφνικής επιδείνωσης της κατάστασης τον ερχόμενο χειμώνα που μπορεί να βρει απροετοίμαστα τα 27 κράτη – μέλη. Τόσο σε επίπεδο προσφοράς φυσικού αερίου όσο και σε επίπεδο τιμών.

Έτσι, αν και υπάρχει η γενική κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για κατάργηση των πλαφόν και των διαφόρων μέτρων στήριξης που ίσχυαν τον περασμένο ένα με ενάμιση χρόνο, εντούτοις οι 27 δυσκολεύονται να υιοθετήσουν αυτή την πρόταση της Κομισιόν.

Και όλα δείχνουν πως είναι πιθανόν μέχρι το τέλος του 2023 να μη ληφθεί ενιαία απόφαση: Ούτε προς τη διατήρηση των έκτακτων μέτρων ούτε προς την κατάργηση τους…

Και έτσι το κάθε κράτος – μέλος να λειτουργεί υπό ένα καθεστώς σιωπηρής ανοχής των Βρυξελλών

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories