Ιαπωνία

Η βοήθεια στην κυβέρνηση για να διώξει τα βαριά σύννεφα που συγκέντρωσαν οι πυρκαγιές ήρθε από χιλιάδες μίλια μακριά. Από την Ιαπωνία. Η χώρα του ανατέλλοντος ηλίου… έστειλε κάποιες ηλιαχτίδες αισιοδοξίας και στην ελληνική κυβέρνηση.

Ο ιαπωνικός οίκος αξιολόγησης R&I, όπως θα ενημερωθήκατε, αναβάθμισε κατά μία επενδυτική βαθμίδα το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομία. Αν και ο οίκος δεν αναγνωρίζεται από την ΕΚΤ, εντούτοις το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και ο υπουργός κ. Κωστής Χατζηδάκης ερμήνευσαν την κίνηση αυτή ως προάγγελο και των επόμενων αναβαθμίσεων που θα αποσπάσει η οικονομία της χώρας μας.

 Scope

Και ο επόμενος οίκος που θα ρθει, ο οποίος κι αυτός δεν αναγνωρίζεται από την ΕΚΤ αν και είναι σε διαδικασία αξιολόγησης, είναι ο Scope. Και τον περιμένουν στο οικονομικό επιτελείο αυτήν την Παρασκευή 4 Αυγούστου. Οι αναλυτές θεωρούν ότι θα δώσει κι εκείνος αναβάθμιση στο αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας και θα αποτελεί κι αυτός ένας προάγγελος των επόμενων αξιολογήσεων από τους αναγνωρισμένους οίκους.

———————————————————————–

Ο κ. Γ. Πατούλης

Η δεύτερη βοήθεια που ήρθε για την κυβέρνηση ακούει στο όνομα του νυν Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργου Πατούλη.

Ο τελευταίος μετά την επίσημη ανακοίνωση της ΝΔ για τη στήριξη της υποψηφιότητας του κ. Νίκου Χαρδαλιά στην Περιφέρεια Αττικής, αποσύρθηκε.

Και άρα η ανησυχία στο κυβερνών κόμμα για ένα αντάρτικο… με απρόβλεπτες συνέπειες στην εκλογική αναμέτρηση του Οκτωβρίου, περιορίζεται.

Πάντως, αν μη τι άλλο οι εκλογές για τους νέους τοπικούς άρχοντες θα έχουν ενδιαφέρον…

Ρουμανία

Και ξαφνικά οι ελληνικοί ενεργειακοί όμιλοι, αγάπησαν τη Ρουμανία.

Πρώτη η ΔΕΗ άνοιξε το δρόμο με τη μεγάλη εξαγορά των assets και των εταιρειών της ιταλικής Enel στη συγκεκριμένη βαλκανική χώρα, και τώρα ακολούθησε και ο άλλος μεγάλος ενεργειακός όμιλος Helleniq Energy.

Στη Ρουμανία βρίσκεται και η Mytilineos, η οποία έχει σε διάφορα στάδια ανάπτυξης και κατασκευής έργα ΑΠΕ, και κυρίως φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος περί τα 500 MW. Όπως τουλάχιστον προκύπτει από τα εξαμηνιαία οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας. Έχει χαρτοφυλάκιο αδειών και κατά την πάγια τακτική της κλείνει συμφωνίες με ενδιαφερόμενους άλλους επενδυτές πουλώντας τα έργα αφού πρώτα τα κατασκευάσει και τα παραδώσει με το κλειδί στο χέρι…

Η Mytilineos, όπως τα υπολογίζω, πρέπει να ξεπούλησε ήδη ότι είχε. Τόσο με το deal που ανακοινώθηκε χθες με την Helleniq Energy όσο και νωρίτερα με τη ΔΕΗ. Οι δύο τελευταίες εταιρείες αγοράζουν φωτοβολταϊκά πάρκα της πρώτης, τα οποία κατασκευάζει στη Ρουμανία.

Οι λόγοι

Έχουμε λοιπόν τρεις μεγάλους ελληνικούς ενεργειακούς ομίλους οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην αγορά των ΑΠΕ.

Γιατί, όμως αγάπησαν τη Ρουμανία και συγκεκριμένα την αγορά των ΑΠΕ;

Όπως λοιπόν, με ενημερώνουν η χώρα είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ε.Ε. Ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης την περίοδο 2022-2026 είναι 3,3% όταν στην Ε.Ε. εκτιμάται σε 2,2%.

Το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΠΕ είναι στο 48% όταν στην Ε.Ε. είναι στο 85% και στον τομέα των ΑΠΕ η χώρα διαθέτει από τα πιο πλούσια αιολικά και ηλιακά δυναμικά της περιοχής. Όσον αφορά τις προοπτικές ανάπτυξης έργων καθαρής ενέργειας από τα 4,7 Γιγαβάτ εγκατεστημένης ισχύος το 2020 με βάση τον σχεδιασμό υπάρχει περιθώριο τριπλασιασμού της δυναμικότητας το 2030 στα 15 Γιγαβάτ.

Πέραν των άλλων το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας είναι διασυνδεδεμένο τόσο με εκείνα της Βουλγαρίας και κατ’ επέκταση και με της Ελλάδα, αλλά το σημαντικότερο στοιχείο είναι πως η Ρουμανία διασυνδέεται από τα δυτικά της και με τις μεγάλες αγορές της κεντρικής Ευρώπης (Ουγγαρία, Αυστρία κ.ο.κ.). Άρα υπάρχει μεγάλη δυνατότητα για τους ηλεκτροπαραγωγούς της χώρας στην πώληση πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας στην καρδιά της Ευρώπης.

Helleniq Energy

Η Helleniq Energy που εισήλθε στις ΑΠΕ της Ρουμανίας καθίσταται, όταν ολοκληρωθούν τα έργα που αγόρασε συνολικής ισχύος 800 MW σε έναν από τους ισχυρότερους ηλεκτροπαραγωγούς στη βαλκανική χώρα.

Αρκεί να θυμίσω ότι η ΔΕΗ με την εξαγορά της Enel στη Ρουμανία έχει σε λειτουργία ΑΠΕ 499 MW και απέκτησε άλλα περί τα 300 MW από τη Mytilineos και τη Lukoil.

Πάντως, μαθαίνω ότι η Helleniq Energy έχει εντοπίσει και άλλα έργα ΑΠΕ στην περιοχή των Βαλκανίων, για τα οποία σύντομα θα προβεί σε ανακοινώσεις…

—————————————————————–

Το λιμάνι του Βόλου

Για τις 23 Αυγούστου, όπως μαθαίνω, μετατίθεται η ημερομηνία της υποβολής των δεσμευτικών προσφορών για την πώληση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Βόλου.

Η αρχική ημερομηνία είχε οριστεί για τις 4 Αυγούστου, αλλά τελικά κατόπιν αιτημάτων από υποψήφιους μνηστήρες η προθεσμία μετατέθηκε για μετά τις θερινές διακοπές…

Θα εμφανιστούν άραγε και τα οκτώ υποψήφια επενδυτικά σχέδια;

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories