Ο αμερικανικός πληθωρισμός έχει αφήσει το σημάδι του όχι μόνο στην οικονομία των ΗΠΑ αλλά και στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές. Έχει επίσης εμφανιστεί ακόμη και στα McDonald’s. Από το 1986, ο Economist παρακολουθεί την τιμή ενός Big Mac της McDonald’s σε όλο τον κόσμο ως έναν απλό δείκτη για την εύλογη αξία των νομισμάτων. Ο δείκτης μας δείχνει ότι η διάμεση τιμή του μπέργκερ στην εγχώρια αγορά αυξήθηκε στα 5,58 δολάρια τον Ιούλιο, σημειώνοντας αύξηση άνω του 4% από τον Ιανουάριο και 8,3% σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα. Αυτός είναι ο υψηλότερος ρυθμός αυτού που αποκαλεί ο Economist αμερικανικού McFlation που καταγράφηκε στον δείκτη του από τον Ιούλιο του 2012.

Σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο, ωστόσο, οι Αμερικανοί έχουν ξεφύγει ελαφρά. Από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο η τιμή ενός Big Mac έχει αυξηθεί περισσότερο από δύο φορές πιο γρήγορα στη ζώνη του ευρώ και στη Βρετανία και σχεδόν τέσσερις φορές πιο γρήγορα στον Καναδά.

Τι σημαίνει αυτό για την εύλογη αξία των νομισμάτων; Σύμφωνα με τη θεωρία της ισοτιμίας αγοραστικής δύναμης, η θεμελιώδης αξία ενός νομίσματος αντανακλά την ποσότητα των αγαθών και των υπηρεσιών που μπορεί να αγοράσει, συμπεριλαμβανομένων των μπέργκερ. Εάν η τιμή του Big Mac αυξηθεί, το νόμισμα μπορεί να αγοράσει λιγότερα από αυτά. Ως εκ τούτου, η εύλογη αξία του έχει μειωθεί. Δεδομένου ότι η τιμή των μπέργκερ αυξάνεται ακόμη πιο γρήγορα στην Ευρώπη, την Ιαπωνία και τον Καναδά από ό,τι στην Αμερική, η αγοραστική δύναμη των νομισμάτων τους πέφτει ταχύτερα από το δολάριο.

Αυτό φέρνει τις εύλογες αξίες τους πιο κοντά με τις αγοραίες αξίες τους. Τον Ιανουάριο η εύλογη αξία του ευρώ, σύμφωνα με την αγοραστική του δύναμη για μπέργκερ, ήταν 1,10 δολάρια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα 10 ευρώ θα μπορούσαν να αγοράσουν τόσα Big Mac στην Ευρώπη όσο και τα 11 $ στην Αμερική. Αλλά στις αγορές συναλλάγματος, τα 10 ευρώ κοστίζουν μόνο 10,90 δολάρια. Με αυτό το μέτρο, το ευρώ φαινόταν φθηνό και το δολάριο ακριβό.

Γιατί ανεβαίνει το δολάριο

Αυτό πλέον δεν ισχύει. Χάρη στην άνοδο των τιμών των Big Mac στην Ευρώπη και τη μικρή πτώση του δολαρίου, η εύλογη αξία του ευρώ είναι τώρα 1,06 δολάρια, μικρότερη από την ισοτιμία της αγοράς. Το ευρώ φαίνεται πλέον υπερτιμημένο έναντι του δολαρίου για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια.

Το δολάριο εξακολουθεί να είναι ακριβό σε σχέση με τη βρετανική λίρα και το καναδικό δολάριο. Στην πραγματικότητα, το ευρώ, το καναδικό δολάριο και η λίρα διαπραγματεύονται πλέον στο 5% της αξίας του δολαρίου που προτείνει ο δείκτης Big Mac. Το δολάριο φαινόταν πολύ ακριβό στην αρχή, επομένως η αποδυνάμωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας της Αμερικής και ο πιο ήπιος πληθωρισμός της, σε σχέση με άλλα μέρη, έφερε τα θεμελιώδη μεγέθη πιο κοντά.

Γιατί το δολάριο είχε ανέβει τόσο ψηλά; Η εξήγηση μπορεί να βρίσκεται σε μια άλλη εικασία της αγοράς συναλλάγματος: αυτή της «ακάλυπτης ισοτιμίας επιτοκίων», σύμφωνα με την οποία οι συναλλαγματικές ισοτιμίες θα πρέπει να κινηθούν για να εξισωθούν, διακρατικά, οι αποδόσεις από την αγορά ασφαλών περιουσιακών στοιχείων όπως τα κρατικά ομόλογα. Όταν τα επιτόκια αυξάνονται, όπως έκαναν πιο δραματικά στην Αμερική πέρυσι απ’ ό,τι σε πολλές πλούσιες χώρες, ένα νόμισμα θα πρέπει πρώτα να εκτιναχθεί, πριν σταδιακά αποδυναμωθεί με την πάροδο του χρόνου. Οι επενδυτές ομολόγων λαμβάνουν υψηλό επιτόκιο, αλλά υφίστανται σταδιακή απώλεια κεφαλαίου νομισματικά. Ίσως αυτό είναι που βλέπουμε τώρα.

Αυτή η θεωρία βοηθά επίσης να εξηγηθεί μία από τις μεγαλύτερες αστοχίες του δείκτη Big Mac φέτος: η πρόβλεψή του ότι ένα δολάριο θα πρέπει να αγοράσει μόνο 81 γιεν Ιαπωνίας. Στην πραγματικότητα, αγοράζει 142. Αυτό υποδηλώνει ότι το γιεν είναι θεαματικά φθηνό, υποτιμημένο κατά 43% έναντι του δολαρίου. Το χάσμα είναι πιθανό να εμμείνει έως ότου η Τράπεζα της Ιαπωνίας αισθανθεί την ανάγκη να αυξήσει τα επιτόκια πιο κοντά σε αυτά της Αμερικής.

Αυτό μπορεί να μην είναι τόσο μακριά όσο φαίνεται να υποθέτουν οι επενδυτές. Τον περασμένο μήνα η κεντρική τράπεζα τροποποίησε απροσδόκητα τη νομισματική της πολιτική. Και ακόμη και η Ιαπωνία δεν έχει ανοσία στον McFlation. Ένα Big Mac εκεί κοστίζει 9,8% περισσότερο από ό,τι πριν από έξι μήνες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή