Να απομακρύνουν μέρος των υπαλλήλων τους και των οικογενειών τους από την πρεσβεία τους στον Νίγηρα σκοπεύουν οι ΗΠΑ, μετά την κατάληψη της εξουσίας από στρατιωτικούς. Αυτό δήλωσε την Τετάρτη Αμερικανός αξιωματούχος, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι η ανώτερη ηγεσία της αποστολής θα παραμείνει στον Νίγηρα.

Όπως σημειώνει το Reuters, ο Νίγηρας είναι βασικός σύμμαχος της Δύσης στη μάχη κατά των ισλαμιστών ανταρτών. Οι ξένες δυνάμεις καταδίκασαν την κατάληψη της εξουσίας, φοβούμενες ότι θα μπορούσε να επιτρέψει στους μαχητές να κερδίσουν έδαφος.

«Μια συνετή κίνηση»

Ο αξιωματούχος, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι εκκρεμεί ακόμη η τελική απόφαση, αλλά η εξέλιξη αυτή φαντάζει η πιθανότερη.

«Πρόκειται για μια συνετή κίνηση σε περίπτωση που η κατάσταση ασφαλείας επιδεινωθεί. Το βασικό προσωπικό της πρεσβείας θα παραμείνει», δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι το προσωπικό των ΗΠΑ θα μετακινηθεί από τον Νίγηρα με αεροσκάφος που θα ναυλωθεί από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Δεν θα χρησιμοποιηθούν στρατιωτικά αεροσκάφη.

Ξένες αποστολές

Η Γαλλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία και η Ιταλία διατηρούν στρατεύματα στον Νίγηρα σε αποστολές αντιμετώπισης της εξέγερσης και εκπαίδευσης, βοηθώντας τον στρατό να καταπολεμήσει ομάδες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος.

Η Γαλλία και η Ιταλία έχουν ήδη προχωρήσει στην απομάκρυνση Ευρωπαίων πολιτών από τον Νίγηρα. Τα πρώτα στρατιωτικά αεροπλάνα που μετέφεραν Ευρωπαίους υπηκόους προσγειώθηκαν στο Παρίσι και τη Ρώμη την Τετάρτη.

Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί η αποχώρηση των στρατευμάτων. Υπάρχουν περίπου 1.100 Αμερικανοί στρατιώτες στις δύο βάσεις που διατηρούν οι ΗΠΑ στον Νίγηρα.

Επικρίσεις

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δέχθηκαν επικρίσεις για τους χειρισμούς τους όσον αφορά την εκκένωση των Αμερικανών πολιτών στο Σουδάν μετά την ξαφνική έκρηξη βίας μεταξύ του στρατού και της καλά οπλισμένης παραστρατιωτικής ομάδας Rapid Support Forces (RSF) στις 15 Απριλίου, η οποία μετέτρεψε κατοικημένες περιοχές σε εμπόλεμες ζώνες και ανάγκασε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Η Ουάσινγκτον απομάκρυνε όλο το κυβερνητικό προσωπικό από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Χαρτούμ και ανέστειλε τις επιχειρήσεις εκεί λόγω των κινδύνων για την ασφάλεια.

Όμως οι Αμερικανοί πολίτες αντιμετώπισαν δυσκολίες στην έξοδο από τη χώρα εν μέσω του κύματος βίας, και βρέθηκαν αντιμέτωποι με ληστείες και λεηλασίες.

Σε εκείνη την περίπτωση, η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε δηλώσει ότι τα στρατιωτικά αεροσκάφη των ΗΠΑ δεν χρειάστηκε να εκκενώσουν τους πολίτες, καθώς υπήρχε αρκετός χώρος σε αεροσκάφη άλλων χωρών που πετούσαν από και προς τη χώρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα