Η οικονομία της Ιαπωνίας σημείωσε την τρίτη συνεχόμενη τριμηνιαία επέκτασή της, σύμφωνα με τα προσωρινά επίσημα στοιχεία της Τρίτης, καθώς η ισχυρή αύξηση των εξαγωγών συνέβαλε σε ετήσια βάση σε ποσοστό 6% το δεύτερο τρίμηνο, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προσδοκίες της αγοράς.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν ότι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα σημείωνε ανάπτυξη 3,1% το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου. Τα εντυπωσιακά στοιχεία για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν μεταφράστηκαν σε μια πιο μετριοπαθή τριμηνιαία επέκταση 1,5%, ξεπερνώντας τις προσδοκίες για ανάπτυξη 0,8%.

Σε ποια χώρα συρρικνώνεται ο ντόπιος πληθυσμός – Ραγδαία αύξηση των ξένων υπηκόων

Ο δείκτης αναφοράς Nikkei 225 διεύρυνε ελαφρώς τα κέρδη του και διαπραγματεύθηκε με άνοδο σχεδόν 1%, ενώ το ιαπωνικό γεν μείωσε τις απώλειες έναντι του δολαρίου ΗΠΑ και τα ιαπωνικά κρατικά ομόλογα σε διάφορες διάρκειες παρέμειναν σε γενικές γραμμές αμετάβλητα.

Η ανακοίνωση για το ιαπωνικό ΑΕΠ ακολούθησε την αύξηση κατά 2,7% σε ετήσια βάση κατά το πρώτο τρίμηνο, υποδεικνύοντας τη συνέχιση της ανάκαμψης της ιαπωνικής οικονομίας μετά την πανδημία. Παρόλα αυτά, το μικρότερο χάσμα μεταξύ πραγματικότητας και προσδοκιών στην τριμηνιαία ανάπτυξη μετριάζει την όποια μακροπρόθεσμη αισιοδοξία.

Σε αναμονή της επιβράδυνσης

«Η οικονομία της Ιαπωνίας επεκτάθηκε με εξαιρετικά γρήγορο ρυθμό το περασμένο τρίμηνο, αλλά αναμένουμε νέα επιβράδυνση κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους», έγραψε σε σημείωμά του ο Marcel Thieliant, επικεφαλής του τμήματος Ασίας-Ειρηνικού της Capital Economics.

«Ωστόσο, οι λεπτομέρειες της έκθεσης δεν ήταν τόσο εντυπωσιακές όσο ο τίτλος», πρόσθεσε. «Αντίθετα, σχεδόν το σύνολο της αύξησης της παραγωγής οφείλεται σε μια ώθηση 1,8% από το καθαρό εμπόριο. Αυτό σηματοδότησε τη δεύτερη μεγαλύτερη συμβολή του καθαρού εμπορίου στην 28χρονη ιστορία της τρέχουσας σειράς ΑΕΠ, με μόνο την ανάκαμψη των εξαγωγών από το πρώτο λουκέτο στην αρχή της πανδημίας να παρέχει μεγαλύτερη ώθηση».

Οι εξαγωγές ανέκαμψαν κατά 3,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο – σε μεγάλο βαθμό λόγω της εκτίναξης των αποστολών αυτοκινήτων – ενώ οι εισαγωγές σημείωσαν βουτιά 4,3% κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Πτώση της ιδιωτικής κατανάλωσης

Άλλες λεπτομέρειες πέρα από το θετικό στοιχείο για την αύξηση του ΑΕΠ υποδηλώνουν ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας είναι πιθανό να επιστρέψει από την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική της στάση.

Η αιφνιδιαστική πτώση της ιδιωτικής καταναλωτικής δαπάνης κατά 0,5% σε ετήσια βάση, μαζί με τις αμετάβλητες κεφαλαιουχικές δαπάνες υποδηλώνουν υποτονική εγχώρια ζήτηση, παρά την πρώτη διαδοχική αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων σε επτά τρίμηνα.

Αυτό συμβαίνει καθώς ο πληθωρισμός έχει υπερβεί τον στόχο του 2% της BOJ για 15 συνεχόμενους μήνες. Τον Ιούλιο, η ιαπωνική κεντρική τράπεζα χαλάρωσε τον έλεγχο της καμπύλης αποδόσεων του 10ετούς ιαπωνικού κρατικού ομολόγου, σε μια τροποποίηση που, όπως λέει, είχε ως στόχο να καταστήσει πιο βιώσιμη την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική της θέση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή