Οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές υποχώρησαν την Παρασκευή, οδεύοντας προς τη χειρότερη εβδομάδα τους από τον Μάρτιο, καθώς οι επενδυτές αντιμετώπισαν την προοπτική ότι η εύρωστη αμερικανική οικονομία θα διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Επιπλέον, το αρνητικό κλίμα διευρύνθηκε από τη συνεχιζόμενη ροή αδύναμων ανακοινώσεων οικονομικών στοιχείων από την Κίνα, οι οποίες εδραιώνουν τους φόβους ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μπορεί να αργήσει να ανακάμψει πλήρως από τα τρία χρόνια αυστηρών περιορισμών λόγω πανδημίας.

UBS: Όταν οι ελέφαντες χορεύουν στις αγορές

Οι βασικοί δείκτες της Wall Street παρέμειναν μεικτοί και σχεδόν αμετάβλητοι την Παρασκευή, παρά το αρνητικό άνοιγμα, καθώς την αδυναμία των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης αντιστάθμισαν τα κέρδη των λεγόμενων «δεικτών άμυνας» και της ενέργειας, ενώ οι επενδυτές προσβλέπουν πλέον στην ομιλία του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ την επόμενη εβδομάδα.

Ο βιομηχανικός Dow Jones πρόσθεσε περίπου 26 μονάδες και έκλεισε περίπου 0,1% υψηλότερα στις 34.500,66 μονάδες. Ο S&P 500 παρουσίασε μικρή μεταβολή με πτώση 0,01% στις 4.369,71 μονάδες και ο Nasdaq Composite υποχώρησε κατά 0,2% στις 13.290,78 μονάδες. Ωστόσο, αρνητικός ο απολογισμός της εβδομάδας για όλους τους δείκτες.

Ασιατικές αγορές

Με πτώση έκλεισαν τα χρηματιστήρια στην Ασία, καθώς οι επενδυτές αξιολόγησαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Ιουλίου στην Ιαπωνία και τα νέα χτυπήματα στον ήδη εύθραυστο τομέα των ακινήτων της Κίνας.

Ο κινεζικός γίγαντας ακινήτων Evergrande έχει καταθέσει αίτηση για προστασία πτώχευσης σε δικαστήριο των ΗΠΑ. Η εταιρεία ζήτησε προστασία, σύμφωνα με το κεφάλαιο 15 του κώδικα πτώχευσης των ΗΠΑ, το οποίο προστατεύει τις μη αμερικανικές εταιρείες που βρίσκονται υπό αναδιάρθρωση, από τους πιστωτές, όπως αναφέρει το CNBC. Επιπλέον, ο δομικός πληθωρισμός της Ιαπωνίας μειώθηκε στο 3,1%, από 3,3% τον Ιούνιο, ενώ ο βασικός πληθωρισμός παρέμεινε στο 3,3%.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 1,74%, ενώ ο δείκτης CSI 300 έκλεισε πτωτικά κατά 0,83%.

Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 0,55% στις 31.450,76 μονάδες.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 έκλεισε στις 7.148,10 μονάδες, στα ίδια με τα χθεσινά επίπεδα. Επιπλέον, ο Kospi της Νότιας Κορέας έκλεισε 0,61% χαμηλότερα στις 2.504,50 μονάδες, σημειώνοντας μια έκτη συνεχόμενη ημέρα απωλειών, ενώ ο δείκτης KosdaQ κινήθηκε πτωτικά κατά 0,98% για να κλείσει στις 877,32 μονάδες

Με πτώση άνοιξε η Wall Street

Mε αρνητικά πρόσημα ξεκίνησαν οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες τη συνεδρίαση στην Wall Street.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά το άνοιγμα κατά 106,47 μονάδες ή 0,31% στις 34.368,36 μονάδες. Ο S&P 500 άνοιξε χαμηλότερα κατά 25,48 μονάδες ή 0,58%, στις 4.344,88 μονάδες, ενώ ο Nasdaq  υποχώρησε κατά 126,91 μονάδες ή 0,95%, στις 13.190,02 μονάδες με το άνοιγμα της συνεδρίασης.

Στο κόκκινο οι ευρωαγορές

Την σκυτάλη της υποχώρησης πήραν οι ευρωπαϊκές αγορές, διευρύνοντας το αρνητικό σερί των τεσσάρων συνεδριάσεων με απώλειες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 0,6% στις 448,49 μονάδες, περιορίζοντας τις προηγούμενες απώλειες. Οι μετοχές του κλάδου των ορυχείων υποχώρησαν κατά 1,5% και οι μετοχές του λιανικού εμπορίου κατά 1,2%, καθώς σχεδόν όλοι οι κλάδοι και τα κυριότερα χρηματιστήρια διολίσθησαν σε αρνητικό έδαφος.

Ο γερμανικό δείκτης DAX έκλεισε στις 15.574,26 μονάδες καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 0,06%, ο γαλλικός CAC στις 7.164, 11 μονάδες καταγράφοντας πτώση 0,38 % και ο βρετανικός FTSE είναι στις 7.262,43 μονάδες με απώλειες 0,65%.

Αναταράξεις και στα κρυπτονομίσματα

Πτωτικά κινούνται οι τιμές των κρυπτονομισμάτων, καθώς οι αναταράξεις στις παγκόσμιες αγορές οδηγούν τους επενδυτές να απομειώνουν τις θέσεις τους σε περουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου.

Το bitcoin διαπραγματευόταν χαμηλότερα κατά περίπου 5% στα 26.366,99 δολάρια, σύμφωνα με την Coin Metrics, μετά από μια εντυπωσιακή πτώση στα τέλη της Πέμπτης, όταν υποχώρησε στα 25.533,70 δολάρια.

Η κίνηση αυτή τράβηξε την υπόλοιπη αγορά κρυπτογράφησης χαμηλότερα. Ether, Binance coin και το ada του Cardan σημείωσαν πτώση περίπου στο 3%. Το XRP του Ripple διολίσθησε κατά 12% και το Solana κατά 5%.

Αμερικανικά ομόλογα

Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων υποχώρησαν την πρόσφατη άνοδο, καθώς οι επενδυτές εξετάζουν τις οικονομικές προοπτικές, ιδίως όσον αφορά τον πληθωρισμό και επιχειρούν να διαμορφώσουν εικόνα για τη νομισματική πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου ήταν μειωμένη κατά πάνω από 5 μονάδες βάσης στο 4,253%. Η απόδοση του χθες έφτασε σε επίπεδα που είχαν παρατηρηθεί για τελευταία φορά τον Οκτώβριο του 2022 . Η απόδοση του 2ετούς μειώθηκε κατά λιγότερες από 5 μονάδες βάσης στο 4,93%.

Ωστόσο, οι αναλυτές  στρατηγικής της Bank of America προειδοποιούν τους επενδυτές να προετοιμαστούν για την επιστροφή του «κόσμου 5%» που επικρατούσε πριν η παγκόσμια οικονομική κρίση εγκαινιάσει μια μακρά εποχή σχεδόν μηδενικών επιτοκίων στις ΗΠΑ, που οδηγεί τις αποδόσεις των ομολόγων μεγαλύτερης διάρκειας στα υψηλότερα επίπεδα δέκα και πλέον ετών.

Και η BlackRock Inc. και η Pacific Investment Management Co. λένε ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να παραμείνει πεισματικά πάνω από τον στόχο της Fed, αφήνοντας χώρο για  ακόμα υψηλότερες αποδόσεις, κυρίως στους μακροχρόνιους τίτλους.

Ενισχύετα το δολάριο

Σε νέο υψηλό διμήνου έφτασε το δολάριο στις διεθνείς αγορές και οδεύει να κλείσει την πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα κερδών. Το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται, καθώς οι επενδυτές αναζητούν καταφύγιο σε περιουσιακά στοιχεία χαμηλού κινδύνου, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για την οικονομία της Κίνας αλλά και για το ότι τα αμερικανικά επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά για περισσότερο διάστημα.

Ο δείκτης δολαρίου ΗΠΑ , ο οποίος μετρά το νόμισμα έναντι έξι ομολόγων του, υποχώρησε κατά 0,019% στα 103,360, αφού άγγιξε νέο υψηλό δύο μηνών στα 103,680 νωρίτερα στη συνεδρίαση. Για την εβδομάδα, αναμένεται να κλείσει με κέρδη της τάξης του 0,49%.

Σε κίνδυνο το ανοδικό σερί των εφτά εβδομάδων για το πετρέλαιο

Το πετρέλαιο οδεύει να κλείσει με πτώση την εβδομάδα, «σπάζοντας» το σερί επτά ανοδικών εβδομάδων, καθώς τα οικονομικά προβλήματα της Κίνας επισκιάζουν τις ενδείξεις στενής προσφοράς.

Οι τιμές του μαύρου χρυσού σταθεροποιήθηκαν και γύρισαν σε θετικό έδαφος, μετά από την υποχώρηση που σημείωσαν ενδοσυνεδριακά.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού  Brent αυξήθηκαν κατά 18 σεντς ή 0,2% στα 84,30 δολάρια το βαρέλι, ενώ του αμερικανικού αργού  West Texas Intermediate (WTI) σημείωναν άνοδο 27 σεντς ή 0,3% στα 80,66 δολάρια το βαρέλι.

Ωστόσο και οι δύο δείκτες οδεύουν να κλείσουν την εβδομάδα περίπου 3% χαμηλότερα.Το Brent κέρδισε περίπου 18% και το WTI 20% κατά τη διάρκεια των επτά εβδομάδων που έληξαν στις 11 Αυγούστου. Το ράλι των επτά εβδομάδων ήταν το μεγαλύτερο του τρέχοντος έτους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές