Ήπια ανοδικά κινείται το ελληνικό χρηματιστήριο στην εναρκτήρια συνεδρίαση της τρέχουσας εβδομάδας, στην πρώτη συνεδρίαση μετά την αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από τον οίκο Scope στην επενδυτική διαβάθμιση. Ο γενικός δείκτης σημειώνει άνοδο 0,27% και να διατηρείται υψηλότερα της ζώνης των 1.300 μονάδων στις 1.323,07 μονάδες, με τον τζίρο να αγγίζει τα 12 εκατ. ευρώ.

ΚΕΠΕ: Μείωση του δείκτη «φόβου» τον Ιούλιο [γραφήματα]

Η αναβάθμιση από τον Scope

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά αντιδράει ψύχραιμα σήμερα στην επιστροφή της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας στο investment grade, για πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια. Να σημειωθεί ότι ο γερμανικός Scope δεν αναγνωρίζεται από το Ευρωσύστημα ως συστημικός οίκος αξιολόγησης, οπότε επίσημα η ελληνική οικονομία μετά τις δύο αναβαθμίσεις της περασμένης εβδομάδας (και από τον ιαπωνικό R&I) παραμένει χαμηλότερα της επενδυτικής βαθμίδας.

Άλλωστε αυτή την εβδομάδα και την επόμενη αναχωρεί για τις καλοκαιρινές διακοπές το μεγαλύτερο κύμα παραθεριστών και μοιραία από το Χρηματιστήριο Αθηνών θα απουσιάζουν οι επενδυτές και οι συναλλαγές και οι τζίροι θα κινηθούν σε υποτονικά επίπεδα.

Το ελληνικό χρηματιστήριο προέρχεται από δύο εβδομάδες στο οποίο κατέγραψε απώλειες, ωστόσο περισσότερο με ανασύνταξη δυνάμεων ερμηνεύεται, παρά σε διάθεση απομάκρυνσης των επενδυτών από αυτό.

Τα επόμενα ραντεβού για την ελληνική οικονομία είναι πολύ κοντά τον Σεπτέμβριο (8 Σεπτεμβρίου από τον DBRS, 15 Σεπτεμβρίου από τον Moody’s). Σε περίπτωση που έρθουν τα πρώτα χαρμόσυνα νέα, είναι δεδομένο πως θα εισρεύσουν φρέσκα κεφάλαια. Οπότε μια καθοδική αντίδραση της Λεωφόρου Αθηνών μέχρι τον Σεπτέμβριο, θα φέρει τις αποτιμήσεις σε πιο ελκυστικά επίπεδα για το νέο κύμα τοποθετήσεων από πλευράς επενδυτών.

Στο ταμπλό

Υποτονικά κέρδη καταγράφουν οι μετοχές των ΕΛΠΕ, Lamda, Jumbo, Τιτάν, Σαράντης, ενώ ΟΤΕ και Motor Oil είναι οι μοναδικές που έχουν υπερβεί το +1%.

Στο -1,25% η μετοχή της Mytilineos, ισχνές απώλειες για Εθνική, Eurobank, Alpha Bank, Coca Cola και Ελβαλχαλκόρ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών