Το ρωσικό ρούβλι σταθεροποιήθηκε έναντι του δολαρίου την Παρασκευή, μετά από κάποιες αρχικές απώλειες, καθώς η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά 100 μονάδες βάσης περισσότερο από το αναμενόμενο, σε μια ένδειξη αυξανόμενων πληθωριστικών πιέσεων.

ΔΝΤ: Η άνοδος του δολαρίου έπληξε τις αναδυόμενες οικονομίες

Η απόφαση της Τράπεζας της Ρωσίας να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο στο 8,5% εξέπληξε τους αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, αν και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό αυτή την εβδομάδα είχαν ωθήσει ορισμένους να αναμένουν μεγαλύτερη αύξηση από την αύξηση των 50 μονάδων βάσης που είχε προβλεφθεί τη Δευτέρα.

Πιέσεις

Η πίεση έχει ενταθεί στο ρωσικό νόμισμα μετά την αποτυχημένη ένοπλη ανταρσία της μισθοφορικής ομάδας Wagner στα τέλη Ιουνίου. Οι επιθέσεις στις ρωσικές υποδομές έχουν επίσης μειώσει τη διάθεση ανάληψης κινδύνου.

Η κεντρική τράπεζα απέδωσε την αδυναμία του ρουβλίου στην πτώση των εξαγωγών και την ανάκαμψη των εισαγωγών. Τον Ιούνιο, το ισοζύγιο πληρωμών της Ρωσίας ήταν αρνητικό για πρώτη φορά από το 2020.

«Αυτά είναι άσχημα νέα για το ρούβλι», δήλωσε η επικεφαλής οικονομολόγος της Alfa Bank Natalia Orlova. «Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι όλο και περισσότερα έσοδα από εξαγωγές πληρώνονται σε ρούβλια», πρόσθεσε, πράγμα που σημαίνει ότι η Ρωσία λαμβάνει μειωμένο ποσό του πλεονάσματος του εξωτερικού της εμπορίου σε ξένο νόμισμα.

Πλήγμα

Οι περιοδικές εκρήξεις των εκροών κεφαλαίων, που έρχονται ως απάντηση στις πολιτικές εξελίξεις, έχουν πλήξει το ρούβλι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022.

Επί παραδείγματι, όπως αναφέρει το Reuters, σήμερα τους επενδυτές απασχολούσε η απόφαση της Μόσχας να διατηρήσει την υποχρεωτική στράτευση στα 18, ένα ζήτημα ευαίσθητο για την επιχειρηματική κοινότητα της χώρας.

Στήριξη

Πάντως οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου, η χαλάρωση της εγχώριας ζήτησης για συνάλλαγμα και οι επερχόμενες πληρωμές φόρων στο τέλος του μήνα από τους εξαγωγείς αναμένεται να στηρίξουν το ρούβλι.

Το αργό πετρέλαιο μπρεντ, παγκόσμιο σημείο αναφοράς για το κύριο εξαγωγικό προϊόν της Ρωσίας, σημείωνε άνοδο 1,1% στα 80,53 δολάρια το βαρέλι.

Οι ρωσικοί χρηματιστηριακοί δείκτες σημείωσαν πτώση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές