Η Moody’s Investors Service αύξησε τις προοπτικές του τουρκικού τραπεζικού συστήματος σε σταθερές από αρνητικές, ενισχύοντας τους δανειστές της χώρας σε υψηλά όλων των εποχών.

Ο δείκτης Borsa Istanbul Banking Sector Index, ένας μετρητής που παρακολουθεί τις μετοχές των εισηγμένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Τουρκίας, ανέστρεψε τις ζημίες και αυξήθηκε έως και 4,1% στο υψηλότερο ιστορικά επίπεδο.

Η εταιρεία αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας δήλωσε την Τρίτη ότι η ανατροπή στη νομισματική πολιτική της Τουρκίας μετά τις προεδρικές εκλογές του Μαΐου ήταν «θετική» και υποστηρίζει τους όρους λειτουργίας των τραπεζών.  Οι αναλυτές της Moody’s γράφουν ωστόσο, στην έκθεσή τους ότι ο υψηλός πληθωρισμός και η αποδυνάμωση της λίρας μπορεί να επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη στο προβλεπόμενο 4,2% στο τέλος του 2023 από 5,6% πέρυσι, επηρεάζοντας την ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών.

Το παράδοξο της Τουρκίας – Ράλι μετοχών εν μέσω πληθωρισμού και διολίσθησης της λίρας [γράφημα]

Βελτιωμένη θέση

Η αναβάθμιση στις προοπτικές του κλάδου έρχεται λίγες μόνο ημέρες αφότου η Moody’s έγινε η πρώτη από τις τρεις κορυφαίες εταιρίες αξιολόγησης που άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να δώσει στο τουρκικό δημόσιο χρέος μια καλύτερη αξιολόγηση, επικαλούμενη βελτίωση στα οικονομικά της χώρας.

Θα επιστρέψει η Τουρκία στη επενδυτική βαθμίδα; Τι απαντά η Moody’s

Υπογραμμίζει επίσης τη βελτίωση της θέσης της Τουρκίας απέναντι στους ξένους επενδυτές αφού ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εγκατέστησε φιλικούς προς την αγορά γραφειοκράτες για να διευθύνουν την οικονομία των 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά την επανεκλογή του πριν από τρεις μήνες. Οι πολιτικές ανάπτυξης με κάθε κόστος που ενέκρινε ο Ερντογάν πριν από τις εκλογές προκάλεσαν εκτίναξη του πληθωρισμού και μαζική φυγή των ξένων επενδυτών από τη χώρα.

Η νέα διοίκηση οικονομίας υπό την ηγεσία του υπουργού Οικονομικών Μεχμέτ Σίμσεκ έχει από τότε ανατρέψει ορισμένες από τις προηγούμενες πολιτικές του Ερντογάν, ενώ η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν περιόρισε την πρόσβαση στις πιστώσεις, αυξάνοντας το επιτόκιο αναφοράς κατά 900 μονάδες βάσης στο 17,5%.

Η Ερκάν υποσχέθηκε επίσης να χαλαρώσει τους κανονισμούς που τέθηκαν σε εφαρμογή από τον προκάτοχό της για να αναγκάσουν τις τράπεζες να διατηρούν περισσότερες καταθέσεις σε λίρες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή