Ομαλά;

Μ΄αυτά και μ’ αυτά αύριο έχουν ακόμη μία εσωτερική σύγκρουση στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Η μάλλον όχι. Ξέχασα, παραιτήθηκε ο κ. Χρήστος Σπίρτζης από την Πολιτικη Γραμματεία, οπότε η συζήτηση για τις επιλογές των αυτοδιοικητικών εκλογών αναμένεται να κυλήσουν ομαλά. Εκτός κι αν κάποιοι εκ των συμμετεχόντων θυμηθούν τα όσα συνέβησαν στο τέλος της συνεδρίασης της Κεντρική Επιτροπής. Ολα καλά !

——————————————————————–

Καίγεται

Εν τω μεταξύ για μία ακόμη φορά καίγεται η Ελλάδα. Τελικά ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης παρέλαβε «καμμένη γη» από τον προηγούμενο πρωθυπουργό – δεν θυμάμαι τώρα το όνομα του. Ούτε επιπλέον πυροσβεστικά μέσα και μειωμένο το προσωπικό της πυροσβεστικής. Αν ήμουν στη θέση του θα του «τα έχωνα» του προηγούμενου … πρωθυπουργού! Τι να προλάβει ο άνθρωπος – ο κ. Μητσοτάκης – σε λίγες εβδομάδες….

——————————————————————–

Ο κ. Κ. Καραμανλής

Πάντως εγώ χαίρομαι όταν οι άνθρωποι βρίσκουν βρίσκουν εργασία – με τους «ακαμμάτηδες» έχω πρόβλημα! Θα μάθατε φυσικά ότι ο κ. Κώστας Καραμανλής, πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, εξελέγη στη θέση του προέδρου της εταιρείας ΣΕΚΕ ΑΕ.

Αλ. Μπαλτατζής

Πρόκειται για πρώην συνεταιριστική οργάνωση που μετασχηματίστηκε σε ανώνυμη εταιρεία, ιδρυθείσα το 1947 από τον αείμνηστο Αλέξανδρο Μπαλτατζή. Η έδρα της είναι στη Ξάνθη, στην ακριτική περιφέρεια της Θράκης.

Μοναδικός

Πρόκειται για τον μοναδικό έλληνα πρώην πρωθυπουργό που απο την πολιτική – δεν συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις – μεταφέρεται, έστω και από την θέση του προέδρου, σε μία ιδιωτική επιχείρηση. Η επιλογή, θα μπορούσε κανείς να πει, πως ήταν και αναπόδραστη, αν δεν ήθελε να … μένει στο σπίτι όλη μέρα, δεδομένου ότι τα εκλογικά αποτελέσματα, δεν άφησαν κανένα περιθώριο για το ενδεχόμενο της εκλογής του στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας – αν υπήρχε τέτοια σκέψη!

Ο κ. Μπαρόζο

Απ΄ότι γνωρίζω και σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι ελάχιστες αυτές οι περιπτώσεις. Θυμάμαι επί παραδείγματι τον πορτογάλο κ. Ζοζε Μανουέλ Μπαρόζο, που από πρώην πρωθυπουργός και εν συνεχεία πρόεδρος της Κομισιόν, που με την αποχώρηση του από τις Βρυξέλλες στρογγυλοκάθισε στην θέση του μη εκτελεστικού προέδρου της Goldman Suchs. Και έγινε μέγα σκάνδαλο.

Εθνικά;

Δεν φτάσαμε βεβαίως μέχρι εκεί και η ανάδειξη του κ. Καραμανλή μπορεί να έχει και ευγενή κίνητρα. Η μάλλον εθνικά! Και πολύ περισσότερο όταν αυτά αφορούν στην ευαίσθητη εθνικά περιοχή της Θράκης.

Ο κ. Αλ. Κοντός

Να σας ενημερώσω πως το «αφεντικό» της ΣΕΚΕ ΑΕ από τη θέση του γενικού διευθυντή της εταιρείας είναι ο κ. Αλέξανδρος Κοντός, πρώην υπουργός Γεωργίας των κυβερνήσεων Καραμανλή. Λύνει και δένει μου λένε στο νομό Ξάνθης – οικογενειακώς!

Ο κ. Ευρ. Στυλιανίδης

Και να σας θυμίσω επίσης ότι στο διπλανό νομό Ροδόπης εκλέγεται βουλευτής ο κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης – εκ των ελάχιστων εναπομεινάντων στυλοβατών του καραμανλισμού και προσωπικός φίλος του πρώην.

«Ροζάκι»

Επίσης να σας θυμίσω ότι προεκλογικά έγινε μέγα θέμα από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, το γεγονός ότι ο νομός Ροδόπης διατήρησε το «ροζάκι» στο μπλε του χάρτη της Ελλάδας, όπως βάφτηκε στις εκλογές της 21ης Μαΐου, διότι η μειονότητα ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

«Καραμανλική επικράτεια»

Να υποθέσω δηλαδή ότι σε ενδεχόμενο ελληνο – τουρκικής συμφωνίας που ενδεχομένως θα αμφισβητεί διάφορα δεδομένα που αφορούν στη μειονότητα, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η … «καραμανλική επικράτεια» της Ροδόπης και της Ξάνθης; Δεν γνωρίζω. Απλώς μία υπόθεση κάνω…. Θα έχει πάντως ενδιαφέρον συνέχεια.

Ο κ. Π. Ταρενίδης

Να σας ενημερώσω επίσης ότι ο κ. Καραμανλής διαδέχεται στη θέση του προέδρου τον κ. Παναγιώτη Ταρενίδη, επίσης άνθρωπο του κ. Κοντού….

——————————————————————–

Φωτιά και μπλακ άουτ

Οι πυρκαγιές που ξεσπάνε σε δασικές εκτάσεις και γενικά σε εκτάσεις όπου διέρχονται οι πυλώνες με τις γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην υψηλή τάση προκαλούν πάντα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.

Ωστόσο για την αποφυγή γενικευμένου μπλακ άουτ λειτουργούν μηχανισμοί αυτοπροστασίας οι οποίοι βγάζουν εκτός ηλεκτρισμού τα κυκλώματα. Οι μηχανισμοί αυτοί λειτουργούν αυτόματα όταν το σύστημα βρίσκεται μία ανάσα πριν το βραχυκύκλωμα.

Τα παραπάνω μου τα εξηγεί τεχνικός του ΑΔΜΗΕ, στον οποίο και απευθύνθηκα για να αντλήσω πληροφορίες αναφορικά με τον κίνδυνο ενός μπλακ άουτ που ενδεχομένως να ελλοχεύει από τις πυρκαγιές στα Καλύβια και το Λουτράκι.

Η Πελοπόννησος

Η πυρκαγιά στο Λουτράκι είχε σαν αποτέλεσμα να θέσει εκτός ένα κύκλωμα 150 kV από το ΚΥΤ Κουμουνδούρου μέχρι την Κόρινθο.

Το μπλακ άουτ αποφεύχθηκε καθώς πρόσφατα ο ΑΔΜΗΕ ολοκλήρωσε το μεγάλο έργο του λεγόμενου «Δυτικού Διαδρόμου της Πελοποννήσου». Πρόκειται για νέα γραμμή Μεταφοράς 400 kV Μεγαλόπολης-Πάτρας-Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, και πρόκειται για μία ιδιαίτερα σημαντική υποδομή για την ασφαλή ηλεκτροδότηση της Πελοποννήσου.

Το 2021

Το έργο αυτό θα είχε ολοκληρωθεί από το 2021. Και είχε παρεμποδιστεί από τις αντιδράσεις τότε των μοναχών της Ιεράς Μονής Αγ. Θεοδώρων στα Καλάβρυτα. Η υπόθεση κατέληξε στα δικαστήρια με αποτέλεσμα ο ΑΔΜΗΕ να αναγκαστεί, αν και το έργο ήθελε λίγα μέτρα για να ολοκληρωθεί, να αλλάξει όδευση και να καθυστερήσει η υλοποίηση του.

Στις 7 Φεβρουάριο του 2021 μία έκρηξη στο ΚΥΤ Κουμουνδούρου είχε σαν αποτέλεσμα να βυθίσει για αρκετές ώρες στο σκοτάδι την Πελοπόννησο και τη Δυτική Αττική. Κι αυτός καθώς η ηλεκτροδότηση των περιοχών αυτών κρεμόταν από μία γραμμή μεταφοράς 150 kV…

Χθες στην περιοχή του Λουτρακίου όταν οι φλόγες απειλούσαν το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρισμού της Πελοποννήσου, το μπλακ άουτ αποφεύχθηκε αφού πια το έργο του Δυτικού Διαδρόμου ολοκληρώθηκε με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγαλύτερα περιθώρια ελιγμών για την ασφάλεια του συστήματος.

——————————————————————–

Η Αττική Οδός

Χθες ήταν η καταληκτική προθεσμία για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών στον διαγωνισμό παραχώρησης της Αττικής Οδού.

Έξι επενδυτικά σχήματα υπέβαλαν τους φακέλους τους στο ΤΑΙΠΕΔ και πλέον είναι η ώρα της κρίσης!

Μη φανταστείτε, βέβαια, ότι κυριολεκτώ με την «ώρα». Θα χρειαστούν μήνες για την ανάδειξη του προτιμητέου επενδυτή.

Όπως μου εξήγησαν θα πρέπει πρώτα να ελεγχθούν τα νομιμοποιητικά έγγραφα των συμμετεχόντων. Αφού συμβεί αυτό, έπειτα δίνεται ένα δεκαήμερο περιθώριο ώστε οι υποψήφιοι εφόσον το θελήσουν να αποκτήσουν το δικαίωμα ελέγχου των εγγράφων των αντιπάλων τους. Σε αυτό το δεκαήμερο έχουν περιθώριο και υποβολής ενστάσεων.

Αν όλα πάνε καλά ορίζεται συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ το οποίο αποσφραγίζει τις οικονομικές προσφορές με τα μέλη να έχουν μπροστά τους και τις δύο αποτιμήσεις ανεξάρτητων οίκων. Κι εκεί είναι που τα κομπιουτεράκια πιάνουν φωτιά…

Αν οι προσφορές έχουν απόκλιση 5% από τον πλειοδότη τότε ζητούνται βελτιωμένες προτάσεις τιμήματος.

Άρα καλά Χριστούγεννα… η ανακήρυξη του προτιμητέου επενδυτή!

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories