Η Microsoft και η Activision Blizzard ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι παρατείνουν την προθεσμία για τη συμφωνία συγχώνευσής τους μέχρι τις 18 Οκτωβρίου.

Οι δύο εταιρείες είχαν αρχικά συμφωνήσει να ολοκληρώσουν τη συναλλαγή έως τις 18 Ιουλίου, αλλά οι αντιδράσεις από ρυθμιστικές Αρχές σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο καθυστέρησαν την εξαγορά.

Η Microsoft «παλεύει» για την εξαγορά της Activision με κάθε τρόπο

Εάν η Microsoft δεν είχε παρατείνει την προθεσμία ολοκλήρωσης της συμφωνίας, η εταιρεία θα μπορούσε να έχει χρεωθεί ένα ποσό της τάξης των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Activision Blizzard. Με την παράταση της προθεσμίας για την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η Microsoft και η Activision δίνουν ουσιαστικά στον εαυτό τους περισσότερο χρόνο για να ικανοποιήσουν τις ανησυχίες των ρυθμιστικών Αρχών.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το CNBC, στη νέα συμφωνία της 18ης Ιουλίου ανάμεσα στα δύο μέρη, περιλαμβάνεται η πρόβλεψη χρηματικής ρήτρας σε περίπτωση διάλυσης της συμφωνίας ανά περιόδους, εάν η εξαγορά δεν ολοκληρωθεί μέχρι το νέο ημερολογιακό ορόσημο της 18ης Οκτωβρίου.

Έτσι, μέχρι τις 29 Αυγούστου η ρήτρα θα ανέρχεται στα 3,5 δισ. δολάρια, αν η συναλλαγή τερματιστεί, ενώ μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου η ρήτρα ορίζεται στα 4,5 δισ. δολάρια.

Έτοιμη για διαπραγματεύσεις η βρετανική CMA

Η χρονική επέκταση της συμφωνίας έγινε καθώς η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών (CMA) του Ηνωμένου Βασιλείου προχώρησε σε αναβολή της εξέτασης της συμφωνίας μέχρι τις 29 Αυγούστου.

Η CMA είχε αρχικά μπλοκάρει τη συναλλαγή τον Απρίλιο, επικαλούμενη ανησυχίες σχετικά με την απειλή για τον ανταγωνισμό στην εκκολαπτόμενη αγορά παιχνιδιών cloud. Η ρυθμιστική αρχή της Βρετανία άλλαξε στάση και ανέστειλε όλες τις δικαστικές διαδικασίες μετά την αποτυχία της προσπάθειας της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου στις ΗΠΑ να εμποδίσει τη συμφωνία στο δικαστήριο.

Η CMA δήλωσε ότι είναι «έτοιμη να εξετάσει οποιεσδήποτε προτάσεις της Microsoft για την αναδιάρθρωση της συναλλαγής» με τρόπο που να ικανοποιεί τις ανησυχίες της ρυθμιστικής Αρχής.

Η ρυθμιστική Αρχή θα πρέπει τώρα να ξεκινήσει νέα εξέταση της συμφωνίας εξαγοράς με βάση το προηγούμενο έργο της. Ενώ αυτό θα μπορούσε κανονικά να διαρκέσει αρκετούς μήνες, η εποπτική αρχή επιδιώκει να επισπεύσει τη διαδικασία για να τηρήσει τη δική της προθεσμία της 29ης Αυγούστου.

Η CMA θα επιτρέψει στη Microsoft να υποβάλει μια αναδιαρθρωμένη συμφωνία. Σημειώνεται ότι όταν η ΕΕ άναψε το πράσινο φως για την εξαγορά, προϋπέθετε κάποιες παραχωρήσεις από τη Microsoft, οι οποίες περιλάμβαναν άδειες χρήσης χωρίς δικαιώματα σε πλατφόρμες παιχνιδιών για τη ροή παιχνιδιών της Activision.

Η Microsoft προσέφερε παρόμοιες παραχωρήσεις στην CMA, αλλά τα διορθωτικά μέτρα απορρίφθηκαν, καθώς η ρυθμιστική αρχή υποστήριξε ότι ήταν δύσκολο να εφαρμοστούν και δεν θα αντιμετώπιζαν τις ανησυχίες σχετικά με τη συγκέντρωση ισχύος στο χώρο του cloud gaming. Η Microsoft θα πρέπει να παρουσιάσει μια νέα δέσμη μέτρων πέραν της προηγούμενης προσφοράς της για να διασκεδάσει τις ανησυχίες της CMA.

Οι ανησυχίες

Οι ρυθμιστικές Αρχές σε όλο τον κόσμο έθεταν ερωτήματα σχετικά με το εάν η συμφωνία θα μπορούσε να περιορίσει τη διανομή της επιτυχημένης σειράς παιχνιδιών Call of Duty της Activision.

Την ίδια ώρα αντιδράσεις υπήρξαν και από την πλευρά εταιρειών. Χαρακτηριστικότερη η περίπτωση της Sony που εξέφρασσε την ανησυχία της ότι η Microsoft θα μπορούσε να καταστήσει το Call of Duty αποκλειστικό για την δική της πλατφόρμα ή να μειώσει την ποιότητα του παιχνιδιού στις ανταγωνιστικές πλατφόρμες.

Η Microsoft απάντησε σε αυτές τις ανησυχίες προσφέροντας 10ετείς συμφωνίες αδειοδότησης στους αντιπάλους μετά το κλείσιμο της συμφωνίας. Η πιο πρόσφατη ήταν η συμφωνία με τον όμιλο Sony για τη διατήρηση του «Call of Duty» στο PlayStation, τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή του Xbox της Microsoft.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής