Δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των αναλυτών η ExxonMobil, ανακοινώνοντας τρίτη συνεχόμενη πτώση στα κέρδη – τη μεγαλύτερη πτώση από το κραχ της αγοράς πετρελαίου το 2014-2016 – εν μέσω ασθενέστερων τιμών φυσικού αερίου.

Τα προσαρμοσμένα κέρδη 1,94 δολάρια ανά μετοχή ήταν 6 σεντς χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των ειδικών, σύμφωνα με το Bloomberg.

ExxonMobil: Σπουδαία εξαγορά για τον πετρελαϊκό κολοσσό

Κάτω από το μισό τα κέρδη

Η απόδοση της Exxon ήταν χειρότερη από ό,τι ήταν προετοιμασμένοι πολλοί αναλυτές. Η τελευταία φορά που τα κέρδη του πετρελαϊκού γίγαντα μειώθηκαν σε διαδοχική βάση για τρεις διαδοχικές περιόδους ήταν πριν από επτά χρόνια.

Οι μετοχές υποχώρησαν 1,3% στα 104,09 δολάρια στη Νέα Υόρκη.

Το καθαρά κέρδη μειώθηκαν στα 7,9 δισεκατομμύρια δολάρια, λιγότερο από το μισό ενός έτους νωρίτερα.

Συνολικά, η Exxon κατέβαλε 8 δισεκατομμύρια δολάρια με τη μορφή εξαγορών και μερισμάτων κατά το δεύτερο τρίμηνο. Αν και αυτές οι πληρωμές υπερέβαιναν τις ελεύθερες ταμειακές ροές της περιόδου, η Exxon είχε αρκετά κεφάλαια συγκεντρωμένα κατά τα προηγούμενα τρίμηνα για να τις καλύψει.

Αύξηση της παραγωγής

Η παραγωγή της Exxon στη Γουιάνα και τη λεκάνη Permian των ΗΠΑ αυξήθηκε 20% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ η απόδοση διύλισης ήταν η υψηλότερη για οποιοδήποτε δεύτερο τρίμηνο τα τελευταία 15 χρόνια.

Η στρατηγική του Διευθύνοντος Συμβούλου Ντάρεν Γουντς για την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ παράλληλα χτίζει μια επιχείρηση χαμηλών εκπομπών άνθρακα κερδίζει έδαφος μετά από δύο χρόνια πανδημίας. Η παραγωγή αυξάνεται μετά από μια δεκαετία πτώσης λόγω των εξαιρετικά κερδοφόρων, ταχέως αναπτυσσόμενων επιχειρήσεων στη Γουιάνα και τη λεκάνη Πέρμιαν.

Η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου από τα πηγάδια Permian της Exxon έφτασε σε ρεκόρ ισοδύναμο με 622.000 βαρέλια κατά την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου και βρίσκεται σε καλό δρόμο για αύξηση 10% φέτος, είπε ο Mikells. Η παραγωγή στη Γουιάνα έφτασε επίσης το ημερήσιο ισοδύναμο ρεκόρ των 380.000 βαρελιών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή