
Με την ευκαιρία της Συνόδου Κορυφής για το κλίμα στην πόλη Μπελέμ της Βραζιλίας οι ηγέτες 8 χωρών του Αμαζονίου ανήγγειλαν απλώς χθες τη δημιουργία ενός νέου Οργανισμού για την προστασία του δάσους, που θεωρείται «ο πνεύμονας της Γης».
Ονόμασαν τον Οργανισμό: «Αμαζόνια Ένωση για τον αγώνα κατά της αποψίλωσης του δάσους». Από την εικόνα έλειπε ο ένατος ηγέτης, ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, ο οποίος μάλιστα είχε προσωπική πρόσκληση από τον Βραζιλιάνο πρόεδρο Λούλα.
Η BNP Paribas, ο Μπολσονάρο και ο Αμαζόνιος
Οι Γάλλοι οικολόγοι δεν κατανοούν πως είναι δυνατόν να χάσει τέτοια ευκαιρία για το κλίμα ο πρόεδρος Μακρόν και να προτιμήσει να παραμείνει στο προεδρικό θέρετρο στη Μπεργκασόν, επιλέγοντας να εκπροσωπηθεί από τη Γαλλίδα πρέσβειρα Μπριζίτ Κολέ.
Η Γαλλία θεωρείται η ένατη χώρα με παρουσία στην περιοχή του Αμαζονίου μέσω της κτήσης της στη Γουιάνα, της οποίας το μεγαλύτερο μέρος καλύπτεται από το Αμαζόνιο δάσος. Οι ηγέτες της Γουιάνας επίσης δεν κατάλαβαν γιατί δεν ενημερώθηκαν και γιατί δεν εκπροσώπησαν τη Γαλλία οι ίδιοι, αφού ξέρουν τα προβλήματα του τόπου.
Περιφρόνηση ή πολιτική δυσφορία;
Πολλοί σχολιάζουν μιλώντας για «περιφρόνηση» από τον Μακρόν, που όμως δεν κατανοείται όταν ο ίδιος το 2019 έκανε την επανάστασή του απορρίπτοντας την εμπορική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών «Μερκοσούρ», με τέσσερις χώρες της Λατινικής Αμερικής, μεταξύ των οποίων και η Βραζιλία, κατηγορώντας τον τότε πρόεδρο Μπολσονάρο ότι δεν σεβόταν τις δεσμεύσεις του για το κλίμα.
Άλλοι βέβαια αναζητούν βαθύτερα πολιτικά αίτια, που έκαναν τον Εμανουέλ Μακρόν να μην μετακινηθεί στη Βραζιλία. Συγκεκριμένα ο Γάλλος πρόεδρος είχε εκφράσει την επιθυμία να συμμετάσχει στη Συνάντηση Κορυφής των λεγόμενων χωρών Μπρικς, (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότιος Αφρική). Η συνάντηση προβλέπεται για τις 22 με 24 Αυγούστου στο Γιοχάνεσμπουργκ. Η Νοτιοαφρικανή όμως ΥΠΕΞ Ναλέντι Παντόρ ενημέρωσε χθες το Ελιζέ ότι δεν είναι δυνατόν να προσκληθεί ο πρόεδρος. Ως λόγος θεωρείται ένα βέτο της Ρωσίας.
Deutsche Welle
Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι


Latest News

Πώς ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους τα αιολικά πάρκα - Τι αναφέρει η ΔΕΗ
H ΔΕΗ έχει ήδη ολοκληρώσει το πρώτο Repowering Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αντικαθιστώντας παλιές ανεμογεννήτριες που ολοκλήρωσαν τον κύκλο ζωής τους με νέες

Το ΣτΕ ακυρώνει μεγάλη επένδυση φωτοβολταϊκών σε περιοχή Natura
Για αδειοδότηση έργων ΑΠΕ εντός ή κοντά σε Natura το ΥΠΕΝ δεν μπορεί να αγνοεί αρνητικές γνωμοδοτήσεις φορέων διαχείρισης λέει το ΣτΕ.

Περιβάλλον: Τα κοράλια απειλούνται με εξαφάνιση
Το 84% των κοραλλιογενών υφάλων του κόσμου επλήγη από το χειρότερο συμβάν λεύκανσης που έχει καταγραφεί

Συνεργασία ΕΤΕπ-Υπερταμείου για τα ελληνικά λιμάνια και την Κλιματική Αλλαγή
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Συμβουλευτική Υπηρεσία της ΕΤΕπ θα υποστηρίξει τις αντίστοιχες λιμενικές αρχές στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Ημέρα της Γης: Η ΔΕΗ επενδύει στην καθαρή ενέργεια για βιώσιμη ανάπτυξη
Τι περιλαμβάνουν οι δεσμέυσεις του ομίλου ΔΕΗ για μείωση των άμεσων εκπομπών CO2

LG: Αποσύρεται απο επένδυση για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων
Η LG Energy Solution σε ανακοίνωσή της διευκρίνισε ότι λόγω «των συνθηκών της αγοράς και του επενδυτικού περιβάλλοντος, συμφωνήσαμε να αποσυρθούμε επίσημα από το έργο Indonesia GP (Grand Package)»

Η περιφρόνηση του Τραμπ στην πράσινη ενέργεια ακυρώνει επενδύσεις 8 δισ.
Πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ αναστέλλουν μαζικά επενδυτικά projects στον κλάδο

Η TotalEnergies εμμένει στη καθαρή ενέργεια καθώς οι ανταγωνιστές της αλλάζουν ρότα
Η TotalEnergies διατηρεί τη δέσμευσή του να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε υδρογονάνθρακες αλλά και πράσινη ενέργεια, ενώ BP και Shell στρέφονται στα ορυκτά καύσιμα
![Πλημμύρες: Σημειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη το 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/FLOOD_HUNGRY-600x450.jpg)
Το 2024 η Ευρώπη επλήγη απο εκτεταμένες πλημμύρες [γράφημα]
Οι πλημμύρες το 2024 επηρέασαν περίπου 413.000 πολίτες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία