Μια δέσμη φιλικών προς την αγορά μεταρρυθμίσεων ανακοίνωσε η ρυθμιστική αρχή κινητών αξιών της Κίνας, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τις επενδύσεις και τις συναλλαγές μετά από μήνες αναιμικής οικονομικής ανάπτυξης που έπληξε τις μετοχές και τα ομόλογα.

Μετοχές: Κραδασμοί σε Δύση και Ανατολή λόγω ομολόγων και Κίνας

Όπως σημειώνουν οι Financial Times, τα μέτρα που η Ρυθμιστική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Κίνας (CSRC) δήλωσε ότι σχεδιάστηκαν για «να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην κεφαλαιαγορά», υποδηλώνουν την ανησυχία του Πεκίνου για την οικονομική και χρηματοπιστωτική υγεία της χώρας μετά την αδύναμη ανάκαμψη από τους αυστηρούς περιορισμούς της πανδημίας πέρυσι.

Τα μέτρα

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η CSRC, στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων εξετάζεται το ενδεχόμενο επέκτασης των ωρών διαπραγμάτευσης για τις αγορές μετοχών και ομολόγων της χώρας. Η Επιτροπή υποσχέθηκε ακόμα να μειώσει τα τέλη συναλλαγών για τους χρηματιστές, ενώ ξεκαθάρισε ότι θα ενθαρρύνει την επαναγορά μετοχών για να βοηθήσει στη σταθεροποίηση των τιμών των μετοχών.

Τραπεζίτες και αναλυτές που επικαλούνται οι FT δήλωσαν ότι τα μέτρα, τα οποία περιλάμβαναν επίσης αναφορά στο ενδεχόμενο μείωσης των τελών χαρτοσήμου στις συναλλαγές τίτλων, θα βοηθήσουν στην ενίσχυση του κλίματος της αγοράς. Ανώτερος τραπεζίτης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η παράταση του ωραρίου διαπραγμάτευσης θα έχει πραγματικό αντίκτυπο στο κλίμα που επικρατεί στην αγορά.

Στήριξη του γουάν

Δεν πρόκειται βεβαίως για την μοναδική δέσμη μέτρων που λαμβάνει το Πεκίνο για να ενισχύσει την ασθμαίνουσα οικονομία της Κίνας. Νωρίτερα σήμερα, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ενέτεινε τις προσπάθειές της να σταματήσει τη διολίσθηση του κινεζικού γουάν, λίγες ημέρες αφότου μείωσε τα επιτόκια για να τονώσει την καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Η δράση αυτή ακολουθεί μια απογοητευτική πορεία για τις κινεζικές αγορές, με τον δείκτη αναφοράς CSI 300 της χώρας που περιλαμβάνει μετοχές εισηγμένες στη Σαγκάη και τη Σενζέν να υποχωρεί περισσότερο από 2% φέτος, σε σύγκριση με την άνοδο σχεδόν 14% για τον S&P 500.

Κατά τους FT, οι ισχνές αποδόσεις των μετοχών αντανακλούν την επιβράδυνση και την έλλειψη εμπιστοσύνης στην ευρύτερη οικονομία, με τα στοιχεία να δείχνουν αδύναμο εμπόριο και υποτονικές καταναλωτικές δαπάνες. Οι ξένοι επενδυτές έχουν αρχίσει να απορρίπτουν κινεζικές μετοχές και ομόλογα τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς έχει μειωθεί η εμπιστοσύνη στους όρκους των φορέων χάραξης πολιτικής να στηρίξουν την ανάπτυξη.

Μείωση τελών

Λίγο μετά την ανακοίνωση της CSRC την Παρασκευή, τα χρηματιστήρια της Σαγκάης και της Σενζέν επιβεβαίωσαν ότι θα μειώσουν τα τέλη διεκπεραίωσης συναλλαγών μετοχών για τους χρηματιστές κατά περίπου το ένα τρίτο, ενώ οι αμοιβές για συναλλαγές ομολόγων μειώθηκαν επίσης ελαφρώς.

Η ανακοίνωση της CSRC άφησε επίσης να εννοηθεί ότι η ρυθμιστική αρχή είναι πιθανό να προχωρήσει σε περικοπές των τελών χαρτοσήμου, τα οποία επιβάλλονται σε όλες τις συναλλαγές τίτλων, μόλις λάβει την έγκριση από τις ανώτερες αρχές – ένα μέτρο που θα μπορούσε να συμβάλει στην τόνωση του κύκλου εργασιών.

Η Επιτροπή δήλωσε επίσης ότι θα λάβει μέτρα για να διασφαλίσει έναν «ορθολογικό ρυθμό» στις ΑΜΚ και των συμφωνιών αναχρηματοδότησης, μια κίνηση που θα μπορούσε να επιβραδύνει τον αδυσώπητο ρυθμό των νέων εγγραφών στην Κίνα φέτος, ο οποίος έχει αποστραγγίσει τη ρευστότητα από τη δευτερογενή αγορά της χώρας.

Θα μελετήσει επίσης μέτρα για τον περιορισμό της υψηλής μόχλευσης για τις εισηγμένες εταιρείες με χαμηλές επιδόσεις, περιορίζοντας τον δανεισμό σε περιπτώσεις όπου οι μετοχές διαπραγματεύονται κάτω από την τιμή της δημόσιας εγγραφής τους.

Θωρακίζει το γιουάν

Την ίδια ώρα, στην θωράκιση του γιουάν προσανατολίζεται η κεντρική τράπεζα της Κίνας. Οι προσπάθειες της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας να προλάβει μια επιπλέον υποτίμηση του γιουάν, ενισχύονται από μια σειρά αρνητικών ειδήσεων, όπως η αποδυνάμωση των εξαγωγών και η μείωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, σύμφωνα με τους Financial Times.

Οι έμποροι συναλλάγματος και οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η πίεση στο κινεζικό νόμισμα εντάθηκε μετά από μια απροσδόκητη μείωση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα την Τρίτη. Πρόσθεσαν δε, ότι οι κρατικές τράπεζες αγόραζαν ρενμίνμπι( γιουάν) και πουλούσαν δολάρια σε μια προφανή προσπάθεια να επιβραδύνουν τον ρυθμό της υποτίμησης.

Στην πιο πρόσφατη κίνηση για την υπεράσπιση του νομίσματος, η κεντρική τράπεζα την Παρασκευή, έθεσε το ημερήσιο μέσο για το ρενμίνμπι – γύρω από το οποίο το νόμισμα επιτρέπεται να εμπορεύεται το 2% προς οποιαδήποτε κατεύθυνση – σε 7,2006 γιουάν ανά δολάριο. Η μέση εκτίμηση των αναλυτών του Bloomberg έκανε λόγο για 7,3047 γιουάν. Το χάσμα μεταξύ των προσδοκιών και του επιπέδου που έθεσε η PBοC (Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας) είναι το μεγαλύτερο από το 2018 που ξεκίνησαν οι εκτιμήσεις

Τόνωση του κλίματος

Οι αναλυτές δήλωσαν ότι η έκκληση για περισσότερες επαναγορές μετοχών θα συμβάλει στην τόνωση του κλίματος βραχυπρόθεσμα, ακόμη και αν είναι απίθανο να αντιμετωπίσει πλήρως την κακοδαιμονία που επικρέμεται στις κινεζικές αγορές.

«Οι επαναγορές μετοχών είναι ένας πολύ προσανατολισμένος προς την αγορά τρόπος για την τόνωση της εμπιστοσύνης και την αύξηση των τιμών των μετοχών των υποτιμημένων εταιρειών», δήλωσε ο Bruce Pang, επικεφαλής οικονομολόγος για την ευρύτερη Κίνα στην JLL.

Η Country Garden

Στο μεταξύ, η Country Garden Holdings, η άλλοτε μεγαλύτερη εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων της Κίνας που οδεύει προς χρεοκοπία, αποφασίστηκε να αφαιρεθεί από τον δείκτη αναφοράς Hang Seng του Χονγκ Κονγκ, ενώ η Sinopharm Group θα προστεθεί, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση.

Η Hang Seng Indexes παρουσίασε τις αλλαγές – οι οποίες τίθενται σε ισχύ στις 4 Σεπτεμβρίου – μετά την τελευταία τριμηνιαία αναθεώρησή της και στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης προσπάθειάς της να ενισχύσει την εκπροσώπηση των μετοχών της νέας οικονομίας. Ο αριθμός των μελών του HSI παραμένει αμετάβλητος σε 80.

Η Country Garden Services Holdings θα αφαιρεθεί επίσης και από τον δείκτη Hang Seng China Enterprises Index, ενώ η Trip.com Group θα προστεθεί.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Μόδα: H απίστευτη ιστορία πίσω από τις πανάκριβες τσάντες Goyard
Διεθνή |

Διάσημες, ακριβές αλλά χωρίς διαφήμιση - Ποιες είναι οι τσάντες Goyard

Μία από τις πιο εμβληματικές και ακριβές τσάντες της μόδας έχει βρεθεί στα χέρια προσωπικοτήτων όπως ο Πάμπλο Πικάσο, η Κοκό Σανέλ, ο Καρλ Λάγκερφελντ αλλά και μέλη της δυναστείας των Ρομανώφ