Σε υψηλό διετίας ανήλθε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, εν μέσω μιας επίμονα στενής αγοράς εργασίας και υποχώρησης του πληθωρισμό ενισχύοντας τις προοπτικές της οικονομίας βραχυπρόθεσμα.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Conference Board αυξήθηκε στο 117 αυτό το μήνα, την υψηλότερη ένδειξη από τον Ιούλιο του 2021, από 110,1 τον Ιούνιο. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι ο δείκτης θα αυξανόταν στο 111,8. Η βελτίωση της εμπιστοσύνης αντανακλά την έρευνα για το καταναλωτικό κλίμα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

Ευρωζώνη: Μεγαλύτερη από την αναμενόμενη η αύξηση στην καταναλωτική εμπιστοσύνη

Ωστόσο, τα μηνύματα για την οικονομία που προκύπτουν από  την έρευνα του Conference Board είναι ανάμεικτα. Οι καταναλωτές συνεχίζουν να φοβούνται ότι η οικονομία θα μπει σε ύφεση το επόμενο έτος, μετά την επιθετική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Ενώ τα ποσοστά των καταναλωτών που σχεδιάζουν να αγοράσουν αυτοκίνητο και σπίτι τους επόμενους έξι μήνες αυξήθηκαν, λιγότεροι σκόπευαν να αγοράσουν μεγάλες οικιακές συσκευές όπως ψυγεία και πλυντήρια ρούχων. Οι καταναλωτές συνέχισαν επίσης να δηλώνουν ότι σκοπεύουν να δαπανήσουν λιγότερα χρήματα για υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των ταξιδιών, της αναψυχής και των τυχερών παιχνιδιών.

Ωστόσο, αναμένουν να ξοδέψουν περισσότερα σε αναγκαίες υπηρεσίες όπως η υγειονομική περίθαλψη, καθώς και σε φθηνότερες υπηρεσίες όπως το streaming από το σπίτι. Αυτό υποστηρίζει τις απόψεις των οικονομολόγων ότι οι καταναλωτικές δαπάνες ισοπεδώνονται μετά την αύξηση με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δύο ετών που σημείωσαν το πρώτο τρίμηνο.

Παρόλα αυτά, η έρευνα έδωσε  στα στοιχεία για τον πληθωρισμό, την αγορά κατοικίας και τις λιανικές πωλήσεις, αυξάνοντας την αισιοδοξία ότι η οικονομία θα μπορούσε να αποφύγει την ύφεση.

«Ο χαμηλότερος πληθωρισμός είναι ο λόγος για τον οποίο η εμπιστοσύνη έχει αυξηθεί, αλλά οι Αμερικανοί έχουν γίνει επιφυλακτικοί, περιορίζοντας τις δαπάνες και αυξάνοντας τις αποταμιεύσεις, ίσως για να προετοιμαστούν για μια ύφεση», δήλωσε ο Robert Frick, εταιρικός οικονομολόγος της Navy Federal Credit Union στη Βιέννη της Βιρτζίνια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Μόδα: H απίστευτη ιστορία πίσω από τις πανάκριβες τσάντες Goyard
Διεθνή |

Διάσημες, ακριβές αλλά χωρίς διαφήμιση - Ποιες είναι οι τσάντες Goyard

Μία από τις πιο εμβληματικές και ακριβές τσάντες της μόδας έχει βρεθεί στα χέρια προσωπικοτήτων όπως ο Πάμπλο Πικάσο, η Κοκό Σανέλ, ο Καρλ Λάγκερφελντ αλλά και μέλη της δυναστείας των Ρομανώφ