«Για τη Γερμανία, η Κίνα παραμένει ένας εταίρος, ένας ανταγωνιστής, ένας συστημικός αντίπαλος. Αλλά η πτυχή του συστημικού ανταγωνισμού έχει γίνει ολοένα και πιο εμφανής τα τελευταία χρόνια», δήλωσε την Πέμπτη η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ανναλένα Μπέρμποκ στο think tank Mercator Institute for China Studies στο Βερολίνο, όπως αναφέρει η Deutsche Welle.
H υπουργός παρουσίασε τη στρατηγική της χώρας έναντι της Κίνας και εξήγησε πώς η Γερμανία σχεδιάζει να προστατεύσει τα συμφέροντά της.
«Η οικονομική στρατηγική της Κίνας στοχεύει να την καταστήσει λιγότερο εξαρτημένη από άλλες χώρες, ενώ οι διεθνείς αλυσίδες παραγωγής εξαρτώνται περισσότερο από την Κίνα», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών σε έκθεση 64 σελίδων που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.
Την περασμένη εβδομάδα, η Κίνα περιόρισε τις εξαγωγές σε δύο βασικά μέταλλα κατασκευής ημιαγωγών, κάτι που θεωρήθηκε προειδοποίηση για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ για επικείμενο τεχνολογικό πόλεμο με επίκεντρο τα τσιπ υψηλής τεχνολογίας.
«Όσον αφορά την εξωτερική πολιτική, η Κίνα προστατεύει πολύ πιο δυναμικά τα δικά της συμφέροντα και προσπαθεί με διάφορους τρόπους να αναδιαμορφώσει την υπάρχουσα διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες. Αυτό έχει αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια», ανέφερε η έκθεση.
«Δεν χρειάζεται να κοιτάξουμε πολύ προσεκτικά για να δούμε ότι η Κίνα έχει αλλάξει. Όποιος παρατηρεί την Κίνα γνωρίζει την αυτοπεποίθηση με την οποία θα επηρεάσει αποφασιστικά την ανάπτυξη του κόσμου μας», είπε η Μπάερμποκ κατά την ομιλία της.
Η κινεζική απάντηση
Η κινεζική πρεσβεία στη Γερμανία ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι «η Κίνα ελπίζει πως η Γερμανία θα δει την ανάπτυξη της χώρας μας ορθολογικά, ολοκληρωμένα και αντικειμενικά».
«Πολλές από τις προκλήσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Γερμανία δεν προκαλούνται από την Κίνα. Η Κίνα είναι ο εταίρος της Γερμανίας στην αντιμετώπιση των προκλήσεων, όχι ο αντίπαλός της», ανέφερε η πρεσβεία.
«Η θέαση της Κίνας και η διαμόρφωση στρατηγικών προς την Κίνα με βάση την ιδεολογία θα επιδεινώσει μόνο την παρεξήγηση και την εσφαλμένη κρίση και θα βλάψει τη συνεργασία και την αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών».
Η έκθεση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε περαιτέρω ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο χωρών είναι ευεργετικός και ότι «η Γερμανία αποδέχεται τον ανταγωνισμό με την Κίνα». Ωστόσο, είπε ότι ο ανταγωνισμός πρέπει να «βασίζεται σε δίκαιους κανόνες».
«Δεν είναι πρόθεσή μας να εμποδίσουμε την οικονομική πρόοδο και ανάπτυξη της Κίνας. Ταυτόχρονα, απαιτείται επειγόντως η απομάκρυνση του κινδύνου. Ωστόσο, δεν επιδιώκουμε την αποσύνδεση των οικονομιών μας», ανέφερε η έκθεση.
Η Γερμανία θέλει να γίνει «λιγότερο εξαρτημένη σε κρίσιμους τομείς» όπως η ιατρική τεχνολογία, τα φάρμακα και οι σπάνιες γαίες, αναφέρει η έκθεση. Πρόσθεσε ότι «η Κίνα έχει εκμεταλλευτεί τις εξαρτήσεις άλλων χωρών στο παρελθόν», αναφέροντας ως παράδειγμα τους ημιαγωγούς.
Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι «οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις παραμένουν σημαντικό στοιχείο της διμερούς συνεργασίας με την Κίνα» και ότι η Γερμανία θέλει να διασφαλίσει ότι αυτή η συνεργασία «γίνεται δικαιότερη, πιο βιώσιμη και πιο αμοιβαία».
Οι οικονομικές σχέσεις Γερμανίας – Κίνας
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας. Το 2022, οι εισαγωγές της Γερμανίας από την Κίνα αυξήθηκαν κατά 33,6% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, στα 191,1 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας της Γερμανίας. Από την άλλη, οι γερμανικές εξαγωγές προς την Κίνα αυξήθηκαν μόνο κατά 3,1%, στα 106,8 δισ. ευρώ.
Ενώ «οι εξαρτήσεις της Κίνας από την Ευρώπη μειώνονται συνεχώς, οι εξαρτήσεις της Γερμανίας από την Κίνα έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία τα τελευταία χρόνια», αναφέρει η έκθεση.
Τον περασμένο μήνα, ο κινέζος πρωθυπουργός Λι Κιανγκ συναντήθηκε με τον Γερμανό πρόεδρο, Φρανκ Βάλτερ Σταινμάιερ, για να συζητήσουν τις διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο οικονομιών.
Ο Λι είπε ότι η Κίνα και η Γερμανία «απολαμβάνουν μια σταθερή βάση για συνεργασία και ισχυρή δυναμική για την ανάπτυξη». Πρόσθεσε δε ότι η Κίνα «έχει κάθε εμπιστοσύνη στις προοπτικές της συνεργασίας Κίνας-Γερμανίας».
Latest News
Αμερικανικό δικαστήριο απορρίπτει αίτημα της TikTok - Η «κλεψύδρα» τελειώνει στις 19/1
Σύμφωνα με το νόμο το TikTok θα απαγορευτεί εκτός αν η κινεζική ByteDance το εκποιήσει μέχρι τις 19 Ιανουαρίου
Παγκόσμια Τράπεζα και ΔΝΤ εγκαταλείπουν τα φτωχά κράτη - Ακόμα και οι διασώσεις γίνονται... ακριβές
Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει μείνει πίσω πλέον από την Κίνα που εμφανίζεται ως ο πιο γενναιόδωρος δανειστής στον αναπτυσσόμενο κόσμο
Τέλος οι προσλήψεις στην Klarna, τον λόγο έχει η... τεχνητή νοημοσύνη
O CEO της Klarna θεωρεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να κάνει όλες τις δουλειές που κάνουν οι άνθρωποι στην εταιρεία
Baykar: Συμφωνίες εξαγωγής UAV με 34 χώρες για την τουρκική βιομηχανία
Το 2023, το 90% των εσόδων της Baykar προήλθε από τις ξένες αγορές - Οι εξαγωγές της εταιρείας έφρασαν τα 1,8 δισ. δολάρια
«Μαχαιριά« της Moody’s στον φιλόδοξο Μπαϊρού - Τι εκτιμά η DW
Η μείωση του δημόσιου χρέους αποτελεί «στόχο ζωής» για τον Μπαϊρού, αλλά και ο Moody's μάλλον δεν πιστεύει ότι θα την επιτύχει άμεσα
Βρετανία: H Ριβς μιλά για επανεκκίνηση των σχέσεων με την ΕΕ
Επαγγελματιες απο διάφορους τομείς στη Βρετανία ελπίζουν ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης θα οδηγήσει σε καλύτερες συνθήκες το εμπόριο με την ΕΕ
Τραμπ: Εξετάζει την ιδιωτικοποίηση του αμερικανικού Ταχυδρομείου
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post
Βιομηχανική παραγωγή: Σταθερή στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο - Αύξηση 0,3% στην ΕΕ
Σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο του 2024 η βιομηχανική παραγωγή παρέμεινε σταθερή στη ζώνη του ευρώ
Ιταλία: Πρέπει να αποτελέσει βασικό μέρος των σχεδίων της Stellantis
Η Ρώμη ελπίζει να διορθώσει τις τεταμένες σχέσεις της με την Stellantis
Μισθολογικό χάσμα: Η χώρα στην Ευρώπη όπου οι γυναίκες πληρώνονται καλύτερα
Το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων αποτελεί μόνο ένα μέρος μιας ευρύτερης εικόνας ανισοτήτων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην αγορά εργασίας.