Η πρόσφατη απόφαση της Μογγολίας να υιοθετήσει τις υπηρεσίες διαδικτύου Starlink της SpaceX προκαλεί ανησυχίες για την ασφάλεια στη γειτονική Κίνα, τόσο ως πιθανή στρατιωτική απειλή όσο και ως πιθανός τρόπος να παρακάμψει το αυστηρό καθεστώς λογοκρισίας που επιβάλλει το Πεκίνο σε «επιβλαβείς» ξένους ιστότοπους.

Στις 6 Ιουλίου, η Ρυθμιστική Επιτροπή Επικοινωνιών της Μογγολίας εξέδωσε ειδικές άδειες για τη SpaceX του Ίλον Μασκ, για να λειτουργεί ως πάροχος υπηρεσιών χρησιμοποιώντας δορυφόρους χαμηλής τροχιάς και για τη Starlink να παρέχει υπηρεσίες Διαδικτύου στη χώρα.

Η απόφαση, μέρος του συνεχούς ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας και του προγράμματος Νέας Πολιτικής Ανάκαμψης, ανακοινώθηκε ενόψει του ετήσιου Οικονομικού Φόρουμ της Μογγολίας 2023 που πραγματοποιήθηκε στις 9-10 Ιουλίου.

«Ένα δίκτυο οπτικών ινών παρέχει ήδη ευρεία πρόσβαση σε internet υψηλής ταχύτητας σε όλη τη Μογγολία», δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Ανάπτυξης και Επικοινωνιών Ουχράλ Νίαμ-Οσόρ στις 7 Ιουλίου.

«Αλλά η τεχνολογία της Starlink θα παρέχει μεγαλύτερη πρόσβαση σε δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας. Οι κτηνοτρόφοι, οι αγρότες, οι επιχειρήσεις και οι ανθρακωρύχοι που ζουν και εργάζονται στην αχανή χώρα μας θα μπορούν να έχουν πρόσβαση και να χρησιμοποιούν πληροφορίες από όλον τον κόσμο για να βελτιώσουν τη ζωή τους», κατέληξε ο υπουργός.

Επί του παρόντος, οι άνθρωποι στην Κίνα δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ξένους ιστότοπους που έχουν αποκλειστεί από το Golden Shield Project, γνωστό και ως «Μεγάλο Τείχος προστασίας της Κίνας», εκτός εάν χρησιμοποιούν εικονικά προσωπικά δίκτυα (VPN). Η Κίνα δεν έχει υιοθετήσει τις υπηρεσίες διαδικτύου της Starlink για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Ανησυχία σχολιαστών

«Η Μογγολία είναι ο γείτονάς μας. Ο δορυφόρος δεν μπορεί να παρέχει τις υπηρεσίες του σε μια περιοχή και να χαράξει μια γραμμή και να σταματήσει να τις παρέχει σε μια άλλη περιοχή», λέει στο vlog του ο Τσεν Τζιενσέν, σχολιαστής με έδρα τη Σαγκάη. «Η χωρητικότητα του δικτύου μπορεί εύκολα να μεταδοθεί σε κοντινά μέρη. Θα σπάσει το μεγάλο τείχος προστασίας μας;»

Ο Τσεν λέει ότι ακόμα κι αν η Starlink υπόσχεται να μην περάσει τη γραμμή, έχει ήδη προγραμματίσει να παρέχει υπηρεσίες στη Μογγολία και στο Πακιστάν, γειτονικές περιοχές της Εσωτερικής Μογγολίας και της Σιντζιάνγκ της Κίνας, αντίστοιχα. Γράφει ότι εάν συμβαίνουν αποσταθεροποιητικά κοινωνικά γεγονότα σε έναν από τους δύο γείτονες, οι σχετικές ειδήσεις μπορεί να επηρεάσουν τους ανθρώπους στην Κίνα μέσω των υπηρεσιών του Starlink.

Λέει επίσης ότι, με τις αυτόνομες υπηρεσίες του Starlink, οι χώρες που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του δεν μπορούν να επιλέξουν να τερματίσουν τις υπηρεσίες διαδικτύου σε τέτοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή