Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναχωρεί τη Δευτέρα για τριήμερη περιοδεία στις χώρες του Περσικού Κόλπου, με στόχο της υπογραφή επενδυτικών συμφωνιών αξίας άνω των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μετέδωσε το TRT. Στο ταξίδι θα το συνοδεύσουν περίπου 200 Τούρκοι επιχειρηματίες.

Εκτός από τις διαπραγματεύσεις με την ηγεσία του Κατάρ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Σαουδικής Αραβίας, ο Ερντογάν θα λάβει μέρος σε επιχειρηματικά φόρουμ που διοργανώνει το Συμβούλιο Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων της Τουρκίας σε αυτές τις χώρες.

Τώρα αρχίζουν τα (πιο) δύσκολα: 200% πάνω ο φόρος στα καύσιμα στην Τουρκία

Ο επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου, Nail Olpak, δήλωσε στους δημοσιογράφους πριν από το ταξίδι ότι, μετά τα αποτελέσματα των συναντήσεων, σχεδιάζεται να συναφθούν συμβάσεις στους τομείς των κατασκευών και των εργολαβιών, καθώς και στους τομείς της υγείας, της ενέργειας, των μεταφορών, των οικονομικών, του τουρισμού και της γεωργίας.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι A Haber την Κυριακή, ο Τούρκος αντιπρόεδρος Τζεβντέτ Γιλμάζ είπε ότι υπολογίζει σε συγκεκριμένες συμφωνίες.

«Πρόκειται για μακροπρόθεσμα έργα τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και σε τρίτες χώρες. Κάποιες από τις άμεσες επενδύσεις θα γίνουν άμεσα, κάποιες στο μέλλον. Αναμένουμε εντυπωσιακά ποσά», είπε, προσθέτοντας ότι τα ποσά θα γίνουν γνωστά μετά τις διαπραγματεύσεις .

Αμυντική συνεργασία

Ξεχωριστό θέμα των διαπραγματεύσεων θα είναι η συνεργασία με τις χώρες του Περσικού Κόλπου στην αμυντική βιομηχανία. Ειδικότερα, ο Γιλμάζ και ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ συζήτησαν αυτό το θέμα στο πρόσφατο ταξίδι τους στο Κατάρ. Η πύλη ειδήσεων του στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος Savunma Sanayi σημειώνει ότι το Κατάρ αγοράζει drones, κατευθυνόμενα πυρομαχικά, θωρακισμένες επίγειες πλατφόρμες, πολεμικά πλοία και ταχύπλοα από την Τουρκία. Τα μέρη διαπραγματεύονται την πώληση τουρκικών κορβετών κλάσης Milgem στο εμιράτο. Το Κατάρ δείχνει επίσης ενδιαφέρον για το πολλά υποσχόμενο έργο του κύριου τανκ μάχης της Τουρκίας στο Altay.

Η περιοδεία στην περιοχή θα ξεκινήσει με την επίσκεψη Ερντογάν στη Σαουδική Αραβία. Σύμφωνα με το TRT, η Τουρκία σκοπεύει να αυξήσει τον ετήσιο εμπορικό κύκλο εργασιών με τη χώρα αυτή στα 30 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή