Στασιμότητα επέδειξε η οικονομία της Γερμανίας κατά το β΄ τρίμηνο του 2023, όπως έδειξαν τα προκαταρκτικά στοιχεία της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας Destatis που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα Παρασκευή.

Η φθίνουσα πορεία της ατμομηχανής της Ευρώπης – Οι 5 κύριοι παράγοντες [Γραφήματα]

Συγκεκριμένα, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης παρέμεινε αμετάβλητη στο 0% το προηγούμενο τρίμηνο, έναντι αρνητικού ρυθμού -0,1% το α΄ τρίμηνο του 2023. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι το γερμανικό ΑΕΠ θα κατέγραφε την ελάχιστη θετική μεταβολή της τάξεως του 0,1%. Σε ετήσια βάση και συγκρινόμενο το ΑΕΠ με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022, ο αρνητικός ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -0,6%.

Η γερμανική οικονομία εξήλθε από την τεχνική ύφεση (δύο διαδοχικά τρίμηνα με αρνητικό ρυθμό, ήτοι -0,4% το δ΄ τρίμηνο του 2022 και -0,1% το α΄ τρίμηνο του 2023), ωστόσο η στασιμότητα του β΄ τριμήνου σε καμία περίπτωση δεν στέλνει ελπιδοφόρα μηνύματα, καθώς παραμένει ασθμαίνουσα.

Η κατανάλωση των νοικοκυριών σταθεροποιήθηκε το δεύτερο τρίμηνο μετά το αδύναμο χειμερινό εξάμηνο, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία.

«Συνεχίζουμε να βλέπουμε τη γερμανική οικονομία να έχει κολλήσει στη ζώνη του λυκόφωτος μεταξύ στασιμότητας και ύφεσης», δήλωσε ο Κάρστεν Μπρζέσκι, επικεφαλής μακροοικονομικών για όλο τον κόσμο στην ING.

Η εξασθενημένη αγοραστική δύναμη, οι μειωμένες βιομηχανικές παραγγελίες παραγγελιών, ο αντίκτυπος της πιο επιθετικής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής των τελευταίων δεκαετιών και η αναμενόμενη επιβράδυνση της οικονομίας των ΗΠΑ, συνηγορούν υπέρ της αδύναμης οικονομικής δραστηριότητας, σύμφωνα με τον ίδιο.

Ακόμη και να επαληθεύονταν οι προβλέψεις των αναλυτών, το γερμανικό ΑΕΠ θα αναπτυσσόταν με τον ελάχιστο ρυθμό 0,1%, κάτι που δείχνει ότι η αποκαλούμενη ατμομηχανή της Ευρώπης ταλανίζεται από προβλήματα τα οποία αδυνατεί να ξεπεράσει.

Έχει ιδιαίτερη σημασία, ότι η πορεία της γερμανικής οικονομίας το προηγούμενο τρίμηνο ακολούθησε εκ διαμέτρου αντίθετη πορεία σε σχέση με αυτές της Γαλλίας και της Ισπανίας, όπως δείχνουν τα σημερινά στοιχεία.

Ειδικότερα, το ΑΕΠ της Γαλλίας αναπτύχθηκε κατά 0,5% σε τριμηνιαία και κατά 0,9% σε ετήσια βάση, όταν αυτό της Ισπανίας έτρεξε με ρυθμούς 0,4% και 1,8% αντίστοιχα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή