Η Groupe Amaury δεν είναι μια οποιαδήποτε οικογενειακή επιχείρηση. Κατέχει το Tour de France και διάφορες άλλες υψηλού κύρους επιχειρήσεις. Ο όμιλος σημείωσε αύξηση εσόδων κατά σχεδόν 20% πέρυσι, εν μέρει λόγω του αυξανόμενου ενδιαφέροντος για τον πιο διάσημο αγώνα ποδηλασίας στον κόσμο.

Για την ακρίβεια, τα έσοδα αυξήθηκαν στα 550 εκατομμύρια ευρώ το 2022, σημειώνοντας άνοδο 17%, σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας. Αν και αρνήθηκαν να απομονώσουν τα έσοδα που είχε ο όμιλος από την Amaury Sport Organization που ελέγχει το Tour De France, είναι γνωστό ότι η ASO αντιπροσώπευε το 41% των εσόδων του ομίλου το 2021.

Η 110η διοργάνωση του πιο διάσημου ποδηλατικού αγώνα στον κόσμο αυτήν τη στιγμή συνεχίζει τον γύρο της Γαλλίας, με τον πρωταθλητή Jonas Vingegaard να εδραιώνει το προβάδισμά του στον διαγωνισμό των 3.405 χιλιομέτρων.

Ιδρυθείσα το 1944 από τον Emilien Amaury και περνώντας αργότερα στον κληρονόμο γιο του Philippe, η οικογενειακή εταιρεία εξακολουθεί να ελέγχεται από τη χήρα του Philippe Marie-Odile Amaury και κατέχει ένα εύρος από κορυφαίες επιχειρήσεις στη Γαλλία, συμπεριλαμβανομένων των μέσων ενημέρωσης L’Equipe και France Football.

Marie-Odile Amaury

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πολλοί φανατικοί της γυμναστικής αγόρασαν σταθερά ποδήλατα Peloton αξίας 1.500 δολαρίων ή πήγαν σε αγώνες με φίλους εικονικά στην εφαρμογή ποδηλασίας Zwift. Εν μέσω αυτού του γενικού ενδιαφέροντος για την ποδηλασία, ο Γύρος της Γαλλίας επωφελήθηκε με τη σειρά του από περισσότερο ποδηλατικό περιεχόμενο σε πλατφόρμες ροής, προσφορές για ένα επίσημο βιντεοπαιχνίδι και συνεργασίες με το αθλητικό κοινωνικό δίκτυο Strava.

Πέρυσι, ο αγώνας προσέλκυσε 41,5 εκατομμύρια θεατές στη γαλλική δημόσια ραδιοτηλεόραση France Télévisions, τον υψηλότερο αριθμός από το 2011. Ο τριών εβδομάδων αγώνας είχε επίσης αρκετή δημοσιότητα πριν από τον αγώνα φέτος την άνοιξη από το σκληρό ντοκιμαντέρ του Netflix Tour de France: Unchained.

Η ASO διαθέτει επίσης σημαντικούς αγώνες ποδηλασίας, συμπεριλαμβανομένων των ισπανικών La Vuelta και Paris-Roubaix, καθώς και του Μαραθωνίου του Παρισιού και του ράλι εκτός δρόμου Dakar. Η ASO αρνήθηκε να παράσχει τα πιο πρόσφατα στοιχεία εσόδων της, επικαλούμενη το «άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον» στο οποίο δραστηριοποιείται.

Σε μια ακμάζουσα εποχή για τη χρηματοδότηση των αθλημάτων, όπου σχεδόν όλες οι ομάδες και τα πρωταθλήματα σε διαφορετικές διοργανώσεις σε όλο τον κόσμο φαίνεται να είναι προς πώληση, το Tour de France παραμένει σταθερά σε οικογενειακά χέρια.

Ο Γύρος της Γαλλίας, ο οποίος διεξήχθη για πρώτη φορά το 1903, είναι ένα από τα πιο πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία του Group Amaury και ένα από τα λίγα αθλητικά γεγονότα που ελέγχονται ακόμα από ένα οικογενειακό γραφείο. Η ASO ελέγχει τη διοργάνωση του αγώνα, συμπεριλαμβανομένης της κάλυψης, του μάρκετινγκ και των μέσων ενημέρωσης. Συμμετέχει στην πώληση τηλεοπτικών δικαιωμάτων, χορηγιών και φιλοξενίας.

Την Κυριακή, ο Vingegaard πιθανότατα θα διεκδικήσει την πολυπόθητη κίτρινη φανέλα στο Champs Elysees του Παρισιού. Την ίδια μέρα, στο Clermont-Ferrand – περίπου 400 χιλιόμετρα νότια του Παρισιού – θα ξεκινήσει το Tour de France Femmes για γυναίκες.

Ο γυναικείος αγώνας άρχισε να πραγματοποιείται τη δεκαετία του 1980, αλλά καταργήθηκε το 1989 και αναβίωσε μόλις πέρυσι με τη χορηγία της Zwift, μιας εταιρείας που προσφέρει εικονική εκπαίδευση για τρέξιμο και ποδηλασία. Η διαδρομή καλύπτει 956 χιλιόμετρα σε μια εβδομάδα, σε σύγκριση με 3.405 χιλιόμετρα σε 3 εβδομάδες για τους άνδρες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport
Βαγγέλης Μαρινάκης: «Να συνεργαστούν όλοι ώστε ο τελικός να διαφημίσει την Ελλάδα μας»
Business of Sport |

Βαγγέλης Μαρινάκης: «Να συνεργαστούν όλοι ώστε ο τελικός να διαφημίσει την Ελλάδα μας»

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης μίλησε για την πρόκριση του Ολυμπιακού στον τελικό του Conference League. Όλοι θα πρέπει να συνεργαστούν για να γίνει ένα σπουδαίο παιχνίδι που θα διαφημίσει την Ελλάδα