Εως 150 μονάδες βάσης μπορεί να υποχωρήσουν οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών κρατικών ομολόγων πριν από το τέλος του επόμενου έτους, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μειώσει τα επιτόκια για να στηρίξει την επιβραδυνόμενη αμερικανική οικονομία, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Ο πιο επιθετικός κύκλος αύξησης των επιτοκίων της Fed από τη δεκαετία του 1980 θα επιβαρύνει την οικονομική ανάπτυξη και θα ωθήσει την κεντρική τράπεζα σε μια στροφή πολιτικής, δήλωσε ο Μάθιου Μόργκαν, επικεφαλής του τμήματος σταθερού εισοδήματος της Jupiter Asset.

Ομόλογα ΗΠΑ: Αποκλιμάκωση απόδοσεων μετά τα νέα για τον πληθωρισμό

«Βίαιη» πτώση των αποδόσεων

Οι αγορές «μπορούν εύκολα να δουν τις αποδόσεις να πέφτουν 100, 150 μονάδες βάσης στο μακροπρόθεσμο μέλλον αν η ύφεση αρχίσει να τσιμπάει», δήλωσε ο Μόργκαν σε συνέντευξή του. «Και αυτό μπορεί να είναι πραγματικά αρκετά βίαιο – ιδίως αν η ανάπτυξη πέφτει ενώ ο πληθωρισμός μειώνεται», πρόσθεσε.

Μετά από ένα ταραχώδες 12μηνο που χαρακτηρίστηκε από μεγάλες διακυμάνσεις στα κρατικά ομόλογα, οι επενδυτές προσπαθούν να εκτιμήσουν πότε η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να στραφεί στη μείωση των επιτοκίων. Αναλυτές, συμπεριλαμβανομένου του Τζέφρι Σέρμαν της DoubleLine Capital εκτιμούν ότι η χαλάρωση είναι αναπόφευκτη.

Οι αγορές χρήματος τιμολογούν ότι η Fed θα προχωρήσει σε μειώσεις επιτοκίων έως και 125 μονάδες βάσης το 2024.

Εχει ξεκινήσει η πτώση

Οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων έχουν μειωθεί κατά σχεδόν μισή ποσοστιαία μονάδα από το ανώτατο επίπεδό τους τον Οκτώβριο, σε περίπου 3,84% εν μέσω ενδείξεων ότι η αύξηση των επιτοκίων της Fed μπορεί να πλησιάζει στο τέλος της. Μια πτώση κατά 150 μονάδες βάσης θα φέρει τις αποδόσεις γύρω στο 2,34%, που θα ήταν η χαμηλότερη από τις αρχές του 2022.

Κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008, το 10ετές επιτόκιο αναφοράς είχε σημειώσει βουτιά 181 μονάδων βάσης. Παρόμοια πτώση υπήρξε και το 2011, όταν υποχώρησε κατά περισσότερες από 140 μονάδες βάσης, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Ισχυρά περιουσιακά στοιχεία

Για τον Mόργκαν, ο οποίος εντάχθηκε στη Jupiter το 2019, αφού πέρασε πάνω από μια δεκαετία στην BlackRock,  τα κρατικά ομόλογα παραμένουν μερικά από τα ισχυρότερα περιουσιακά στοιχεία που μπορεί να κατέχει κάποιος σε περίπτωση που η παγκόσμια οικονομία διολισθήσει σε ύφεση.

Η Jupiter δείχνει αυτή την περίοδο προτίμηση στα κρατικά ομόλογα της Αυστραλίας και της Νότιας Κορέας. Ο Mόργκαν δήλωσε ότι η στρατηγική της εταιρείας περιλαμβάνει επίσης αγορά  ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς τα επιτόκια εκτινάχθηκαν στα ύψη μετά την έναρξη του πιο επιθετικού κύκλου σύσφιξης της Τράπεζας της Αγγλίας εδώ και τέσσερις δεκαετίες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές