Ο αμερικανικός πληθωρισμός έχει αφήσει το σημάδι του όχι μόνο στην οικονομία των ΗΠΑ αλλά και στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές. Έχει επίσης εμφανιστεί ακόμη και στα McDonald’s. Από το 1986, ο Economist παρακολουθεί την τιμή ενός Big Mac της McDonald’s σε όλο τον κόσμο ως έναν απλό δείκτη για την εύλογη αξία των νομισμάτων. Ο δείκτης μας δείχνει ότι η διάμεση τιμή του μπέργκερ στην εγχώρια αγορά αυξήθηκε στα 5,58 δολάρια τον Ιούλιο, σημειώνοντας αύξηση άνω του 4% από τον Ιανουάριο και 8,3% σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα. Αυτός είναι ο υψηλότερος ρυθμός αυτού που αποκαλεί ο Economist αμερικανικού McFlation που καταγράφηκε στον δείκτη του από τον Ιούλιο του 2012.
Σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο, ωστόσο, οι Αμερικανοί έχουν ξεφύγει ελαφρά. Από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο η τιμή ενός Big Mac έχει αυξηθεί περισσότερο από δύο φορές πιο γρήγορα στη ζώνη του ευρώ και στη Βρετανία και σχεδόν τέσσερις φορές πιο γρήγορα στον Καναδά.
Τι σημαίνει αυτό για την εύλογη αξία των νομισμάτων; Σύμφωνα με τη θεωρία της ισοτιμίας αγοραστικής δύναμης, η θεμελιώδης αξία ενός νομίσματος αντανακλά την ποσότητα των αγαθών και των υπηρεσιών που μπορεί να αγοράσει, συμπεριλαμβανομένων των μπέργκερ. Εάν η τιμή του Big Mac αυξηθεί, το νόμισμα μπορεί να αγοράσει λιγότερα από αυτά. Ως εκ τούτου, η εύλογη αξία του έχει μειωθεί. Δεδομένου ότι η τιμή των μπέργκερ αυξάνεται ακόμη πιο γρήγορα στην Ευρώπη, την Ιαπωνία και τον Καναδά από ό,τι στην Αμερική, η αγοραστική δύναμη των νομισμάτων τους πέφτει ταχύτερα από το δολάριο.
Αυτό φέρνει τις εύλογες αξίες τους πιο κοντά με τις αγοραίες αξίες τους. Τον Ιανουάριο η εύλογη αξία του ευρώ, σύμφωνα με την αγοραστική του δύναμη για μπέργκερ, ήταν 1,10 δολάρια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα 10 ευρώ θα μπορούσαν να αγοράσουν τόσα Big Mac στην Ευρώπη όσο και τα 11 $ στην Αμερική. Αλλά στις αγορές συναλλάγματος, τα 10 ευρώ κοστίζουν μόνο 10,90 δολάρια. Με αυτό το μέτρο, το ευρώ φαινόταν φθηνό και το δολάριο ακριβό.
Γιατί ανεβαίνει το δολάριο
Αυτό πλέον δεν ισχύει. Χάρη στην άνοδο των τιμών των Big Mac στην Ευρώπη και τη μικρή πτώση του δολαρίου, η εύλογη αξία του ευρώ είναι τώρα 1,06 δολάρια, μικρότερη από την ισοτιμία της αγοράς. Το ευρώ φαίνεται πλέον υπερτιμημένο έναντι του δολαρίου για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια.
Το δολάριο εξακολουθεί να είναι ακριβό σε σχέση με τη βρετανική λίρα και το καναδικό δολάριο. Στην πραγματικότητα, το ευρώ, το καναδικό δολάριο και η λίρα διαπραγματεύονται πλέον στο 5% της αξίας του δολαρίου που προτείνει ο δείκτης Big Mac. Το δολάριο φαινόταν πολύ ακριβό στην αρχή, επομένως η αποδυνάμωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας της Αμερικής και ο πιο ήπιος πληθωρισμός της, σε σχέση με άλλα μέρη, έφερε τα θεμελιώδη μεγέθη πιο κοντά.
Γιατί το δολάριο είχε ανέβει τόσο ψηλά; Η εξήγηση μπορεί να βρίσκεται σε μια άλλη εικασία της αγοράς συναλλάγματος: αυτή της «ακάλυπτης ισοτιμίας επιτοκίων», σύμφωνα με την οποία οι συναλλαγματικές ισοτιμίες θα πρέπει να κινηθούν για να εξισωθούν, διακρατικά, οι αποδόσεις από την αγορά ασφαλών περιουσιακών στοιχείων όπως τα κρατικά ομόλογα. Όταν τα επιτόκια αυξάνονται, όπως έκαναν πιο δραματικά στην Αμερική πέρυσι απ’ ό,τι σε πολλές πλούσιες χώρες, ένα νόμισμα θα πρέπει πρώτα να εκτιναχθεί, πριν σταδιακά αποδυναμωθεί με την πάροδο του χρόνου. Οι επενδυτές ομολόγων λαμβάνουν υψηλό επιτόκιο, αλλά υφίστανται σταδιακή απώλεια κεφαλαίου νομισματικά. Ίσως αυτό είναι που βλέπουμε τώρα.
Αυτή η θεωρία βοηθά επίσης να εξηγηθεί μία από τις μεγαλύτερες αστοχίες του δείκτη Big Mac φέτος: η πρόβλεψή του ότι ένα δολάριο θα πρέπει να αγοράσει μόνο 81 γιεν Ιαπωνίας. Στην πραγματικότητα, αγοράζει 142. Αυτό υποδηλώνει ότι το γιεν είναι θεαματικά φθηνό, υποτιμημένο κατά 43% έναντι του δολαρίου. Το χάσμα είναι πιθανό να εμμείνει έως ότου η Τράπεζα της Ιαπωνίας αισθανθεί την ανάγκη να αυξήσει τα επιτόκια πιο κοντά σε αυτά της Αμερικής.
Αυτό μπορεί να μην είναι τόσο μακριά όσο φαίνεται να υποθέτουν οι επενδυτές. Τον περασμένο μήνα η κεντρική τράπεζα τροποποίησε απροσδόκητα τη νομισματική της πολιτική. Και ακόμη και η Ιαπωνία δεν έχει ανοσία στον McFlation. Ένα Big Mac εκεί κοστίζει 9,8% περισσότερο από ό,τι πριν από έξι μήνες.
Latest News
Ο Τραμπ δίνει «γη και ύδωρ» κινήτρων για να φέρει μεγάλες επενδύσεις πίσω στις ΗΠΑ
Ο Τραμπ αποσκοπεί σε μια κοσμογονία εγχώριων επενδύσεων στις ΗΠΑ - Η πρόταση για διευκολύνσεις στις επενδύσεις άνω του 1 δισ.
Η Ινδία κατασκευάζει το δικό της «Χόνγκ Κονγκ» - Το φαραωνικό project των 9 δισ.
Ανησυχία ότι το σχέδιο θα εξαλείψει μερικές από τις απομονωμένες φυλές που ζουν στα νησιά του αρχιπελάγους Νικομπάρ - Τι λέει η Ινδία
Από ένα KFC στην αυτοκρατορία των 3 δισ. - Ποιος είναι ο Αυστραλός επιχειρηματίας Τζακ Κάουιν
Σήμερα, ο Τζακ Κάουιν κατέχει το 98% της εταιρείας του, ενώ το υπόλοιπο 2% ανήκει σε ορισμένους από τους αρχικούς επενδυτές και μετόχους του
Οι τρεις αδύναμοι κρίκοι της ευρωοικονομίας το 2025
Θα παλέψουν με την ύφεση τη νέα χρονιά οι μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία
Ενοίκια σοκ για τους φοιτητές στο Λονδίνο μετά τις νέες αυξήσεις [γράφημα]
Τι αποκαλύπτει έρευνα για τους φοιτητές στη Βρετανία
Η πλειοψηφία των startups δεν μακροημερεύει - Η ωμή αλήθεια είναι ότι κανείς δεν νοιάζεται
Γιατί αποτυγχάνουν τόσες πολλές startups; Φυσικά, δεν υπάρχει μόνο ένας λόγος
Safran: Με το βλέμμα στις συμβάσεις του αμερικανικού στρατού
Η γαλλική εταιρεία αναμένει αύξηση των πωλήσεων κατά περίπου 10% το 2025, καθώς και τρέχοντα λειτουργικά κέρδη μεταξύ 4,7 και 4,8 δισ. ευρώ σε συγκρίσιμη βάση
Έφοδος τελωνιακών και της ευρωπαικής εισαγγελίας στα γραφεια της Adidas
Tο ένταλμα έρευνας για την Adidas ανέφερε την (ύποπτη) σωρευτική φορολογική ζημία σε περισσότερα από 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ
Τιμές-φωτιά οι Χριστουγεννιάτικες αγορές στη Γερμανία
Ο υψηλός πληθωρισμός δεν μπορεί παρά να επηρεάσει και τις Χριστουγεννιάτικες Αγορές στη Γερμανία. Έως 7 ευρώ στοιχίζει το περίφημο «ζεστό κρασί» με μπαχαρικά.
Η αβεβαιότητα της εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ αρχίζει να «δαγκώνει» την Ευρώπη - Τι εκτιμά η Goldman Sachs
H Goldman Sachs επιχειρεί να εξετάσει την επίδραση της αβεβαιότητας της εμπορικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ εντός κι εκτός ΗΠΑ