Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι αγορές της Ασίας σήμερα, καθώς οι επενδυτές αφομοίωσαν τα στοιχεία του δείκτη τιμών καταναλωτή της Ιαπωνίας και του Χονγκ Κονγκ για τον Ιούνιο.

Ο Nikkei 225 υποχώρησε κατά 0,24%, αλλά ο Topix σημείωσε άνοδο κατά 0,21%, καθώς τα στοιχεία για τον πληθωρισμό έρχονται πριν από την υπό στενή παρακολούθηση συνεδρίαση της BOJ την επόμενη εβδομάδα για την απόφαση των επιτοκίων της.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε οριακά και ο Kosdaq αναδιπλώθηκε από το υψηλό 16 μηνών και υποχώρησε 0,22%, καθώς οι τιμές παραγωγού μειώθηκαν για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2020.

Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας διολίσθησε κατά 0,3% χαμηλότερα. Αντίθετα, ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο 0,72%. Οι μετοχές της ηπειρωτικής Κίνας ήταν επίσης όλες σε θετικό έδαφος, με τον Shanghai Composite και τον Shenzhen Component να σημειώνουν οριακή άνοδο.

Σε επίπεδο τίτλων, η Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τσιπ στον κόσμο, σημείωσε πτώση 3,11%, μετά την ανακοίνωση της πρώτης τριμηνιαίας μείωσης των καθαρών εσόδων της σε 4 χρόνια. Η TSMC ανακοίνωσε μείωση 10% στα έσοδα του δεύτερου τριμήνου σε σχέση με πέρυσι στα 480,84 δισ., ενώ τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν κατά 23,3% σε σχέση με πέρυσι στα 181,8 δισ.

Τα μακροοικονομικά

Στα μάκρο της ημέρας, ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή της Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 3,3% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, σύμφωνα με τις προσδοκίες των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters και ελαφρώς υψηλότερα από το 3,2% που είχε καταγραφεί τον Μάιο.

Αυτός είναι ο 15ος συνεχόμενος μήνας που ο ρυθμός πληθωρισμού είναι πάνω από τον στόχο του 2% της Τράπεζας της Ιαπωνίας, αλλά ο διοικητής της BOJ, Kazuo Ueda, σε πρόσφατο δημοσίευμα του Reuters έδωσε σήμα ότι η εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική της BOJ θα μπορούσε να διατηρηθεί προς το παρόν, λέγοντας ότι “υπάρχει ακόμη κάποια απόσταση από τη βιώσιμη και σταθερή επίτευξη του στόχου της κεντρικής τράπεζας για τον πληθωρισμό του 2%”.

Επίσης, ο δείκτης τιμών καταναλωτή του Χονγκ Κονγκ αυξήθηκε κατά 1,9% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, τον δεύτερο συνεχόμενο μήνα που ο ρυθμός πληθωρισμού στην πόλη επιβραδύνεται. Η υπηρεσία απογραφής και στατιστικής του Χονγκ Κονγκ δήλωσε ότι οι μεγαλύτερες ετήσιες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στις τιμές των αλκοολούχων ποτών και του καπνού, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 18,7%.

Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου και του νερού σημείωσαν επίσης τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση, καθώς αυξήθηκαν κατά 13,3%. Από την άλλη πλευρά, οι τιμές των διαρκών αγαθών μειώθηκαν κατά 3,7% τον Ιούνιο.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού της Νότιας Κορέας μειώθηκε κατά 0,2% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, χαμηλότερα από την άνοδο 0,5% του Μαΐου και ο πρώτος μήνας από τον Νοέμβριο του 2020 που ο δείκτης βυθίζεται σε αρνητικό έδαφος. Ο δείκτης τιμών παραγωγού μετρά τη μέση μεταβολή των τιμών των αγαθών και των υπηρεσιών που πωλούνται από τους κατασκευαστές και τους παραγωγούς στη χονδρική αγορά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές