Σε δυσχερή οικονομική θέση βρίσκεται η Telecom Italia, η προβληματική πρώην μονοπωλιακή εταιρεία τηλεφωνίας της Ιταλίας, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Και όμως, πριν από σχεδόν 25 χρόνια, μια ομάδα στελεχών της εταιρείας ταξίδεψε στην Καλιφόρνια για να συναντήσει τον συνιδρυτή της Apple, Στιβ Τζομπς με ένα τολμηρό σχέδιο για την εξαγορά του τεχνολογικού κολοσσού.

Telecom Italia: Η κυβέρνηση Μελόνι εξετάζει το ενδεχόμενο να επενδύσει 2 δισ. ευρώ

Περασμένα μεγαλεία

Η Telecom Italia, βρισκόταν κάποτε ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη, ως η έκτη μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών στον κόσμο βάσει πωλήσεων. Η αξία της αποτιμόταν σε περίπου 90 δισεκατομμύρια ευρώ (100 δισεκατομμύρια δολάρια), είχε ελάχιστο χρέος, κατείχε συμμετοχές σε δεκάδες τεχνολογικούς ομίλους σε όλο τον κόσμο και απασχολούσε περισσότερους από 120.000 εργαζόμενους.

Σήμερα, η εταιρεία επιβαρύνεται με ακαθάριστο χρέος άνω των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ, ελέγχει μόνο μία εταιρεία εκτός της εγχώριας αγοράς της – την υπ’ αριθμόν 3 τηλεφωνική εταιρεία της Βραζιλίας – και απασχολεί μόνο το ένα τρίτο του αριθμού των εργαζομένων που απασχολούσε στο παρελθόν.

Η Telecom Italia χρειάζεται να πουλήσει το δίκτυο σταθερής τηλεφωνίας της προκειμένου να μειώσει το χρέος της.

Σε μια αντιστροφή των πραγμάτων, ο δυνητικός αγοραστής είναι μια αμερικανική εταιρεία, αν και δεν πρόκειται για έναν τεχνολογικό γίγαντα όπως η Apple, αλλά για την εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων KKR & Co.

Το μακρινό 1998

Το μακρινό 1998, το πρώην στέλεχος της Apple Marco Landi οργάνωσε μια συνάντηση με την Telecom Italia. Ο πρόεδρος Gian Mario Rossignolo έστειλε μια ομάδα για να συναντηθεί με τον Τζομπς στα κεντρικά γραφεία της Apple στο Cupertino. Ο Francesco De Leo, διευθύνων σύμβουλος της Telecom Italia εκείνη την εποχή, προετοίμασε την πρόταση εξαγοράς.

Ο Rossignolo, υπενθύμισε σε συνέντευξή του ότι η ομάδα πήγε προετοιμασμένη με μια «λεπτομερή προσφορά για την αγορά της Apple», προσθέτοντας ότι η πολυτιμότερη εταιρεία στον κόσμο σήμερα, εκείνη την εποχή άξιζε μόλις 5 δισεκατομμύρια δολάρια. Όμως ο Τζομπς απέρριψε την πρόταση, ισχυριζόμενος ότι είχε ήδη κλείσει συμφωνία με κάποιον άλλον.

Τα προβλήματα

Ενα χρόνο αργότερα, η Telecom Italia αγοράστηκε από μια ομάδα Ιταλών επιχειρηματιών με επικεφαλής τον Ρομπέρτο Κολανίννο, σημερινό διευθύνοντα σύμβουλο της κατασκευάστριας εταιρείας Vespa Piaggio & Cie SpA. Οι επενδυτές πλήρωσαν περίπου 100.000 δισεκατομμύρια λιρέτες (50 δισεκατομμύρια ευρώ) για την εταιρεία, τουλάχιστον το ήμισυ των οποίων χρηματοδοτήθηκε μέσω χρέους.

Αυτό οδήγησε την Telecom Italia στο περιθώριο, καθώς οι ευρωπαίοι ανταγωνιστές ξεκίνησαν τις συγχωνεύσεις. Τα χρόνια που μεσολάβησαν, είδαν τις πωλήσεις και τα κέρδη να μειώνονται, σχεδόν στο μισό την τελευταία δεκαετία, ενώ το χρέος της εταιρείας συνεχίζει να αυξάνεται.

Πέρυσι, η εταιρεία απέφερε έσοδα μόλις 16 δισ. ευρώ – σε σύγκριση με περίπου 26 δισ. ευρώ το 2012. Την ίδια περίοδο, τα προσαρμοσμένα κέρδη EBITDA μειώθηκαν από σχεδόν 11 δισ. ευρώ σε  5,9 δισ. ευρώ μέσα σε μόλις 10 χρόνια.

Οι πραγματικές ρίζες των προβλημάτων της εταιρείας βρίσκονται στο εγχώριο τηλεπικοινωνιακό περιβάλλον της Ιταλίας. Η χώρα είναι μία από τις πιο ανταγωνιστικές αγορές τηλεπικοινωνιών στον κόσμο. Οι μηνιαίες συνδρομές για υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας οπτικής ίνας, οι οποίες συνήθως περιλαμβάνουν απεριόριστο διαδίκτυο, μπορούν να κοστίζουν από 20 έως 25 ευρώ, περίπου το ένα τέταρτο του ποσού που πληρώνουν οι καταναλωτές στις ΗΠΑ.

Και ο ανταγωνισμός έχει αυξηθεί επιπλέον τα τελευταία χρόνια με την άφιξη νέων παικτών – ιδίως της γαλλικής Iliad SA, η οποία εισήλθε στην ιταλική αγορά κινητής τηλεφωνίας το 2018.

Πώληση του δικτύου σταθερής τηλεφωνίας

Το γεγονός αυτό αναγκάζει την Telecom Italia να πουλήσει το δίκτυο σταθερής τηλεφωνίας, για να αντιμετωπίσει το χρέος που έχει συσσωρεύσει τα τελευταία 25 χρόνια. Και με την αύξηση των επιτοκίων, η ανάγκη πώλησης γίνεται ακόμη πιο επείγουσα.

Τους τελευταίους μήνες, η Telecom Italia βρέθηκε στο επίκεντρο ενός διαγωνισμού για το δίκτυο της, όπου η κρατική τράπεζα Casa Deposito e Presti SpA, ή CDP – αντιπαρατέθηκε με την KKR, η οποία αναδείχθηκε νικητής.

Η πιθανή συμφωνία αποτιμάται στα 23 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ σε κέρδη βάσει επιδόσεων και επιπλέον 2 δισεκατομμύρια ευρώ μετά την εκπλήρωση μιας σύνθετης σειράς όρων που συνδέονται με συμβάσεις παροχής υπηρεσιών και αλλαγές στη δομή του χρέους της μονάδας δικτύου.

Επιπλέον, η Αρχή Επενδύσεων του Άμπου Ντάμπι συζητά να συμμετάσχει στην υπάρχουσα προσφορά της KKR για την εξαγορά του δικτύου της Telecom Italia.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή