Οι αποταμιευτές στην Τουρκία εξακολουθούν να λαμβάνουν πολύ υψηλότερους τόκους στις καταθέσεις από ό,τι χρεώνουν οι τράπεζες για τις εμπορικές πιστώσεις, μια ανωμαλία που είναι πιθανό να συνεχιστεί  καθώς η κεντρική τράπεζα της χώρας αυστηροποιεί τη νομισματική της πολιτική, προκειμένου να περιορίσει τις πληθωριστικές πιέσεις.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, η ανώμαλη αυτή μετάδοση των υψηλότερων επιτοκίων στην οικονομία είναι μια πρόσθετη πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει η νέα οικονομική ομάδα, που διορίστηκε από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τώρα προσπαθεί να αναιρέσει χρόνια ανορθόδοξης οικονομικής πολιτικής.

Τουρκία: Nέα υποτίμηση για την τουρκική λίρα

Η ανωμαλία αυτή αποτελεί την «κληρονομιά» των μέτρων που δημιούργησαν κίνητρα για τις τράπεζες να προσελκύσουν καταθέσεις σε λίρες, μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος δανεισμού.

Τώρα αρχίζουν τα (πιο) δύσκολα: 200% πάνω ο φόρος στα καύσιμα στην Τουρκία

Μειώνεται το χάσμα

Μπορεί η μέση απόδοση των καταθέσεων σε λίρες για διάρκεια έως και τρεις μήνες να έχει μειωθεί από το υψηλό δύο δεκαετιών σχεδόν 42% που ήταν τον Ιούνιο, αλλά εξακολουθεί να  βρίσκεται κοντά στο 38%, ποσοστό υπερδιπλάσιο από το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των εμπορικών δανείων αυξήθηκε κατά πάνω από 9 ποσοστιαίες μονάδες στο 24,5% τις δύο εβδομάδες από τότε που η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια στις 22 Ιουνίου.

Η αρνητική διαφορά μεταξύ των επιτοκίων δανεισμού και καταθέσεων που άνοιξε για πρώτη φορά πριν από περίπου εννέα μήνες έχει αρχίσει να μειώνεται αλλά εξακολουθεί να εμποδίζει τον μηχανισμό νομισματικής μετάδοσης, σύμφωνα με το Bloomberg Economics.

«Τα επιτόκια καταθέσεων εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλότερα από τα επιτόκια δανεισμού, και πιθανόν να εμποδίσουν την όρεξη για δανεισμό. Η πρόσφατη αυστηροποίηση του κύριου μοχλού της κεντρικής τράπεζας και η χαλάρωση των κανόνων διατήρησης τίτλων μείωσαν το χάσμα και αναμένουμε από την κεντρική τράπεζα να χαλαρώσει περαιτέρω τους κανονισμούς και τις πρακτικές της που αναστέλλουν τον μηχανισμό μετάδοσης», σχολίασε στο Bloomberg, o οικονομολόγος Σέλβα Μπαχάρ Μπαζίκι.

Νέες αυξήσεις

Διατηρώντας τις αποστάσεις του από την «ανορθόδοξη» νομισματική  πολιτική που ακολουθούσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τα γνωστά Erdoganomics, ο νέος υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας έχει προαναγγείλει νέες αυξήσεις στα επιτόκια σε μια προσπάθεια να μετριαστεί ο πληθωρισμός.

Το πρόγραμμα της νέας οικονομικής ομάδας της Τουρκίας επικεντρώνεται στη δημοσιονομική πειθαρχία, τη σταδιακή νομισματική αυστηροποίηση και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τόνισε ο Μεχμέτ Σισμέκ.

«Ουρά» κάνουν οι ξένοι επενδυτές στο τουρκικό χρηματιστήριο [Γραφήματα]

«Το πρόγραμμά μας έχει τρία βασικά στοιχεία», έγραψε ο Σίμσεκ στο Twitter, αναφέροντάς τα ως εξής: «Αποκατάσταση της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Δηλαδή μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος σε επίπεδο συμβατό με τα κριτήρια του Μάαστριχτ, εξαιρουμένων των επιπτώσεων των σεισμών (από αυτόν τον Φεβρουάριο). Σταδιακή νομισματική αυστηροποίηση και εισοδηματική πολιτική σύμφωνα με τον στόχο για τον πληθωρισμό, προκειμένου να μειωθεί ο πληθωρισμός σε μονοψήφια επίπεδα μεσοπρόθεσμα. (και) Διαρθρωτική μεταρρύθμιση που θα καταστήσει τη μακροοικονομική χρηματοπιστωτική σταθερότητα και όλα τα άλλα κέρδη μόνιμα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή