Οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης διαπραγματεύονταν ελαφρώς χαμηλότερα την Πέμπτη, αφότου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε το επιτόκιο αναφοράς της στο 3,75%, με τους traders να προσπαθούν να εκτιμήσουν αν θα υπάρξει νέα αύξηση.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν αυξήσει τα επιτόκια κατά 425 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο του 2022, καθώς προσπαθούν να καταστείλουν τον καλπάζοντα πληθωρισμό.

Λαγκάρντ για νέες αυξήσεις επιτοκίων: Όλα ανοιχτά στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου

Οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν σχετικά απότομα μετά την απόφαση και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά αργότερα ανέκτησαν τις απώλειές τους για να διαμορφωθούν ελαφρώς χαμηλότερα από ό,τι πριν από την απόφαση.

Η απόδοση των διετών κρατικών ομολόγων της Γερμανίας υποχώρησε έως και τσο 3,171%, από 3,241% πριν από την ανακοίνωση της ΕΚΤ.

«Ήπιος τόνος»

Πολλοί αναλυτές που επικαλείται το Reuters, δήλωσαν ότι εντόπισαν έναν ήπιο τόνο από την ΕΚΤ και τη Λαγκάρντ.

«Στη συνέντευξη Τύπου, η πρόεδρος Λαγκάρντ δεν έδωσε ρητά μηνύματα για άλλη αύξηση των επιτοκίων και τόνισε έντονα ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τα εισερχόμενα δεδομένα», δήλωσε ο Jussi Hiljanen, επικεφαλής της ευρωπαϊκής στρατηγικής επιτοκίων της τράπεζας SEB της Λετονίας.

«Στις προηγούμενες συνεδριάσεις είχε δώσει σαφείς ενδείξεις ότι θα πρέπει να αναμένονται περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων», πρόσθεσε.

«Έχουμε να καλύψουμε περισσότερο έδαφος; Αυτή τη στιγμή δεν θα το έλεγα», ήταν μια χαρακτηριστική αναφορά της προέδρου της ΕΚΤ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε. «Η αξιολόγηση των δεδομένων θα μας πει στην πραγματικότητα αν και πόσο έδαφος έχουμε να καλύψουμε τον Σεπτέμβριο και στις επόμενες συνεδριάσεις», πρόσθεσε.

«Η μάχη απέχει πολύ από το τέλος»

Η απόφαση της ΕΚΤ ήρθε μετά την αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ σε ένα εύρος 5,25% έως 5,5% την Τετάρτη.

Ο Francesco Castelli, επικεφαλής της πιστωτικής στρατηγικής της Banor, δήλωσε ότι αν και οι αναφορές στη συνέντευξη Τύπου ήταν ήπιες, η ΕΚΤ «γνωρίζει πολύ καλά ότι η μάχη απέχει πολύ από το τέλος και συνεχίζει να δηλώνει την αντιπληθωριστική της δέσμευση».

Τόνισε ότι η Λαγκάρντ δήλωσε ότι η ΕΚΤ «θα σπάσει τη ράχη του πληθωρισμού, ό,τι κι αν συμβεί».

Οι traders εκτιμούν ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ θα κορυφωθούν γύρω στο 3,92% τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους, ενώ δίνουν περίπου 40% πιθανότητες για νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης των Σεπτέμβριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή