Ράλι πάνω από 15% έχουν κάνει μέσα σε διάστημα ενός μόλις μήνα οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, συμπαρασύροντας τις τιμές της αμόλυβδης και του ντίζελ κίνησης εν μέσω του καλοκαιριού που η ζήτηση είναι αυξημένη λόγω μετακινήσεων για τις διακοπές. Πλέον ο μαύρος χρυσός έχει σκαρφαλώσει σε υψηλά τριμήνου.

Στο Λονδίνο το μπρεντ πλησιάζει ξανά τα 85 δολάρια το βαρέλι ενώ στην αγορά της Νέας Υόρκης το πετρέλαιο West Texas Intermediate προσεγγίζει τα 82 δολάρια. Πλέον στις διεθνείς αγορές έχουν αρχίσει ν εμφανίζονται νέες εκτιμήσεις οίκων που προειδοποιούν για τον κίνδυνο να σκαρφαλώσει ξανά ο μαύρος χρυσός προς τα 100 δολάρια το βαρέλι μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους. Κάτι τέτοιο θα είχε πολύ αρνητικές συνέπειες για τους καταναλωτές οι οποίοι έχουν γονατίσει ήδη από τη μεγάλη ακρίβεια –και τώρα βλέπουν την πιθανότητα να υπάρξουν νέες ανατιμήσεις στα υγρά καύσιμα.

Άλμα στη τιμή του πετρελαίου λόγω Σαουδικής Αραβίας

Ήδη στην Ελλάδα οι τιμές της απλής αμόλυβδης έχουν πλησιάσει ξανά τα 2 ευρώ το λίτρο, καθώς οι ανατιμήσεις που καταγράφονται στην εγχώρια αγορά είναι άμεσες όταν ανεβαίνουν οι τιμές διεθνώς.

Ποιοι βλέπουν το πετρέλαιο στα 100 δολάρια

Αναλυτές της Société Générale εκτιμούν πλέον ότι το αργό πετρέλαιο Brent είναι πιθανό να φτάσει τα 100 δολάρια το βαρέλι το επόμενο έτος, ενώ οι ομόλογοί τους στη Standard Chartered κάνουν πρόβλεψη για τιμές στα 98 δολάρια το βαρέλι.

Ομάδα αναλυτών της Standard Chartered εκτιμά ότι η ζήτηση πετρελαίου θα ξεπεράσει την προσφορά κατά 2,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα αυτόν τον μήνα, ενισχύοντας περαιτέρω τις τιμές του πετρελαίου. Αναφέρει επίσης ότι το ημερήσιο έλλειμμα είναι πιθανό να ξεπεράσει τα δύο εκατομμύρια βαρέλια μέχρι το τέλος του έτους.

Οι παράγοντες των ανατιμήσεων

Οι αυξήσεις στις τιμές καταγράφονται καθώς οι οικονομικές προοπτικές βελτιώνονται και οι περικοπές της προσφοράς από ορισμένους από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου του κόσμου αρχίζουν να επιδρούν στην αγορά.

Οι αλλαγές τόσο στην προσφορά όσο και στη ζήτηση τροφοδοτούν την άνοδο. Από την πλευρά της προσφοράς, η μείωση των αποθεμάτων αντικατοπτρίζει τις πρόσφατες περικοπές παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία. Πρόκειται για αλλαγή στάσης από τη Ρωσία καθώς παράγοντες της διεθνούς αγοράς υποπτεύονταν μέχρι πρόσφατα ότι η Μόσχα δεν είχε τηρήσει προηγούμενη δέσμευση προς τον ΟΠΕΚ να αντλήσει και να πουλήσει λιγότερο πετρέλαιο, αναφέρουν πληροφορίες της Wall Street Journal. Η αγορά αρχίζει τώρα να ανταποκρίνεται στις περικοπές παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία, δήλωσαν στην αμερικανική εφημερίδα παράγοντες της Trafigura του οίκου εμπορευμάτων και πρώτων υλών με έδρα τη Γενεύη.

Την ίδια στιγμή, μια σειρά οικονομικών δεικτών σηματοδοτεί ότι πρόσφατοι φόβοι για ύφεση στις ΗΠΑ και στην ευρωζώνη μπορεί να ήταν υπερβολικοί, ενισχύοντας τις προσδοκίες για μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας.

Ρόλο στις τιμές θα διαδραματίσει και η Κίνα. Πρόσφατα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η οικονομία ανακάμπτει πιο αργά από ό,τι αναμενόταν από την πανδημία. Ωστόσο οι εισαγωγές πετρελαίου ανέκαμψαν ισχυρά, σημειώνοντας άλμα 45% τον Ιούνιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, στα σχεδόν 13 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με στοιχεία των τελωνείων της χώρας.

Προβληματισμός στις κεντρικές τράπεζες

Περαιτέρω ανοδικές πιέσεις στο πετρέλαιο θα ήταν ανεπιθύμητες για τους κεντρικούς τραπεζίτες ειδικά σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Η ενέργεια αποτελεί σημαντικό συστατικό στον τρόπο μέτρησης του πληθωρισμού και βασικό στοιχείο που καθορίζει το κόστος σε πολλά αγαθά και υπηρεσίες. Πρακτικά υψηλότερες τιμές πετρελαίου μπορούν να τροφοδοτήσουν τον πυρήνα του πληθωρισμού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια