Σε υψηλά τετραμήνου εκτοξεύονται οι τιμές του πετρελαίου, μετά τις περικοπές παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας, όπως αναφέρει το CNBC.

Οι τιμές εκτινάχθηκαν τη Δευτέρα στα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα Απριλίου, μετά την επίθεση σε βασικό ρωσικό κόμβο εξαγωγής πετρελαίου και τις εκτεταμένες περικοπές παραγωγής από τους βασικούς παραγωγούς του ΟΠΕΚ, τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία.

Πετρέλαιο: Ο πιο «αλμυρός» Ιούλιος για τον «μαύρο χρυσό» την τελευταία 20ετία [γράφημα]

Μαύρη Θάλασσα και Σ. Αραβία

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η Ουκρανία εξαπέλυσε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος κατά του ρωσικού λιμανιού του Νοβοροσίσκ, ενός κρίσιμου κόμβου στη Μαύρη Θάλασσα για τις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου.

Επιπλέον, ο κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, η Σαουδική Αραβία, παρέτεινε την περασμένη Πέμπτη την εθελοντική μείωση της παραγωγής αργού πετρελαίου κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

«Τώρα που είδαμε τις προμήθειες να μειώνονται, νομίζω ότι θα δούμε πολύ υψηλότερες τιμές», δήλωσε ο Τζος Γιανγκ, επικεφαλής επενδύσεων της Bison Interests, μιας εταιρείας επενδύσεων σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Η Ρωσία, ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, δεσμεύτηκε επίσης την Πέμπτη να μειώσει εθελοντικά τις εξαγωγές πετρελαίου κατά 300.000 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Σεπτέμβριο.

Υψηλά τετραμήνου

Τα παγκόσμια συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent διαπραγματεύονταν ελαφρώς κάτω από την επίπεδη γραμμή στα 86,17 δολάρια το βαρέλι – το υψηλότερο επίπεδο από τις 14 Απριλίου. Τα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης West Texas Intermediate υποχώρησαν κατά 0,1% στα 82,74 δολάρια ανά βαρέλι, κινούμενα κοντά στα υψηλά επίπεδα των μέσων Απριλίου.

«Στην πραγματικότητα πιστεύω ότι οι τιμές θα είναι αρκετά ευμετάβλητες», δήλωσε ο Γιανγκ, προσθέτοντας ότι οι τιμές θα είναι πολύ υψηλότερες τα επόμενα πέντε χρόνια.

Ο Ed Morse της Citi παρουσιάζεται ελαφρώς πιο αισιόδοξος για τις προμήθειες αργού πετρελαίου μετά τον Σεπτέμβριο.

Ο Morse, παγκόσμιος επικεφαλής εμπορευμάτων στην τράπεζα, λέει ότι η παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας είναι «πιθανό να επιστρέψει» τον Οκτώβριο και ότι οι τιμές του πετρελαίου θα φτάσουν τα 90 δολάρια ανά βαρέλι το πολύ, αυτό το τρίμηνο.

«Απλώς δεν βλέπουμε την αύξηση της ζήτησης να είναι τόσο θεαματική», δήλωσε ο Morse.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities