Επέκτεινε τις απώλειές της η τουρκική λίρα έναντι των σκληρών νομισμάτων, καθώς οι κρατικές τράπεζες απέσυραν τη στήριξή τους ενόψει της συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας για τον καθορισμό των επιτοκίων την Πέμπτη, σύμφωνα με το Bloomberg.

Το νόμισμα υποχώρησε έως και 2,2% και διαπραγματέυεται στις 26,88 λίρες ανά δολάριο. Αυτό οδήγησε τη φετινή υποτίμηση σε πάνω από 30%, τη δεύτερη μεγαλύτερη απώλεια μετά το πέσο της Αργεντινής, μεταξύ των χωρών των αναδυόμενων αγορών.

Τουρκία: Στο κυνήγι των πετροδολαρίων ο Ερντογάν

Nέα αύξηση επιτοκίων

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Τουρκίας αναμένεται να αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς για δεύτερο συνεχόμενο μήνα την Πέμπτη, στο 18,25% από 15%, σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση σε έρευνα του Bloomberg. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι ισχυρίζονται ότι η πολιτική παραμένει υπερβολικά χαλαρή, δεδομένων των προσδοκιών για τον πληθωρισμό στο τέλος του έτους σε επίπεδα υψηλότερα του 40%.

Ζητούμενο ένα «αξιόπιστο νόμισμα»

Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ δήλωσε πρόσφατα ότι μια προβλέψιμη δημοσιονομική πολιτική και ένα καθεστώς ελεύθερης συναλλαγματικής ισοτιμίας «θα διασφαλίσουν ότι η τουρκική λίρα θα ανακτήσει σταθερότητα και θα γίνει αξιόπιστο νόμισμα».

Ωστόσο, αυτά από μόνα τους δεν θα είναι αρκετά.

«Η νομισματική πολιτική δεν αφορά τα επιτόκια. Έχει να κάνει με την ανάπτυξη και την ποσότητα του χρήματος», τόνισε ο Στιβ Χάνκε, καθηγητής εφαρμοσμένων οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, προσθέτοντας ότι η προσφορά χρήματος της Τουρκίας «αυξάνεται πολύ γρήγορα» δεδομένου ότι ο ρυθμός αύξησης της προσφοράς χρήματος από έτος σε έτος είναι περίπου 50% ετησίως.

Η Goldman Sachs έχει επισημάνει ότι η αύξηση των επιτοκίων υποδηλώνει ότι, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, η κεντρική τράπεζα «προτίθεται να τηρήσει το ανορθόδοξο πλαίσιο της που επικεντρώνεται στα μακροπροληπτικά μέτρα και τους ποσοτικούς περιορισμούς και όχι στην πρόσβαση με βάση τα επιτόκια στη ρευστότητα της TCMB για αυστηρότερη πολιτική».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές