Ελαφρά κάμψη στο 6,2% σημείωσε τον Ιούλιο ο πληθωρισμός στη Γερμανία, ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, με βάση την προκαταρκτική της εκτίμηση.

Παγκόσμιο χρέος: Ο πληθωρισμός επιβαρύνει διαρκώς τους προϋπολογισμούς των κυβερνήσεων

Σύμφωνα με την Υπηρεσία, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 6,2% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2022, ενώ τον Ιούνιο του 2023 ο πληθωρισμός ήταν 6,4%, αλλά τον Μάιο 6,1%. Τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στον πληθωρισμό εξακολουθούν να έχουν οι τιμές των τροφίμων, οι οποίες αυξήθηκαν τον Ιούλιο κατά 11,0% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν κατά 5,7%.

Όπως επισημαίνουν οι στατιστικολόγοι, οι καταναλωτές πληρώνουν φέτος σημαντικά περισσότερο από ό,τι το 2022 για φαγητό σε εστιατόριο, διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία και πακέτα οργανωμένων διακοπών.

Αμετάβλητο το ΑΕΠ το β’ τρίμηνο

Στο μεταξύ, στασιμότητα επέδειξε η οικονομία της Γερμανίας κατά το β΄ τρίμηνο του 2023, όπως έδειξαν τα προκαταρκτικά στοιχεία της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας Destatis που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.

Συγκεκριμένα, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης παρέμεινε αμετάβλητη στο 0% το προηγούμενο τρίμηνο, έναντι αρνητικού ρυθμού -0,1% το α΄ τρίμηνο του 2023. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι το γερμανικό ΑΕΠ θα κατέγραφε την ελάχιστη θετική μεταβολή της τάξεως του 0,1%. Σε ετήσια βάση και συγκρινόμενο το ΑΕΠ με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022, ο αρνητικός ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -0,6%.

Η γερμανική οικονομία εξήλθε από την τεχνική ύφεση (δύο διαδοχικά τρίμηνα με αρνητικό ρυθμό, ήτοι -0,4% το δ΄ τρίμηνο του 2022 και -0,1% το α΄ τρίμηνο του 2023), ωστόσο η στασιμότητα του β΄ τριμήνου σε καμία περίπτωση δεν στέλνει ελπιδοφόρα μηνύματα, καθώς παραμένει ασθμαίνουσα.

Η κατανάλωση των νοικοκυριών σταθεροποιήθηκε το δεύτερο τρίμηνο μετά το αδύναμο χειμερινό εξάμηνο, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή