Σε χαμηλό 16 μηνών έναντι του ευρώ υποχώρησε το ρούβλι την Τετάρτη, με το ρωσικό νόμισμα να βρίσκεται υπό παρατεταμένη γεωπολιτική πίεση εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, όπως αναφέρει το Reuters.

Το ρωσικό νόμισμα αποδυναμώνεται σταδιακά ολοένα και περισσότερο, καθώς οι εξαγωγές μειώνονται και οι εισαγωγές ανακάμπτουν, αλλά η πίεση εντάθηκε  μετά την ανταρσία της ομάδας Wagner στα τέλη Ιουνίου.

Τουρκία: Nέα υποτίμηση για την τουρκική λίρα

Συνεχής διολίσθηση

Την Τετάρτη, το ρούβλι είχε χάσει 0,7% και διαπραγματευόταν στα 102,68 έναντι του ευρώ, στο χαμηλότερο σημείο από τις 28 Μαρτίου 2022.

Επιπλέον, έχανε 0,5% έναντι του δολαρίου στα 91,37 ρούβλια και 0,3% έναντι του γουάν στα 12,67.

Η χαλάρωση της εγχώριας ζήτησης ξένου συναλλάγματος, οι επερχόμενες πληρωμές φόρων στο τέλος του μήνα από τους εξαγωγείς και η προοπτική αύξησης των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας αυτή την εβδομάδα αναμένεται να ενισχύσουν ως ένα βαθμό το ρούβλι.

Δεν ανησυχεί ιδιαίτερα

Οι αναλυτές της Bank St Petersburg δήλωσαν ότι το ρωσικό νόμισμα θα μπορούσε να σταθεροποιηθεί προς τα 90 ρούβλια ανά δολάριο μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν ότι η Τράπεζα της Ρωσίας θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης στο 8% την Παρασκευή, με την απότομη διολίσθηση του ρουβλίου τις τελευταίες εβδομάδες να εντείνει τις ανησυχίες από την υφιστάμενη πληθωριστική πίεση και την ισχυρή καταναλωτική ζήτηση.

Το αργό πετρέλαιο Brent, παγκόσμιο σημείο αναφοράς για το κύριο εξαγωγικό προϊόν της Ρωσίας, παρέμεινε αμετάβλητο στα 79,61 δολάρια το βαρέλι, ενώ οι ρωσικοί χρηματιστηριακοί δείκτες είχαν μικτά πρόσημα. Ο δείκτης RTS σε δολάριο σημείωνε πτώση 0,6% στις 1.018,6 μονάδες, ενώ ορωσικός δείκτης MOEX με βάση το ρούβλι ήταν σταθερός στις 2.955,5 μονάδες την Τετάρτη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές