Παρά τις πρόσφατες ενδείξεις ότι οι πληθωριστικές πιέσεις στη ζώνη του ευρώ έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν, οικονομικοί αναλυτές και παράγοντες της αγοράς συνεχίζουν να προβλέπουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ανακοινώσει μία ακόμα αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg το επιτόκιο καταθέσεων θα αυξηθεί στο 4% τον Σεπτέμβριο από 3,75% που είναι σήμερα. Την ίδια στιγμή, οι ερωτηθέντες εκτιμούν ότι οι αξιωματούχοι  της ΕΚΤ θα αρχίσουν να μειώνουν το κόστος δανεισμού από τον Μάρτιο του επόμενου έτους, έναν μήνα νωρίτερα από ό,τι πίστευαν προηγουμένως.

Καμπανάκι στην ευρωζώνη από επιτόκια, δημοσιονομική πολιτική

Τέλος της σφικτής νομισματικής πολιτικής

Οι τελευταίες αυτές εκτιμήσεις έρχονται την ώρα που οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο ζυγίζουν τα δεδομένα προκειμένου να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους και να δουν πότε θα βάλουν ένα τέλος στην επιθετική νομισματική πολιτική που διαρκεί περισσότερο από ένα χρόνο. Η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι οι αποφάσεις της ΕΚΤ στις 13-14 Σεπτεμβρίου θα κινηθούν μεταξύ 10ης συνεχόμενης αύξησης των επιτοκίων και της παύσης.

Από την τελευταία συνάντηση των αξιωματούχων, τα στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί δείχνουν ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός – μια μέτρηση που παρακολουθούσαν έντονα – πιθανότατα έχει κορυφωθεί. Επιπλέον, μια ξεχωριστή δημοσκόπηση των καταναλωτών αποκάλυψε ότι οι προσδοκίες για αύξηση των τιμών στις 20 χώρες της ευρωζώνης μειώθηκαν περαιτέρω, αν και παρέμειναν πάνω από τον στόχο του 2%.

Οι αναλυτές στην έρευνα του Bloomberg, ωστόσο, ενίσχυσαν τις προβλέψεις τους για τον πληθωρισμό το 2023 και για τον βασικό πληθωρισμό φέτος και το επόμενο έτος. Και ένα μέτρο της αγοράς για τα κέρδη των τιμών δοκιμάζει υψηλά ρεκόρ.

Οι αγορές χρήματος επί του παρόντος τιμολογούν μια πιθανότητα 70% για αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης τον επόμενο μήνα.

Εκτός από τον πληθωρισμό, οι προειδοποιήσεις για οικονομική επιβράδυνση γίνονται όλο και πιο δυνατές. Το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ Φάμπιο Πανέτα προέτρεψε συνέστησε σύνεση «στη βαθμονόμηση της στάσης της νομισματικής μας πολιτικής, εάν θέλουμε να επιτύχουμε τον στόχο μας για τον πληθωρισμό χωρίς να βλάψουμε άσκοπα την οικονομική δραστηριότητα».

Ενώ η ευρωζώνη έχει μέχρι στιγμής αποφύγει την ύφεση και είναι πιθανό να συνεχίσει να το κάνει, το μεγαλύτερο μέλος της -η Γερμανία- βυθίστηκε σε ύφεση τον χειμώνα και έμεινε στάσιμη το δεύτερο τρίμηνο. Οι οικονομολόγοι αναμένουν άλλο ένα τρίμηνο μηδενικής ανάπτυξης τους τρεις μήνες έως τον Σεπτέμβριο και εξακολουθούν να βλέπουν τη γερμανική παραγωγή να συρρικνώνεται κατά 0,3% φέτος, με τις προοπτικές για το 2024 επίσης να μετατοπίζονται στο 0,8% από 1%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή