Η πυροσβεστική υπηρεσία της Καλιφόρνια χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για τον έγκαιρο εντοπισμό πυρκαγιών, λαμβάνοντας πλάνα από άνω των 1.000 καμερών που έχουν τοποθετηθεί σε στρατηγικά σημεία σε όλη την πολιτεία, τα οποία πλάνα «φορτώνονται» σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα που αφού αναλύσει τα δεδομένα στέλνει ειδοποιήσεις στα επίγεια τμήματα πότε ακριβώς πρέπει να κινητοποιηθούν.

Χαρακτηριστικό των δυνατοτήτων του προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης ALERTCalifornia που ξεκίνησε τον περασμένο μήνα είναι το παράδειγμα που αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters. Μία κάμερα εντόπισε πυρκαγιά που ξέσπασε στις 3 π.μ. τοπική ώρα σε απομακρυσμένο σημείο του Εθνικού Δρυμού του Κλίβελαντ, περίπου 80 χιλιόμετρα ανατολικά του Σαν Ντιέγκο.

Επιστήμονες επιστρατεύουν τεχνητή νοημοσύνη για να… βρουν εξωγήινους

Η πυρκαγιά θα μπορούσε να γιγαντωθεί και να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις καθώς λόγω του προχωρημένου της ώρας το σκοτάδι έκρυβε τον καπνό ενώ και ο πληθυσμός ήταν στα σπίτια του. Η τεχνητή νοημοσύνη ωστόσο φαίνεται ότι λειτούργησε άψογα: ειδοποίησε απευθείας έναν τοπικό επικεφαλής της πυροσβεστικής ο οποίος συγκέντρωσε ένα τμήμα 60 πυροσβεστών, επτά οχήματα, δύο βαρέα μηχανήματα έργου και δύο βυτιοφόρα νερού. Το αποτέλεσμα ήταν εντός 45 λεπτών η φωτιά να σβήσει, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Cal Fire (California Department of Forestry and Fire Protection).

Cal Fire fire captain Kris Yeary keeps watch over some of the hundreds of cameras located in Cal Fire’s San Diego County headquarters in El Cajon, California, U.S., August 4, 2023. Artificial intelligence is learning from seasoned professionals on how to detect wildfires and now being brought online to assist. REUTERS/Mike Blake

Το πρόγραμμα

Η πλατφόρμα αναπτύχθηκε από μηχανικούς του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης από την DigitalPath, μια εταιρεία που εδρεύει στο Τσίκο της Καλιφόρνια, και βασίζεται σε 1.038 κάμερες που έχουν τοποθετηθεί από διάφορες δημόσιες υπηρεσίες και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας σε όλη την πολιτεία, καθεμία από τις οποίες μπορεί να περιστρέφεται κατά 360 μοίρες κατόπιν εντολής απομακρυσμένων χειριστών.

Χαρακτηριστικό της επιτυχίας, έως τώρα, του προγράμματος είναι ότι από την έναρξή του στις 10 Ιουλίου, η Cal Fire έδωσε πληθώρα παραδειγμάτων όπου η AI ειδοποίησε τους πυροσβέστες για έναρξη πυρκαγιάς ακόμη και πριν την κλήση πολιτών στο 911 (αντίστοιχο του δικού μας 100 ή 199), δηλαδή πριν ακόμα δημιουργηθεί ολοκληρωμένη αναφορά για το συμβάν.

Artificial intelligence makes a red frame around a possible fire as it monitors hundreds of realtime cameras while also being trained by wild fire experts at the San Diego County headquarters of Cal Fire in El Cajon, California, U.S. August 4, 2023. REUTERS/Mike Blake

Εκπαιδεύοντας την τεχνητή νοημοσύνη

Ο Νιλ Ντρίσκολ, καθηγητής γεωλογίας και γεωφυσικής στο UCSD (University of California San Diego) και κύριος ερευνητής του ALERTCalifornia, δήλωσε ότι το μέγεθος του δείγματος μέχρι στιγμής ήταν πολύ μικρό για να εξαχθούν συμπεράσματα.

Η Cal Fire ελπίζει ότι η τεχνολογία μπορεί μια μέρα να χρησιμεύσει ως μοντέλο για άλλες πολιτείες και χώρες σε όλο τον κόσμο, μια ανάγκη που υπογραμμίζεται από τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Χαβάη, τον Καναδά και τη Μεσόγειο αυτή τη σεζόν.

«Εφαρμόζεται 100% σε όλο τον κόσμο, ειδικά τώρα που βιώνουμε πολύ μεγαλύτερα και συχνότερα περιστατικά πυρκαγιών και με την κλιματική αλλαγή», δήλωσε στο Reuters η Σούζαν Λάινινγκερ, ειδική σε θέματα πληροφοριών της Cal Fire στο Ελ Καχόν, ανατολικά του Σαν Ντιέγκο.

Μέρος της δουλειάς της Λάινινγκερ είναι να βοηθήσει τη μηχανή να μάθει. Εξετάζει προηγουμένως καταγεγραμμένα βίντεο από το δίκτυο καμερών με αυτό που η τεχνητή νοημοσύνη θεωρεί ότι είναι πυρκαγιά, και στη συνέχεια λέει στη μηχανή αν είχε δίκιο με μια δυαδική απάντηση, ναι ή όχι. Διάφορα φαινόμενα μπορεί να προκαλέσουν ψευδώς θετικό αποτέλεσμα: σύννεφα, σκόνη, ακόμη και ένα φορτηγό με καπνισμένη εξάτμιση.

Με εκατοντάδες ειδικούς να επαναλαμβάνουν την άσκηση σε όλη την έκταση της πολιτείας, η τεχνητή νοημοσύνη έχει ήδη γίνει πιο ακριβής μέσα σε λίγες εβδομάδες, δήλωσε ο Ντρίσκολ.

Πέρα από το δίκτυο καμερών, η πλατφόρμα συλλέγει τεράστιες ποσότητες πρόσθετων πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένης μιας εναέριας έρευνας για τον ποσοτικό προσδιορισμό της βλάστησης που θα τροφοδοτούσε μελλοντικές πυρκαγιές και τη χαρτογράφηση της επιφάνειας της Γης, σημείωσε ο Ντρίσκολ.

Τα αεροπλάνα και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη συλλέγουν επίσης δεδομένα υπέρυθρης ακτινοβολίας και άλλων μηκών κύματος πέρα από τις δυνατότητες της ανθρώπινης όρασης.

Cal Fire Capt. Shane Montgomery takes off OV-10 Bronco fire fighting aircraft during a training flight from the Cal Fire Air Attack Base at Ramona airport in San Diego County, California, U.S. August 4, 2023. REUTERS/Mike Blake

Δευτερεύουσες αποστολές

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η πλατφόρμα συνεχίζει να λειτουργεί καθώς είναι σε θέση να μετρά τα ατμοσφαιρικά ποτάμια και τις χιονοπτώσεις. Η ομάδα του UCSD καταγράφει επίσης δεδομένα σχετικά με τα σημάδια από τις καύσεις και τις επιπτώσεις τους στη διάβρωση, τη διασπορά των ιζημάτων, την ποιότητα των υδάτων και την ποιότητα του εδάφους, δήλωσε ο Driscoll στο Reuters.

Τα δεδομένα, τα οποία είναι διαθέσιμα σε κάθε ιδιωτική εταιρεία ή ακαδημαϊκό ερευνητή, θα μπορούσαν τελικά να χρησιμοποιηθούν για τη μοντελοποίηση της συμπεριφοράς των πυρκαγιών και τη βελτίωση των ακόμη απρόβλεπτων εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης για τη μελέτη του περιβάλλοντος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Apple: Πλησιάζει η ώρα της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Καμία βιασύνη για την Apple - Πλησιάζει η ώρα της ΑΙ

H εταιρεία αναμένεται να αποκαλύψει τις νέες δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης στο ετήσιο συνέδριο λογισμικού της τον επόμενο μήνα, όπως και να αναθεωρήσει τις σειρές προϊόντων της με τσιπ έτοιμα για AI