Οι τιμές του πετρελαίου συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία για δεύτερη μέρα, την Παρασκευή, και για έκτη συνεχόμενη εβδομάδα, αφού η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, δεύτερος και τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός αργού στον κόσμο, δεσμεύτηκαν να μειώσουν την παραγωγή μέχρι τον επόμενο μήνα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent για τον Οκτώβριο σημείωσαν άνοδο 10 σεντς, ή 0,1%, στα 85,24 δολάρια το βαρέλι έως τις 03:30 ώρα Ελλάδας, ενώ το αμερικανικό αργό πετρέλαιο WTI για τον Σεπτέμβριο σημείωσε άνοδο 17 σεντς, ή 0,2%, στα 81,72 δολάρια.

Και οι δύο δείκτες αναφοράς ήταν σε καλό δρόμο για έκτη εβδομάδα κερδών, το μεγαλύτερο σερί εβδομαδιαίων κερδών φέτος. Το Brent αυξήθηκε 15,4% και το WTI 18,2% τις τελευταίες έξι εβδομάδες.

Λιβύη: Το κλείσιμο πετρελαιοπηγών έχει στερήσει 340.000 βαρέλια πετρελαίου

Η Σαουδική Αραβία παρέτεινε την εθελοντική μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα (bpd) έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Η Ρωσία θα μειώσει επίσης τις εξαγωγές πετρελαίου της κατά 300.000 bpd τον Σεπτέμβριο, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Alexander Novak.

Η Κοινή Υπουργική Επιτροπή Παρακολούθησης του ΟΠΕΚ+ είναι απίθανο να τροποποιήσει τη συνολική πολιτική παραγωγής πετρελαίου στη συνεδρίαση της Παρασκευής, ανέφεραν πηγές. Ωστόσο, οι περικοπές από τη Σαουδική Αραβία και τα σχόλια της Ρωσίας ενόψει της κρίσιμης συνάντησης του ΟΠΕΚ+ έχουν εγείρει ανησυχίες για την προσφορά, υποστηρίζοντας τις τιμές.

H στάση των ΗΠΑ

Ο εκπρόσωπος της εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να εργάζονται με παραγωγούς και καταναλωτές για να διασφαλίσουν ότι η αγορά ενέργειας προωθεί την ανάπτυξη. Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο.

Ωστόσο, τα τελευταία δεδομένα των ΗΠΑ που δείχνουν στενές αγορές εργασίας και επιβράδυνση του τομέα των υπηρεσιών έχει προκαλέσει ορισμένες ανησυχίες ότι μια οικονομική επιβράδυνση θα περιόριζε τη ζήτηση για πετρέλαιο και θα πιέσει τις τιμές χαμηλότερες, ακόμη και με τις περικοπές της προσφοράς.

«Το ισχυρό δολάριο έχει επιβαρύνει τις τιμές του αργού και όλοι θέλουν να μάθουν εάν μια αγορά εργασίας με υψηλή ζήτηση θα αναγκάσει τη Fed να συσφίξει ακόμη περισσότερο την πολιτική της», δήλωσε ο Έντουαρντ Μόγια, αναλυτής του OANDA.

Επιπλέον, η ύφεση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της ευρωζώνης επιδεινώθηκε περισσότερο από ό,τι αρχικά είχε προβλεφθεί τον Ιούλιο και η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε το επιτόκιό της στο ανώτατο 15ετίας την Πέμπτη. Το υψηλότερο κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές θα μπορούσε να επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη και να μειώσει τη ζήτηση πετρελαίου.

Ωστόσο, μια βελτιωμένη προοπτική ζήτησης και μια περιορισμένη προσφορά θα μπορούσαν να συνεχίσουν να ωθούν ανοδικά τις αγορές πετρελαίου, δήλωσε η Tina Teng, αναλύτρια στις αγορές CMC.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities