Πολύ κοντά στην εξασφάλιση έγκρισης από τη Μόσχα για τη μεταφορά της ρωσικής της δραστηριότητας στην τοπική διοίκηση, βρίσκεται η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας Intesa Sanpaolo,  όπως υπογραμμίζει το Reuteres επικαλούμενο μια πηγή κοντά στο θέμα.

Η Intesa έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι εργαζόταν «για να επιλέξει αντισυμβαλλόμενους» προκειμένου να μεταβιβάσει τις ρωσικές της επιχειρήσεις, αλλά έως τώρα δεν έχει αποκαλύψει επισήμως την πρόοδο στο θέμα.

Οι νόμοι που εισήγαγε η Μόσχα μετά την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους κατέστησαν απαραίτητη την προεδρική έγκριση σε τράπεζες όπως η Intesa, προκειμένου να μπορέσουν να διακόψουν τους δεσμούς τους με την τοπική τους επιχείρηση.

ΕΚΤ προς τράπεζες: Επιταχύνετε την έξοδο από τη Ρωσία

Ένα διάταγμα που υπογράφηκε τον περασμένο Αύγουστο από τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν του έδωσε την εξουσία να δίνει προσωπικώς το πράσινο φως προκειμένου να προχωρούν οι σχετικές διαδικασίες αποχώρησης.

Η συγκεκριμένη πηγή είπε στο Reuters, ότι η τελική υπογραφή εξακολουθεί να εκκρεμεί και δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι θα χορηγηθεί.

Περιορισμένες δραστηριότητες

Η Intesa εξυπηρετεί εταιρικούς πελάτες στη Ρωσία, όπου είχε περίπου 980 υπαλλήλους στην αρχή του πολέμου σε 28 υποκαταστήματα. Όταν ξέσπασε ο πόλεμο σταμάτησε τη νέα χρηματοδότηση σε Ρώσους πελάτες και νέες επενδύσεις σε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.

Πιεσμένη από τις ευρωπαϊκές τραπεζικές εποπτικές αρχές να διακόψει τους δεσμούς με τη Ρωσία, η Intesa εργάζεται για τη μείωση της έκθεσής της, η οποία περιλαμβάνει επίσης διασυνοριακά δάνεια.

Στα τέλη Ιουνίου, η Intesa είχε 700 εκατομμύρια ευρώ σε διασυνοριακά δάνεια σε Ρώσους πελάτες χωρίς προβλέψεις και εγγυήσεις εξαγωγικών πιστώσεων, μειωμένα κατά 77% από έτος σε έτος. Τα τοπικά δάνεια ανήλθαν σε 100 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 66% σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

Συνολικά, η Ρωσία αντιπροσωπεύει μόλις το 0,2% των δανείων πελατών σε ολόκληρη την τράπεζα.

Οι άλλες τράπεζες

Από πέρυσι η Intesa προσπάθησε να διακόψει τους δεσμούς της με την τοπική της επιχείρηση, αλλά οι δυτικές κυρώσεις που έπληξαν πιθανούς αγοραστές δυσκόλεψαν την έξοδο των ευρωπαϊκών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της ανταγωνιστικής UniCredit και της αυστριακής Raiffeisen Bank.

Ο διευθύνων σύμβουλος της RBI, Johann Strobl, δήλωσε αυτόν τον μήνα ότι «υπάρχει ενδιαφέρον από τη Ρωσία για την εξαγορά της τράπεζας».

Ένα άλλο άτομο με γνώση του θέματος είπε ότι αυξανόταν η ανησυχία στη Μόσχα για την ύπαρξη συστημικά σημαντικών τραπεζών στα χέρια «μη φιλικών» χωρών.

Η αλλαγή στη στάση της Μόσχας θα μπορούσε να διευκολύνει τα σχέδια της RBI να φύγει επιταχύνοντας την έγκριση της κυβέρνησης, αν και ο χρόνος οποιασδήποτε τέτοιας κίνησης είναι αδύνατο να προβλεφθεί και μπορεί να είναι εβδομάδες ή μήνες, είπε το άτομο στο Reuters.

Το πράσινο φως στην Intesa θα μπορούσε να οδηγήσει σε παρόμοιες εγκρίσεις για άλλους δανειστές που εξακολουθούν να εμπλέκονται στη Ρωσία, οι οποίοι υφίστανται ολοένα και μεγαλύτερη πίεση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αποχωρήσουν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή