Με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί ποτέ μειώθηκε ο πληθυσμός της Ιαπωνίας, ενώ ο αριθμός των αλλοδαπών κατοίκων αυξήθηκε σε αριθμό ρεκόρ, αγγίζοντας τα 3 εκατομμύρια άτομα, όπως αναφέρει το Reuters.

Τα στοιχεία υπογραμμίζουν την σημασία των ξένων υπηκόων για την ιαπωνική κοινωνία και οικονομία, ως αντιστάθμισμα της συρρίκνωσης του πληθυσμού.

Ιαπωνία: Αισιοδοξία κυβέρνησης για επιβράδυνση του πληθωρισμού το 2024

Δραματική μείωση των ντόπιων

Ο πληθυσμός των Ιαπώνων υπηκόων μειώθηκε για 14η χρονιά, κατά περίπου 800.000 άτομα, στα 122,42 εκατομμύρια το 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία που δείχνουν τον αριθμό των ατόμων την 1η Ιανουαρίου 2023, όπως αναφέρει το Υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων και Επικοινωνιών.

Για πρώτη φορά, ο αριθμός των Ιαπώνων κατοίκων μειώθηκε και στις 47 επαρχίες, όπως έδειξαν τα στοιχεία. Ο συνολικός πληθυσμός της Ιαπωνίας μειώθηκε στα 125,41 εκατομμύρια άτομα, μια μείωση περίπου 511.000 ατόμων.

Ο πληθυσμός της Ιαπωνίας κορυφώθηκε το 2008 και έκτοτε μειώθηκε λόγω των λιγοστών γεννήσεων, οι οποίες έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδό τους πέρυσι.

Αύξηση των ξένων υπηκόων

Ο αριθμός των ξένων υπηκόων που μένουν μόνιμα στην Ιαπωνία ήταν 2,99 εκατομμύρια άνθρωποι την 1η Ιανουαρίου, μια αύξηση 10,7% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Η ετήσια αύξηση ήταν η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ.

Το Τόκιο αποτελεί την πόλη με το μεγαλύτερο ποσοστο αλλοδαπών κατοίκων με 4,2% του πληθυσμού ή 581.112 άτομα. Η πρωτεύουσα της χώρας είχε τη μεγαλύτερη αύξηση μη ιαπωνικού πληθυσμού πέρυσι.

Ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα έχει θέσει ως βασική προτεραιότητα την αντιστροφή της συρρίκνωσης των γεννήσεων στη χώρα και η κυβέρνησή του, παρά τα υψηλά επίπεδα χρέους, σχεδιάζει να διαθέσει κονδύλια ύψους 3,5 τρισεκατομμυρίων γιεν (24,84 δισεκατομμυρίων δολαρίων) ετησίως για τη φροντίδα των παιδιών και άλλα μέτρα για τη στήριξη των οικογενειών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή