
Ο απολογισμός της καταστροφής είναι βαρύς, ανέρχεται σε 80 νεκρούς, αλλά θεωρείται προσωρινός. Οι φονικές πυρκαγιές στο νησί Μάουι της Χαβάης προκαλούν βροχή επικρίσεων προς τις αρχές για την διαχείριση της μεγαλύτερης καταστροφής στην σύγχρονη ιστορία του αμερικανικού αρχιπελάγους.
Οι κάτοικοι βρίσκονται σε σοκ. Μόλις που αρχίζουν να συνειδητοποιούν τις διαστάσεις της καταστροφής στο θέρετρο της Λαχάινα που αφανίστηκε από τις φλόγες.
Χαβάη: Μεταξύ 8 με 10 δισ. δολάρια το κόστος από τις καταστροφικές πυρκαγιές
«Καταστράφηκαν όλα, όλα. Η καρδιά μου ραγίζει», λέει ο 80χρονος Αντονι Γκαρσία, που επέλεξε την Λαχάινα ως τόπο κατοικίας εδώ και 30 χρόνια. Γύρω του, οι επιζήσαντες ψάχνουν στις στάχτες με την ελπίδα να βρουν φωτογραφίες ή αντικείμενα.
80 people and unknown number of animals dead so far in Maui, more bodies being found every few hours #Hawaii #hawaiifires #Maui #MauiFires #LahainaFires pic.twitter.com/phqs21Cxln
— Ivan (@Ivankalema01) August 12, 2023
Από τα καταστήματα, τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια που έδιναν τον χαρακτήρα της παραθεριστικής πολιτείας των 13.000 κατοίκων δεν μένει σχεδόν τίποτε.
Κατά την διάρκεια του εφιάλτη, οι κάτοικοι δεν είχαν την δυνατότητα να στηριχθούν παρά στις πληροφορίες «από στόμα σε στόμα», καταγγέλλει ο Ουίλιαμ Χάρι, ένας από τους κατοίκους.
The popular tourist city of Lahaina in Hawaii is no more.Due to forest fires,the city burned out by 90%. pic.twitter.com/H3DYJX679D
— Wolf (@Vuk02577707) August 12, 2023
«Είναι σαφές ότι δεν είχαμε προβλέψει μέτρα για την ασφάλεια»
Μέσα σε αυτό το τοπίο του ολέθρου, οι κάτοικοι προσπαθούν να καταλάβουν πώς η τραγωδία αυτή μπόρεσε να λάβει τέτοιες διαστάσεις. Το ίδιο και η δικαιοσύνη, διατάσσοντας έρευνα για την διαχείριση της κρίσης από τις τοπικές αρχές.
Στο Μάουι σημειώθηκαν πολλές διακοπές ρεύματος κατά την διάρκεια της κρίσης και ο αριθμός έκτακτης ανάγκης 911 σταμάτησε να λειτουργεί σε ορισμένα τμήματα του νησιού, ενώ οι σειρήνες συναγερμού για πυρκαγιά δεν ενεργοποιήθηκαν.
A devastating firestorm has reduced many homes to ashes in Lahaina, a popular island tourist destination in Hawaii.https://t.co/TWyhDEmrUR
— Weather (@Mystartweather) August 12, 2023
Οι προειδοποιήσεις, που συνήθως μεταδίδονται από τηλεφώνου, δεν ελήφθησαν, διότι «δεν υπήρχε δίκτυο» και «είναι σαφές ότι δεν είχαμε προβλέψει μέτρα για την προστασία της ασφάλειας των κατοίκων», παραδέχθηκε μιλώντας στο CNN σήμερα η Τζιλ Τοκούντα, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων.
«Υποτιμήσαμε την επικινδυνότητα και την ταχύτητα της πυρκαγιάς», είπε. «Οφείλουμε να βελτιωθούμε».
Ο προσωρινός απολογισμός των 80 νεκρών ξεπερνά τον απολογισμό του τσουνάμι του 1960 των 61 νεκρών που έπληξε την Χαβάη.
Αναμφίβολα στην Χαβάη η καταμέτρηση δεν έχει τελειώσει. Ομάδες έρευνας και διάσωσης, με την βοήθεια εκπαιδευμένων σκύλων, έχουν φθάσει στο Μάουι για να αναζητήσουν θύματα.
🚨HEART-WRENCHING SCENES IN HAWAII | MAUI DEATH TOLL OVER 80 | CLIMATE CHANGE TO BLAME?
People leaped into the ocean to evade the flames and billowing smoke in Maui.
Officials state that at least 80 people have died, and unfortunately they expect the number to rise.
Hundreds… pic.twitter.com/E1NQf35gY5
— Mario Nawfal (@MarioNawfal) August 12, 2023
Think Hawaii was simply wild fires? Watch this 👇 These vehicles are melted. What materials around the cars would even burn 🔥? Direct Energy Weapons. pic.twitter.com/05097X4tvm
— AMERICANDREAM09 🇺🇸 Jack Media ~DREAM (@JackMedia7) August 12, 2023
5,52 δισεκατομμύρια δολάρια για ανοικοδόμηση
Οι πυροσβέστες αναγκάσθηκαν να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα μεγάλο αριθμό πυρκαγιών, που ενισχύθηκαν από τους σφοδρούς ανέμους του τυφώνα Dora.
Μπροστά στην ταχύτητα της φωτιάς, όσοι κάτοικοι της Λαχάινα κατόρθωσαν να διαφύγουν έτρεξαν χωρίς να γυρίσουν να κοιτάξουν πίσω τους και ορισμένοι ρίχτηκαν στην θάλασσα για να ξεφύγουν από τις φλόγες. Η πυρκαγιά ήταν σφοδρή «σαν την Κόλαση», διηγείται ο Εκόλου Μπράιντεν Χοαπίλι, απαρηγόρητος που αναγκάσθηκε «να αφήσει ανθρώπους πίσω του».
Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή υπηρεσία φυσικών καταστροφών (Fema), περί τα 2.207 κτίρια, στην πλειονότητά τους κατοικίες, καταστράφηκαν ή έχουν υποστεί ζημιές.
Μόνο στην πόλη της Λαχάινα, το κόστος της ανοικοδόμησης υπολογίζεται στα 5,52 δισεκατομμύρια δολάρια.
Οι καταστροφικές πυρκαγιές συνοδεύουν ένα καλοκαίρι που σημαδεύτηκε από σειρά ακραίων μετεωρολογικών φαινομένων παντού στον πλανήτη, όπως είναι τα κύματα καύσωνα που έπληξαν τις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες και συνδέονται με την Κλιματική Αλλαγή.
Στο νησί Μάουι οι φλόγες βρήκαν πρόσφορο έδαφος, αφού η φετινή χρονιά χαρακτηρίσθηκε από λιγότερες βροχοπτώσεις σε σχέση με τις προηγούμενες. Στο δυτικό τμήμα του νησιού, όπου βρίσκεται η Λαχάινα, επικρατεί «σοβαρή έως μέτρια» ξηρασία, σύμφωνα με το US Drought Monitor.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές

Παράταση μέχρι 15 Ιουνίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα - Πώς θα κάνετε τη δήλωση
Την παράταση ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο καθαρισμός των οικοπέδων προστάτεψε πέρυσι περιουσίες και βοήθησε την Πυροσβεστική.

Πρέπει να ανησυχεί η Ελλάδα μετά τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη; - Τι απαντούν σεισμολόγοι
Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε πανικό, ενώ ξύπνησε άσχημες αναμνήσεις – Σεισμολόγοι απαντούν για το εάν θα επηρεαστεί η Ελλάδα

Τραμπ: Νομίζω έχουμε συμφωνία με τη Ρωσία – Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία με τον Ζελένσκι
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το βράδυ χθες Τετάρτη (τοπική ώρα) στον Λευκό Οίκο πως θεωρεί ότι έχει κλείσει «συμφωνία με τη Ρωσία»

Απλώνοντας μέχρι εκεί που αντέχει η τσέπη
Η μεγάλη υπόθεση ωστόσο για τη χώρα, το σημαντικό εάν πηγαίνουμε στη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση είναι ξανά το παλιό αυτό που παρακολουθούσαμε στα «μαύρα» χρόνια

Τραμπ: Η ειρηνευτική συμφωνία είναι κοντά αλλά την εμποδίζει ο Ζελένσκι
«Είμαστε πολύ κοντά σε μια Συμφωνία, αλλά ο άνθρωπος που «δεν έχει χαρτιά να παίξει» θα πρέπει τώρα, επιτέλους, να ΤΟ ΚΑΝΕΙ»