Η πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας θα μπορούσε να αναβαθμιστεί εάν η χώρα συνεχίσει και εμβαθύνει τις βασικές πολιτικές που εισήχθησαν μετά την επανεκλογή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Μάιο [και επί της ουσίας απορρίπτουν τα erdoganomics], ανέφερε την Πέμπτη η Moody’s Investors Service.

«Η στροφή προς μία πιο ορθόδοξη, βασισμένη σε κανόνες και προβλέψιμη χάραξη πολιτικής είναι θετική και έρχεται νωρίτερα από ό,τι περιμέναμε», ανέφερε ο οίκος αξιολόγησης σε έκθεσή  του προσθέτοντας: «Η νέα οικονομική ομάδα έχει δεσμευτεί να μειώσει τον πληθωρισμό, να μειώσει τις μεγάλες εξωτερικές ανισορροπίες της Τουρκίας και να διασφαλίσει τη δημοσιονομική πειθαρχία».

Τονίζει μάλιστα ότι η Τουρκία «άρχισε να διορθώνει σταδιακά την κατεύθυνση της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής».

Ακόμα όμως κι αν η Τουρκία αναβαθμιστεί, πιθανότατα θα παραμείνει για αρκετό διάστημα στα «σκουπίδια». Η Moody’s βαθμολογεί το δημόσιο χρέος της χώρας στο Β3, έξι βήματα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, και στην ίδια κατηγορία με την Αγκόλα και τη Νικαράγουα. Το outlook είναι σταθερό.

Το παράδοξο της Τουρκίας – Ράλι μετοχών εν μέσω πληθωρισμού και διολίσθησης της λίρας [γράφημα]

Η στροφή στην πολιτική

Όπως υπογραμμίζει το Bloomberg, μετά την εκλογική του νίκη, ο Ερντογάν έχει τοποθετήσει δύο πρώην τραπεζίτες της Wall Street, τον Μεχμέτ Σιμσέκ στη θέση του υπουργού Οικονομικών και τη Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν ως επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας.

Οι δυο τους επιδιώκουν να ενισχύσουν την αξιοπιστία της Τουρκίας μεταξύ των διεθνών εμπόρων ομολόγων και μετοχών, τερματίζοντας χρόνια εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής και συνεχών κρατικών παρεμβάσεων στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Η ανορθόδοξη νομισματική πολιτική που προηγήθηκε, τα λεγόμενα erdoganomics, οδήγησαν σε μαζική φυγή επενδυτών και πυροδότησε μια πληθωριστική κρίση που έφερε τον πληθωρισμό κοντά σε τριψήφια ποσοστά.

Την Πέμπτη, ο Σίμσεκ εξέφρασε την ελπίδα ότι νέα οικονομική προσέγγιση θα αποτυπωθεί και στην πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας.

Σταθερότητα, Ανθεκτικότητα

«Είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε πολιτικές βασισμένες σε κανόνες σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, προκειμένου να διασφαλίσουμε τη μακροοικονομική σταθερότητα και να αυξήσουμε την ανθεκτικότητα της χώρας μας σε κραδασμούς», δήλωσε ο Σίμσεκ σε μια ανάρτηση στο X, την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης παλαιότερα γνωστή ως Twitter.

Η κεντρική τράπεζα αύξησε τον Ιούνιο τα επιτόκια για πρώτη φορά σε περισσότερα από δύο χρόνια για να περιορίσει τον πληθωρισμό που κυμαινόταν σχεδόν στο 50%. Οι αυξήσεις ήταν πολύ ήπιες κατά την άποψη πολλών οικονομολόγων. Όταν προσαρμοστούν για τον πληθωρισμό, τα επιτόκια παραμένουν πολύ κάτω από το μηδέν και μεταξύ των χαμηλότερων στον κόσμο.

Ακόμα κι έτσι, οι επενδυτές χαιρέτησαν σε γενικές γραμμές τις πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας. Η μέση απόδοση των κρατικών ομολόγων σε δολάρια μειώθηκε στο 8,1% από πάνω από 10,5% στα τέλη Μαΐου, σύμφωνα με τους δείκτες του Bloomberg. Το κόστος προστασίας από μια χρεοκοπία έχει μειωθεί σημαντικά, ενώ ξένοι έχουν επίσης αρχίσει να επιστρέφουν στις τουρκικές μετοχές.

Πολιτική Προειδοποίηση

Η Moody’s πάντως προειδοποίησε ότι πολιτικοί προβληματισμοί ενδέχεται να εμποδίσουν την εισαγωγή μιας πιο φιλικής πολιτικής για την αγορά. Ο Ερντογάν υποστηρίζει εδώ και καιρό το χαμηλό κόστος δανεισμού και μια στρατηγική ανάπτυξης με κάθε κόστος. Και απέλυσε τρεις διοικητές κεντρικών τραπεζών επειδή δεν τήρησαν αυτή τη γραμμή.

«Ο κίνδυνος μιας ακόμη αλλαγής πολιτικής παραμένει σημαντικός», ανέφερε η Moody’s. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα «αν η οικονομική ανάπτυξη επιβραδυνθεί περισσότερο από ό,τι είναι πολιτικά αποδεκτό».

Η εταιρεία αξιολόγησης «πιθανώς θα αλλάξει την προοπτική σε αρνητική εάν η στροφή προς τις ορθόδοξες πολιτικές αποδειχτεί βραχύβια, όπως συνέβη στις αρχές του 2021, και προκύψει περαιτέρω μακροοικονομικό στρες», ανέφερε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ουκρανία: Ο πόλεμος στερεί άντρες από το εργατικό δυναμικό – Περιζήτητες οι γυναίκες από τα εργοστάσια
Διεθνή |

Γυναίκες στη χαλυβουργία - Περιζήτητες οι εργαζόμενες στα ουκρανικά εργοστάσια

Η στρατηγική προσλήψεων γυναικών στοχεύει στην αντικατάσταση των ανδρών που πάνε στον πόλεμο, αλλά και των χιλιάδων εργαζομένων που έχουν μετακομίσει σε ασφαλέστερες περιοχές της χώρας