Το ποσό του 1,4 δισ. δολαρίων κατέβαλε η αμερικανική αλυσίδα λιανικής πώλησης Walmart προκειμένου να εξαγοράσει το ποσοστό ενός μεγάλου επενδυτή στη Flipkart, εδραιώνοντας περαιτέρω τον έλεγχό της στον κολοσσό του ηλεκτρονικού εμπορίου της Ινδίας.

Το… αθόρυβο ξύπνημα της Walmart – Πώς εξελίσσεται σε τεχνολογικό γίγαντα

Τις τελευταίες ημέρες, η Walmart αγόρασε τις υπόλοιπες μετοχές της Flipkart που κατείχε η Tiger Global, σύμφωνα με επιστολή που έστειλε το hedge fund της Νέας Υόρκης προς τους επενδυτές του και η οποία τέθηκε υπόψη της Wall Street Journal. Μετά τη συμφωνία αυτή η αποτίμηση διαμορφώθηκε στα 35 δισ. δολάρια, από σχεδόν 38 δισ. δολάρια όταν η ινδική εταιρεία πούλησε μετοχές της στην ιαπωνική SoftBank, τη Walmart και άλλους επενδυτές το 2021.

Η επένδυση αυτή προσφέρει στον αμερικανικό κολοσσό λιανικής μεγαλύτερη εισχώρηση στην ταχέως αναπτυσσόμενη παγκόσμια αγορά του ψηφιακού ηλεκτρονικού εμπορίου.

Η ιδιωτική Flipkart είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ινδία, η οποία ιδρύθηκε το 2007. Τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε ότι η πελατειακή της βάση βάσει υπερβαίνει τους 450 εκατ. καταναλωτές και προσφέρει περισσότερα από 150 εκατ. προϊόντα σε 80 και πλέον κατηγορίες.

Η Flipkart είναι μια εταιρεία που καλύπτει σχεδόν όλους τους τομείς του λιανικού εμπορίου, , από το παραδοσιακό ηλεκτρονικό εμπόριο μέχρι μια υπηρεσία ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ενώ παράλληλα διαθέτει και φυσικά καταστήματα.

Το 2018, η Walmart διέθεσε 16 δισ. δολάρια για το 77% των μετοχών της εταιρείας, η μεγαλύτερη εξαγορά της μέχρι σήμερα. Πιο πρόσφατα, το μερίδιο βρισκόταν περίπου στο 75%, ενώ μετά την τελευταία απόκτηση του πακέτου μετοχών, κανείς δεν γνωρίζει πώς διαμορφώνεται το μετοχικό ποσοστό.

Η Walmart την πλειονότητα των εσόδων και των κερδών της την αποκομίζει από τις δραστηριότητές της στις ΗΠΑ. Τα τελευταία χρόνια έχει περιορίσει τις διεθνείς δραστηριότητες, πουλώντας μεγάλο μέρος της συμμετοχής της στη βρετανική εταιρεία λιανικής Asda και τις δραστηριότητές της στη Βραζιλία, την Ιαπωνία και την Αργεντινή.

Από την άλλη, η Tiger και η Flipkart έχουν μακρά ιστορία. Η πρώτη επένδυση του hedge fund στην εταιρεία χρονολογείται από το 2009 και ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος της Flipkart, Καλιάν Κρισναμουρτί, είναι πρώην διευθύνων σύμβουλος της Tiger.

Το hedge fund επένδυσε σχεδόν 1,2 δισ. δολάρια στη Flipkart από το 2010 έως και το 2015, μια επένδυση που της έχει αποφέρει κέρδη ύψους 3,5 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με την επιστολή προς τους επενδυτές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή