Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Άντονι Αλμπανέζι κατήγγειλε μια «εκστρατεία φόβου» από όσους αντιτίθενται στο σχέδιο της κυβέρνησης των Εργατικών να περιληφθεί στο Σύνταγμα της χώρας, μέσω δημοψηφίσματος, το δικαίωμα των Αβοριγίνων να εκφράζουν τη γνώμη τους για τα ζητήματα που τους αφορούν.
Ο Εργατικός πρωθυπουργός Αλμπανέζι, που εξελέγη πέρυσι, επιθυμεί να υιοθετηθεί μέσω δημοψηφίσματος, μέχρι το τέλος της χρονιάς, μια συνταγματική αναθεώρηση που φέρει την ονομασία «A Voice to Parliament» (Μια φωνή προς το κοινοβούλιο) και αφορά τη δημιουργία ενός συμβουλίου των Αβοριγίνων. Το εν λόγω συμβούλιο θα έχει συμβουλευτικό ρόλο και θα γνωμοδοτεί για τα θέματα που αφορούν στην συγκεκριμένη μειονότητα.
Η Κίνα τα… ξαναβρίσκει με την Αυστραλία – Αίρει τους δασμούς στο κριθάρι μετά από 3 χρόνια
Οι Αβορίγινες είναι οι πρώτοι κάτοικοι της Αυστραλίας, ωστόσο, δεν αναφέρονται στο Σύνταγμα του 1901 και είδαν τα δικαιώματά τους να υφαρπάζονται στη διάρκεια των αιώνων.
Μια δημοσκόπηση για το προτεινόμενο σχέδιο, που έγινε σε δείγμα 1.150 ψηφοφόρων την περασμένη εβδομάδα, διαπίστωσε ότι λιγότεροι από τους μισούς Αυστραλούς τάσσονται υπέρ του σχεδίου με το «όχι» να επικρατεί με ποσοστό 47%, έναντι 43% του «ναι» και 10% να δηλώνουν αναποφάσιστοι.
Για να εγκριθεί, η αναθεώρηση του αυστραλιανού Συντάγματος πρέπει να λάβει την πλειοψηφία θετικών ψήφων σε ολόκληρη τη χώρα και στις περισσότερες πολιτείες.
Αντιδρά η αντιπολίτευση – Fake news στο διαδίκτυο
Ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Φιλελεύθερου Κόμματος Πίτερ Ντάτον, ο οποίος έχει δηλώσει τη βούλησή του να το «τορπιλίσει», τονίζει ότι το σχέδιο «A Voice to Parliament» ενδέχεται να «αλλάξει ολόκληρο το σύστημα διακυβέρνησής μας».
Οι αντίπαλοι του σχεδίου υποστηρίζουν ότι η προτεινόμενη μεταρρύθμιση είναι διχαστική, στερείται λεπτομερειών και προσθέτει περιττή γραφειοκρατία.
Ψευδείς ισχυρισμοί κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, με ορισμένους να υποστηρίζουν αναληθώς ότι οι Αυστραλοί κινδυνεύουν να χάσουν τη γη τους αν επικρατήσει το «ναι» στο δημοψήφισμα.
Οι υποστηρικτές του σχεδίου λένε ότι η αναθεώρηση θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τις ανισότητες που αντιμετωπίζουν οι Αβορίγινες της Αυστραλίας.
Περισσότερα από 200 χρόνια μετά τη βρετανική αποικιοκρατία και την επακόλουθη δίωξη των Αβοριγίνων, αυτοί οι πληθυσμοί είναι πιο πιθανό να ζουν σε καθεστώς φτώχειας, να έχουν χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης, να είναι περισσότεροι εκτεθειμένοι σε ασθένειες και να φυλακίζονται.
Οι Αβορίγινες αντιπροσωπεύουν σήμερα περίπου το 3,2% των 26 εκατομμυρίων Αυστραλών. Κατοικούν στην Αυστραλία εδώ και περίπου 65.000 χρόνια, αλλά έχουν υποστεί διάφορες μορφές διακρίσεων, καταπίεσης και καταχρήσεων από την αρχή της βρετανικής αποικιοκρατίας το 18ο αιώνα.
«Είναι μια ευκαιρία να έχουμε συνταγματική αναγνώριση των Αβορίγινων και των κατοίκων των νησιών των Στενών Τόρες», επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλμπανέζι.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Latest News
Σχέδιο απαγόρευσης των social media σε παιδιά κάτω των 15 ετών και στην Ελλάδα; - Τι εξετάζεται
Προωθούνται αυστηροί περιορισμοί στην πρόσβαση των παιδιών κάτω των 15 ετών στα social media
Το πολύπλοκο τοπίο στη Συρία αλλάζει το χάρτη στη Μέση Ανατολή
Εξαιρετικά πολύπλοκο είναι το τοπίο στη Συρία, στη μετά Άσαντ εποχή, με Ισραήλ, και Τουρκία, να παίρνουν θέση συνδιαμορφωτή των εξελίξεων.
Ολιστική αντιμετώπιση κολπικής μαρμαρυγής: Είναι νόσος και όχι αρρυθμία
Ο Δρ. Δημήτρης Τσιαχρής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών μιλά για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η νόσος
Η κυβέρνηση Μπάιντεν «αποχαιρετά» τη Ρωσία με νέα πακέτο κυρώσεων - Στόχος ξανά το πετρέλαιο
Οι ΗΠΑ έχουν επίσης προχωρήσει σε αύξηση της στρατιωτικής και οικονομικής στήριξης προς την Ουκρανία
Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Πρώην αρραβωνιαστικιά του γιου του Τραμπ – Ποια είναι η νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα
Η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ αναλαμβάνει πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα – «Πιστή σύμμαχος και φίλη», αναφέρει ο Τραμπ
Η Ελλάδα προσφέρει 100.000 ευρώ στο Κεντρικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών του ΟΗΕ
Ο Έλληνας Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της Ελλάδα να εργαστεί για την ανθρωπιστική προστασία των πλέον ευάλωτων ανθρώπων
Συρία: Αυτό είναι το προσχέδιο της G7 για την επόμενη ημέρα – Ο ρόλος του Κατάρ
Την ίδια ώρα που οι G7 εξετάζουν αν θα έχουν σχέση με τη νέα κυβέρνηση στη Συρία, το Ισραήλ βομβαρδίζει σε συριακά εδάφη
Δημιουργείται στην Ελλάδα το AI factory «Pharos» - Το μήνυμα Μητσοτάκη
«Η Ελλάδα μία από τις επτά χώρες της ΕΕ που θα δημιουργηθούν «εργοστάσια» τεχνητής νοημοσύνης τόνισε ο πρωθυπουργός
Ο Μιχάλης Αργυρού νέος οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού
Ποιος είναι ο νέος προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου στη θέση του Αλέξη Πατέλη
Η Γαλλία αναζητά πρωθυπουργό - Οι ασκήσεις επί χάρτου του Μακρόν
Εκπνέει η προθεσμία για την κατάρτιση του νέο προϋπολογισμού στη Γαλλία - Μπαράζ συναντήσεων από τον Γάλλο πρόεδρο