Με τη Γερμανία να έχει εισέλθει ήδη σε τεχνική ύφεση, οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι το ΑΕΠ θα παραμείνει στάσιμο για το υπόλοιπο έτος, προαναγγέλλοντας μια δυσοίωνη πορεία για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Το ΑΕΠ όμως, δεν είναι το μόνο στοιχείο που προδιαθέτει την φθίνουσα πορεία της οικονομίας της χώρας. Σύμφωνα με το CNBC πέντε είναι οι κύριοι παράγοντες που δείχνουν ότι το μέλλον της Γερμανίας μόνο ευοίωνο δεν είναι, οι οποίοι και παρουσιάζονται αναλυτικά παρακάτω.

Γερμανία: Προϋπολογισμός με «φρένο» χρέους και 2% του ΑΕΠ στο ΝΑΤΟ

Πληθωρισμός

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή μετρά τη μέση μεταβολή στην τιμή των αγαθών και των υπηρεσιών που αγοράζουν οι καταναλωτές.

Ο ρυθμός πληθωρισμού της Γερμανίας αναμένεται να φτάσει στο 6,4% τον Ιούνιο, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας, αυξημένο από το 6,1% που καταγράφηκε τον Μάιο.  Παρά την προβλεπόμενη αύξηση, το ποσοστό εξακολουθεί να είναι σημαντικά μειωμένο από το υψηλό 50 ετών του 8,8% τον Οκτώβριο, αλλά παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της χώρας.

Φαίνεται ότι, τουλάχιστον για τους επόμενους δύο μήνες, ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα.  «Να περιμένετε ίσως για το δεύτερο εξάμηνο ότι ο πληθωρισμός μπορεί να μειωθεί σε κάποιο βαθμό», δήλωσε στο CNBC τον Μάρτιο ο Joachim Nagel, πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, Bundesbank.

Παρόλα αυτά, η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας εκτιμά ότι δεν θα φτάσει το 2% τουλάχιστον μέχρι το 2025. Οι γερμανοί καταναλωτές έχουν αισθανθεί τις επιπτώσεις του μακροχρόνια υψηλού πληθωρισμού και αυτή η οικονομική πίεση στα νοικοκυριά δεν φαίνεται ότι θα αμβλυνθεί σύντομα.

Επιτόκια

Αν και η κυβέρνηση δεν μπορεί να ελέγξει τον πληθωρισμό απόλυτα, μπορεί να μετριάσει τον αντίκτυπο που έχει στον γερμανικό πληθυσμό, δήλωσε στο CNBC ο Sylvain Broyer, επικεφαλής οικονομολόγος EMEA στην S&P Global Ratings.

«Αυτό που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού είναι να ανακουφίσει τον πόνο του πληθωρισμού στους πιο ευάλωτους πολίτες», είπε.

Η κυβέρνηση εισήγαγε πολλαπλά πακέτα βοήθειας το 2022, σχεδιασμένα για να βοηθήσουν τους Γερμανούς να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο κόστος ζωής που προκαλεί ο υψηλός πληθωρισμός, συμπεριλαμβανομένων των αυξημένων επιδομάτων τέκνων και των εφάπαξ πληρωμών για φοιτητές και συνταξιούχους.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αυξάνει σταθερά τα επιτόκια από τον Ιούλιο του 2022 καθώς προσπαθεί να μειώσει τον πληθωρισμό, με το βασικό επιτόκιο να βρίσκεται επί του παρόντος στο 3,5% μετά από μια περαιτέρω αύξηση 25 μονάδων βάσης στις 15 Ιουνίου.

Τιμές ενέργειας

Η τρέχουσα περίοδος πληθωρισμού μπορεί σε μεγάλο βαθμό να αποδοθεί στις υψηλές παγκόσμιες τιμές της ενέργειας, οι οποίες προήλθαν ως αποτέλεσμα της περιορισμένης ζήτησης από την πανδημία. Επιπλέον, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έφερε στη συνέχεια τεράστια αβεβαιότητα στην αγορά και προκάλεσε περαιτέρω άνοδο των τιμών.

Ενώ οι τιμές ενέργειας αρχίζουν να επανέρχονται σε προπολεμικά επίπεδα, η ενεργειακή κρίση συνεχίζει να επηρεάζει ορισμένες από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της Γερμανίας.

«Η βιομηχανική παραγωγή μειώνεται σημαντικά. Ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας αντιμετωπίζει δυσκολίες εδώ και αρκετό καιρό», δήλωσε στο CNBC ο καθηγητής  Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Goethe στη Φρανκφούρτη, Volker Wieland.

Το κόστος των υπηρεσιών κοινής ωφελείας αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο το 2023, σύμφωνα με μια έκθεση του Ιανουαρίου της Allianz. Οι λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να αυξηθούν κατά περίπου 35% φέτος, ενώ οι τιμές της βιομηχανικής ενέργειας αναμένεται να αυξηθούν κατά περίπου 75%, ανέφερε η έκθεση.

Εξαγωγές

Οι γερμανικές εξαγωγές υποχώρησαν απροσδόκητα τον Μάιο, φθάνοντας συνολικά τα 130,5 δισεκατομμύρια ευρώ (142 δισεκατομμύρια δολάρια), πτώση 0,1% σε σύγκριση με τον Απρίλιο, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν αύξηση 0,3% σε μηνιαία βάση.

«Οι παγκόσμιες αυξήσεις των επιτοκίων μειώνουν φυσικά τη ζήτηση για προϊόντα από τη Γερμανία», δήλωσε στο CNBC η Βερόνικα Γκριμ, καθηγήτρια οικονομικών στο Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg.

Ωστόσο, η πτώση των εξαγωγών μπορεί να μην είναι τόσο επιζήμια όσο υποδηλώνουν οι αριθμοί,δήλωσε στο CNBC ο Broyer της S&P Global Ratings και απέδωσε τη μείωση σε μια επίδραση της τιμής που αντανακλά παράγοντες όπως το πρόσφατο χαμηλότερο κόστος ενέργειας.

«Τα στοιχεία για το εξωτερικό εμπόριο τον Μάιο δείχνουν ότι οι όροι του εμπορίου συνεχίζουν να ανακάμπτουν. Η γερμανική οικονομία έχει ήδη ανακτήσει τις μισές απώλειες όσον αφορά το εμπόριο που σημειώθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια», πρόσθεσε.

Η Κίνα είναι ο κύριος επιχειρηματικός εταίρος της Γερμανίας, με τις χώρες να έχουν ανταλλάξει αγαθά αξίας 298,9 δισεκατομμυρίων ευρώ μεταξύ τους το 2022.

Πρόσφατα όμως, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης έχει δείξει επιφυλακτικότητα στην περαιτέρω ενίσχυση της εμπορικής της σχέσης με το Πεκίνο, με τον υπουργό Οικονομίας και αντικαγκελάριο της χώρας Robert Habeck να λέει ότι ενώ το εμπόριο είναι ανοιχτό, η Γερμανία δεν είναι «μια ανόητη αγορά» και πρέπει «να είναι προσεκτική».

Γήρανση πληθυσμού

Η Γερμανία έχει τον πιο γηρασμένο πληθυσμό στην Ευρώπη, με ένα αυξανόμενο ποσοστό Γερμανών να συνταξιοδοτούνται, και αυτό το δημογραφικό πρόβλημα αναμένεται να γίνει πιο έντονο τις επόμενες δεκαετίες.

Ο αριθμός των ατόμων σε ηλικία συνταξιοδότησης (67 ετών και άνω) θα αυξηθεί κατά περίπου 4 εκατομμύρια μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2030, σύμφωνα με τη γερμανική στατιστική υπηρεσία, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των συνταξιούχων σε τουλάχιστον 20 εκατομμύρια.

Ο αυξανόμενος πληθυσμός των ηλικιωμένων έχει εντείνει τις ανησυχίες για το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, το οποίο βρίσκεται «στα πρόθυρα κατάρρευσης», σύμφωνα με τον Ράινερ Ντούλγκερ, πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Ενώσεων Γερμανών Εργοδοτών, ο οποίος μίλησε στη γερμανική εφημερίδα Bild τον Οκτώβριο.

Οι εισφορές στα δημόσια συνταξιοδοτικά προγράμματα της Γερμανίας αναμένεται να αντιπροσωπεύουν το 12,2% του ΑΕΠ της χώρας έως το 2070, σύμφωνα με την Έκθεση γήρανσης του 2021 που δημοσιεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόκειται για αύξηση 2 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το 2019 και μία από τις υψηλότερες προβλεπόμενες μεταβολές στον ευρωπαϊκό οικονομικό χώρο.

Σε συνδυασμό με μια κρίση έλλειψης εργατικού δυναμικού που ώθησε τη χώρα να αναθεωρήσει τους κανόνες της για τη μετανάστευση ώστε να προσελκύσει περισσότερους εργαζομένους, ο γηρασμένος πληθυσμός της Γερμανίας συμβάλλει αρνητικά σε όλα τα επίπεδα της οικονομίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή