Μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο αναμένουν οι οικονομολόγοι από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB), σύμφωνα με το Bloomberg, και αυτό παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός φαίνεται να επιβραδύνεται ταχύτερα από ό,τι είχαν εκτιμήσεις τα στελέχη της τράπεζας.

EKT: Μία ακόμα αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο

Η SNB αναμένεται να αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης το βασικό επιτόκιο, στο 2%, στην επόμενη προγραμματισμένησυνεδρίασή της στις 21 Σεπτεμβρίου, όπως προκύπτει από έρευνα του Bloomberg που διεξήχθη από τις 4 έως τις 10 Αυγούστου. Τα επιτόκια θα παραμείνουν σε αυτό το επίπεδο για έναν χρόνο και εκτιμάται ότι θα γίνει μια πρώτη μείωση τον Σεπτέμβριο του 2024 και θα ακξολουθήσει μία ακόμη τρεις μήνες μετά.

Οι οικονομολόγοι είναι πολύ πιο αισιόδοξοι για τον πληθωρισμό από ό,τι είναι η κεντρική τράπεζα. Στις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις της -από τον Ιούνιο- η SNB ανέφερε ότι η αύξηση του πληθωρισμού θα ανακάμψει από τα πρόσφατα χαμηλά, φτάνοντας στο 2,3% το τρίτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

Αντίθετα, οι οικονομολόγοι βλέπουν το ποσοστό του πληθωρισμού να παραμένει κάτω από το ανώτατο όριο του 2% της SNB μέχρι το τέλος του 2024.

Σε ετήσια βάση, η κεντρική τράπεζα προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα είναι κατά μέσο όρο 2,2% το 2024, ενώ η μέση εκτίμηση της έρευνας τον προσδιορίζει στο 1,5%.

Ενώ οι οικονομολόγοι εξακολουθούν να αναμένουν μια αύξηση τον Σεπτέμβριο, η έρευνα θα μπορούσε να προσθέσει αμφιβολίες για την αυστηρότητα της SNB στο μέλλον. Ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας Τόμας Τζόρνταν δήλωσε τον Ιούνιο ότι «πιθανότατα θα μπορούσαν να χρειαστούν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων για να μειωθεί ο πληθωρισμός σε μόνιμη βάση κάτω από το 2%,» δεδομένου ότι αναμένεται ένα κύμα αυξήσεων στα ενοίκια το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους καθώς και στην ηλεκτρική ενέργεια τον Ιανουάριο.

Πάντως, η πρόσφατη άνοδος του φράγκου, που προστατεύει την Ελβετία από τις εισαγόμενες πιέσεις στις τιμές, και τα σημάδια για επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας μπορεί να άλλαξαν τη γνώμη των αξιωματούχων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή