Μικρές διακυμάνσεις και στάση αναμονής τηρούν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τις κρίσιμες ισπανικές εκλογές το Σαββατοκύριακο και αξιολογούν τη νέα δέσμη εταιρικών κερδών.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,02%, με τον κλάδο της τεχνολογίας να χάνει 1,6%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,14% στις 7.657 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 0,54% στις 16.116 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,10% στις 7.392 μονάδες.

Οι αγορές αξιολογούν τις πιθανές πολιτικές εξελίξεις στις μεγάλες πρωτεύουσες. Το Συντηρητικό Κόμμα του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Rishi Sunak υπέστη βαρύ πλήγμα σε μια σειρά αναπληρωματικών εκλογών, χάνοντας δύο έδρες στο κοινοβούλιο από το Εργατικό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τους κεντρώους Φιλελεύθερους Δημοκράτες. Τα αποτελέσματα ήταν δυσοίωνα για το κυβερνών κόμμα του Sunak, καθώς προσβλέπει σε γενικές εκλογές το 2024.

Ασιατικά Χρηματιστήρια: Μικτά πρόσημα στη σκιά του πληθωρισμού

Οι ισπανικές εκλογές

Την ίδια ώρα, οι Ισπανοί ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες την Κυριακή σε μια κρίσιμη διαδικασία πρόωρων γενικών εκλογών που θα μπορούσε να τερματίσει την τετραετή θητεία του αριστερού πρωθυπουργού Pedro Sanchez και να σηματοδοτήσει μια στροφή προς τα δεξιά στην έκτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Στα μάκρο της ημέρας, οι λιανικές πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 0,7% τον Ιούνιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει μηνιαία αύξηση μόλις 0,2%.

“Ό,τι κι αν ενθαρρύνει αυτές τις δαπάνες, οι αριθμοί δείχνουν ότι οι καταναλωτές παραμένουν πρόθυμοι να ξοδέψουν χρήματα όταν παρουσιαστεί η ευκαιρία. Για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου αυτό είναι ευπρόσδεκτο, καθώς η εύρωστη εγχώρια κατανάλωση θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό να αποφευχθεί η διολίσθηση της οικονομίας σε ύφεση”, δήλωσε ο Stuart Cole, επικεφαλής οικονομολόγος μακροοικονομικών της Equiti Capital.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές