Η αποτυχημένη ανταρσία της Wagner εξέθεσε το πορώδες εσωτερικό μέτωπο της Ρωσίας, κλόνισε την εξουσία του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και είχε ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση χιλιάδων έμπειρων μαχητών από τα πεδία μαχών της Ουκρανίας.

Η αποκατάσταση των επιπτώσεων θα είναι δαπανηρή, ειδικά με τις εκλογές που προγραμματισμένες για τον προσεχή Μάρτιο, σε μια οικονομία που έχει φθαρεί από σχεδόν 17 μήνες πολέμου και κυρώσεων. Και οι επιπτώσεις στον προϋπολογισμό θα υπερβούν κατά πολύ την καθαρή τιμή των οχυρωματικών θέσεων στην Ουκρανία που επανδρώνονταν από περίπου 50.000 μαχητές της Wagner.

Η οικοδόμηση μιας μεγαλύτερης παρουσίας ασφαλείας γύρω από τη Μόσχα – παράλληλα με τη δέσμευση περισσότερων πόρων για την πολεμική προσπάθεια – μπορεί να προκαλέσει αύξηση δαπανών κατά 5% σε σχέση με το τρέχον σχέδιο προϋπολογισμού της, σύμφωνα με το Bloomberg Economics, που σημαίνει επιπλέον 1,3 τρισεκατομμύρια ρούβλια (14 δισεκατομμύρια δολάρια) δαπάνες φέτος.

Μια άλλη πιθανή προτεραιότητα για τον Πούτιν, ώστε να επανεκλεγεί, θα είναι να εξαγοράσει το εκλογικό σώμα. Μια αύξηση περίπου 12% στους πραγματικούς μισθούς συνόδευσε τις προηγούμενες εκλογικές περιόδους, εκτιμά το Bloomberg Economics, κυρίως ως αποτέλεσμα των αυξήσεων των μισθών στον δημόσιο τομέα.

Η μεταβαλλόμενη λόγω εξέγερσης εξίσωση θα καταλήξει να διογκώσει μερικά ήδη μεγάλα κονδύλια σε έναν προϋπολογισμό που παρουσίασε έλλειμμα 2,6 τρισεκατομμυρίων ρούβλια το πρώτο εξάμηνο του 2023, ή περισσότερα από τα τρία τέταρτα του συνόλου του στόχου της κυβέρνησης για ολόκληρο το έτος.

Οι δημοσιονομικές στρόφιγγες έχουν ανοίξει πλήρως φέτος. Μήνες πριν την ανταρσία, ο Πούτιν ανακοίνωσε αύξηση 18,5% στον κατώτατο μισθό από το 2024, μια αύξηση που θα επεκταθεί σε σχεδόν 5 εκατομμύρια Ρώσους.

Τι λέει το Bloomberg Economics…

«Η ανταρσία βαθαίνει τη δημοσιονομική πίεση και θα εκτροχιάσει τις κυβερνητικές προσπάθειες να σταθεροποιήσει το δημοσιονομικό της ισοζύγιο. Ο δημόσιος μισθός θα αυξηθεί επίσης για να διατηρήσει την υποστήριξη των βασικών ψηφοφόρων προς τις εκλογές», σύμφωνα με τον Ρώσο οικονομολόγο Αλεξάντερ Ίσακοφ.

Η χρήση της Wagner, πριν την στάση δεν ήταν φτηνή, απαιτώντας πάνω από 3 δισεκατομμύρια δολάρια από τον κρατικό προϋπολογισμό πέρυσι για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία και να πληρώσει την εταιρεία catering του Πριγκόζιν για την παροχή τροφίμων στον στρατό.

Αλλά μια απάντηση στην κρίσιμη απειλή που τίθεται για την 24χρονη διακυβέρνηση του Πούτιν θα την καταστήσει μια νέα σημαντική επιβάρυνση για τον προϋπολογισμό, ενισχύοντας την προεκλογική απελπισία.

Αν και ο Ρώσος ηγέτης είχε ποσοστό αποδοχής 76% στις αρχές Ιουλίου, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Public Opinion Foundation, αυτό είναι το χαμηλότερο από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν το Κρεμλίνο ανακοίνωσε μερική επιστράτευση. Αυτό θα μπορούσε να κάνει το Κρεμλίνο να διαθέσει ακόμη περισσότερους πόρους για να αγοράσει την πίστη του λαού στο σύστημα του Πούτιν.

Η επανασχεδίαση του προϋπολογισμού θα είναι μια πρόκληση καθώς οι κυρώσεις και άλλοι περιορισμοί θα απομακρύνουν τα κέρδη της Ρωσίας από τις εξαγωγές ενέργειας. Η Ρωσία πουλάει επίσης ξένο νόμισμα, ενώ τα ενεργειακά έσοδα είναι κάτω από τον στόχο που έχει τεθεί στον προϋπολογισμό.

Αντί για αύξηση των δαπανών για τον στρατό, είναι πιθανότερο να γίνει ανακατανομή υφισταμένων πόρων υπέρ του τακτικού στρατού.

Εκτός από την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο η κυβέρνηση υπολογίζει τους φόρους στο πετρέλαιο, οι προσπάθειες σταθεροποίησης των δημόσιων οικονομικών βασίστηκαν σε μεγάλο βαθμό σε έκτακτα μέτρα, όπως εισφορές σε επιχειρήσεις και ξένες εταιρείες που ετοιμάζονται να αποχωρήσουν από τη χώρα. Αλλά ένας πιο οδυνηρός απολογισμός θα μπορούσε να είναι σε εξέλιξη.

Την ίδια μέρα που ο Πούτιν είχε έκτακτες συνομιλίες με τον Πριγκόζιν και τους διοικητές της Wagner μετά την εξέγερση, μια κυβερνητική συνάντηση παρουσίασε την πρόταση του υπουργού Οικονομικών για συνολικές περικοπές δαπανών κατά 10% στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, σύμφωνα με τη ρωσική επιχειρηματική εφημερίδα Vedomosti.

Η πρόταση καλύπτει τις λεγόμενες απροστάτευτες δαπάνες — όπως δαπάνες για το περιβάλλον και την οικονομία — ενώ παράλληλα εξοικονομεί χρήματα που προορίζονται για ασφάλεια και κοινωνική υποστήριξη, ανέφερε η Vedomosti.

Εκτός από τη διατήρηση της ικανότητας της Ρωσίας να συνεχίσει τον πόλεμο, οι κυβερνητικές πολιτικές τους επόμενους μήνες θα επιδράσουν στην οικονομία με άλλους τρόπους, καθώς η ταχεία συσσώρευση στρατιωτικής παραγωγής ήδη παραμορφώνει την ανάπτυξη.

Μια ώθηση για ενίσχυση της άμυνας μετά την στάση και πορεία της Wagner θα απαιτήσει περαιτέρω στρατολόγηση και αυτό μπορεί να επιδεινώσει τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού στον ιδιωτικό τομέα, κάτι που είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους το Bloomberg Economics μειώνει την εκτίμησή του για τη δυνητική ανάπτυξη της Ρωσίας.

Οι προτεραιότητες του Πούτιν θα εμφανίζονται στον προϋπολογισμό, αυξάνοντας το υψηλό τίμημα σε μια εκλογική χρονιά, κατά την οποία οι κοινωνικές δαπάνες πρέπει να αντισταθμίσουν τη δυσαρέσκεια για τον πόλεμο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή