Μετά από τις πωλήσεις ρεκόρ που καταγράφηκαν τα δύο περασμένα χρόνια, το 2023 το πάρτι για τη σαμπάνια τελειώνει, με τις εξαγωγές να υποχωρούν,  δεχόμενες πιέσεις  τόσο από τον πληθωρισμό όσο από την επιστροφή σε πιο φυσιολογικούς ρυθμούς μετά την πανδημία.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο γαλλικός βιομηχανικός όμιλος Comite Champagne (Επιτροπή Σαμπάνιας), οι πωλήσεις φέτος εκτιμάται ότι θα υποχωρήσουν στα περίπου 314 εκατομμύρια μπουκάλια το 2023, έναντι 326 εκατ. που καταγράφηκαν το 2022. Υπογράμμισε επίσης, ότι πρώτο εξάμηνο του έτους οι αποστολές αντιπροσώπευαν 125,8 εκατομμύρια φιάλες, μειωμένες κατά 4,7% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2022. Οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν στα 77,7 εκατομμύρια φιάλες, μειωμένες κατά 3,7%, ενώ η Γαλλία κατέγραψε πτώση 6,3% με 48,1 εκατομμύρια φιάλες.

Σαμπάνια: Ξεπερνά τον χρυσό και τον S&P500 – Οι μεθυστικές επενδύσεις του εκλεκτού οίνου

«Η πτώση των αποστολών, για τη Γαλλία, αποδίδεται στον πληθωρισμό», δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος της Comite Champagne.

«Για τις εξαγωγές, είναι δύσκολο να πούμε γιατί οι συγκρίσεις είναι αφορούν στο έτος 2022, που ήταν μια χρονιά που ήταν πολύ υψηλές το πρώτο εξάμηνο. Πιστεύουμε μάλλον ότι μετά το «πάρτι» που ακολούθησε την COVID, η κατάσταση γίνεται πιο φυσιολογική», υπογράμμισε, προσθέτοντας πάντως, ότι οι παραγωγοί σαμπάνιας αναμένουν ότι οι πωλήσεις τους θα παραμείνουν περίπου στο ίδιο επίπεδο τα επόμενα τρία χρόνια, κατά μέσο όρο 315 εκατομμύρια μπουκάλια.

Σαμπάνια: Ρεκόρ στις πωλήσεις το 2022

Καλή σοδεία

Αναφορικά με τη συγκομιδή του 2023 στην Καμπανία εκτιμάται ότι θα πάει πολύ καλά, με μικρές μόνο απώλειες από παγετό και χαλάζι, και τα τσαμπιά είναι καλοσχηματισμένα. Ωστόσο, υπάρχει μια πηγή ανησυχία σε ό,τι αφορά την αναπλήρωση του νερού του εδάφους.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου.

Επίσης η Comite Champagne έθεσε χαμηλότερα φέτος το όριο για τη μέγιστη ποσότητα σταφυλιών που μπορούν να μαζευτούν στα συνολικά 33.700 εκτάρια (83.275 στρέμματα) που αφιερώνονται στη σαμπάνια: το πλαφόν για τη νέα συγκομιδή τίθεται στα 11.400 kg ανά εκτάριο, από 12.000 kg/ha που ήταν το 2022.

Το ανώτατο όριο παραγωγής προορίζεται στο να περιορίσει τον όγκο της σαμπάνιας που διατίθεται στην αγορά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή