Σε συμφωνία για να συμπεριλάβει και το ιταλικό δημόσιο στην προσφορά ύψους 23 δισ. ευρώ για την εξαγορά του δικτύου της Telecom Italia κατέληξε η KKR. Η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι επιδιώκει να διατηρήσει μέρος της εποπτείας σε ένα περιουσιακό στοιχείο που θεωρεί στρατηγικής σημασίας, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Η αμερικανική εταιρεία υπέγραψε προκαταρκτική συμφωνία με το υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας, με βάση την οποία το ιταλικό δημόσιο θα μπορεί να διατηρήσει έως και το 20% του δικτύου.

Ιταλία: Στο χείλος της χρεοκοπίας η εταιρεία που παρολίγο κάποτε να εξαγοράσει την Apple

Ράλι μετοχών

Στον απόηχο των παραπάνω εξελίξεων, οι μετοχές της Telecom Italia αυξήθηκαν κατά 5,6% στις στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο, ανεβάζοντας την αγοραστική αξία της εταιρείας στα 6,15 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η Telecom Italia ξεκίνησε αποκλειστικές συνομιλίες με την KKR για την πώληση του δικτύου της, σε μια προσπάθεια να μειώσει το χρέος. Η αμερικανική εταιρεία υπολογίζει την αξία του δικτύου αυτού στα 23 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε ότι θεωρεί το δίκτυο της Telecom Italia ως ένα εθνικό στρατηγικό πλεονέκτημα, για αυτό και η κυβέρνηση πρέπει να διατηρήσει ένα βαθμό δημόσιας εποπτείας. Η ιταλική κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο σε συμφωνίες που περιλαμβάνουν στρατηγικά περιουσιακά στοιχεία, καθώς η επιθυμία της Ρώμης είναι να προστατεύσει τους 40.000 υπαλλήλους της εταιρείας.

Η συμφωνία δεν είναι οριστική

Μια οριστική συμφωνία μεταξύ της ΚΚR και τους Ιταλικού Δημοσίου πάντως δεν είναι εξασφαλισμένη. Ο μεγαλύτερος μέτοχος της Telecom Italia, ο γαλλικός όμιλος μέσων ενημέρωσης Vivendi SE, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι αποτιμά την αξία του δικτύου σε περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια και θα μπορούσε ακόμα και τώρα να επιδιώξει να σταματήσει τη διαδικασία πώλησης, συγκαλώντας έκτακτη συνεδρίαση των μετόχων.

Η Telecom Italia, η οποία βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση, καλείται να εκσυγχρονίσει τις υποδομές της προκειμένου να παραμείνει ανταγωνιστική. Ο διαχωρισμός των τηλεπικοινωνιακών δικτύων έχει συζητηθεί εκτενώς στην ιταλική βιομηχανία και την πολιτική για περισσότερο από μια δεκαετία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Sierra Nevada Corp: Της ανατέθηκε η σύμβαση για την ανάπτυξη του διαδόχου του αεροσκάφους E-4B
Διεθνή |

Ποια εταιρεία θα κατασκευάσει για 13 δισ. δολάρια το νέο αεροσκάφος της «Ημέρας της Κρίσεως»

Η ύψους 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων σύμβαση αφορά στην ανάπτυξη του νέου αεροσκάφους της «Ημέρας της Κρίσεως» λόγω της ικανότητάς του να επιβιώσει σε πυρηνικό πόλεμο.