Η πυρκαγιά στο επιβατηγό οχηματαγωγό Fremantle Highway και η τραγική απώλεια ενός ναυτικού έφεραν στο προσκήνιο τη συζήτηση γύρω από τη θαλάσσια μεταφορά ηλεκτρικών οχημάτων (EV). Το πλοίο μεταφοράς οχημάτων Fremantle Highway έπιασε φωτιά στα ανοικτά των ακτών του ελληνικού νησιού Ameland στις 26 Ιουλίου.

Το πλοίο μετέφερε σχεδόν 3.800 καινούργια αυτοκίνητα, εκ των οποίων περίπου 500 ήταν ηλεκτροκίνητα. Υπάρχουν εικασίες ότι η πυρκαγιά προκλήθηκε από μια μπαταρία EV, αλλά στην πραγματικότητα, η αιτία της πυρκαγιάς δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση της η Διεθνής Ένωση Ναυτασφαλίσεων (IUMI).

General Motors: Στόχος, η μείωση του λειτουργικού κόστους κατά 3 δισ. δολάρια ως το τέλος του 2024

Είναι γεγονός ότι οι πυρκαγιές πλοίων αποτελούν πραγματική ανησυχία για τις ναυτασφαλιστικές εταιρείες και τη ναυτιλιακή βιομηχανία στο σύνολό της. Η IUMI υποστηρίζει εδώ και καιρό την ανάγκη για καλύτερα συστήματα ανίχνευσης και κατάσβεσης πυρκαγιάς, τα οποία πρέπει να είναι ειδικά προσαρμοσμένα για τους διάφορους τύπους πλοίων.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα, δεν έχει αποδειχθεί ότι πυρκαγιά σε roro ή Pure Car and Truck Carrier (PCTC) έχει προκληθεί από ένα εργοστασιακά καινούργιο ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Οι ασφαλιστές πάντως διαπιστώνουν ότι η μεταφορά των EVs εγείρει ορισμένους κινδύνους που διαφέρουν από εκείνους που συνδέονται με τη μεταφορά συμβατικών αυτοκινήτων, που φέρουν κινητήρα εσωτερικής καύσης (ICEVs).

Όμως οι μέχρι τώρα έρευνες δείχνουν ότι οι κίνδυνοι δεν είναι αυξημένοι ή πιο επικίνδυνοι.

Για τον λόγο αυτό η ΙUMI υπογραμμίζει ότι οι έρευνες πρέπει να εστιάσουν στον εντοπισμό των κινδύνων και των μέτρων ασφαλείας που σχετίζονται με τα νέα ενεργειακά οχήματα, όπως τα EVs, στον τρόπο μετριασμού τους και στη συνεργασία με τις ρυθμιστικές αρχές για την ανάπτυξη των απαραίτητων κανόνων, προτύπων και κατευθυντήριων γραμμών για την ασφαλή μεταφορά τους. Οι εργασίες για το σκοπό αυτό βρίσκονται ήδη στην ημερήσια διάταξη της υποεπιτροπής του ΙΜΟ για τα συστήματα και τον εξοπλισμό των πλοίων.

 Οι ασφαλιστές

Η εκτεταμένη έρευνα του προγράμματος LASHFIRE της ΕΕ, στο οποίο συμμετείχε η IUMI, δείχνει ότι ούτε ο ρυθμός ανάπτυξης μιας πυρκαγιάς ούτε ο μέγιστος ρυθμός έκλυσης θερμότητας ή η συνολική ενέργεια που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια μιας πυρκαγιάς είναι υψηλότερος για μια πυρκαγιά από EV από ό,τι για μια πυρκαγιά που οφείλεται σε συμβατικά οχήματα.

Οι τοξίνες που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια μιας πυρκαγιάς EV είναι επίσης παρόμοιες. Είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε, αναφέρουν οι ασφαλιστές, ότι η ίδια η μπαταρία είναι μόνο μια μικρή πηγή του φορτίου πυρκαγιάς, ενώ η πλειονότητα της ενέργειας πυρκαγιάς προέρχεται από πλαστικά και άλλα υλικά που βρίσκονται εξίσου σε EV και ICEV οχήματα.

Ωστόσο, η έκθεση των μπαταριών σε φωτιά μπορεί να οδηγήσει σε θερμική διαφυγή – όπου το στοιχείο ιόντων λιθίου εισέρχεται σε κατάσταση αυτοθέρμανσης, αναφλέγοντας – και αυτό απαιτεί διαφορετική ανίχνευση και αντιμετώπιση της φωτιάς. Η άμεση ανάπτυξη σταθερών συστημάτων πυρόσβεσης είναι η πιο αποτελεσματική δράση κατά των πυρκαγιών οχημάτων, ανεξάρτητα από την πηγή ενέργειάς τους.

Οι μπαταρίες λιθίου

Σε περίπτωση που συμβεί θερμική διαφυγή σε ένα ηλεκτρικό όχημα, η οριακή ψύξη είναι απαραίτητη για να αποτραπεί η εξάπλωση της πυρκαγιάς. Αυτό επιτρέπει στην μπαταρία να καεί με ελεγχόμενο τρόπο.

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι πυρκαγιές στα EV δεν είναι πιο συχνές ή πιο έντονες από τις πυρκαγιές στα ICEV. Τα παραδοσιακά καύσιμα, όπως η βενζίνη και το ντίζελ, είναι δυνητικά εξαιρετικά επικίνδυνα, αλλά εμείς, ως ναυτιλιακή βιομηχανία, έχουμε μάθει να κατανοούμε και να μετριάζουμε τους σχετικούς κινδύνους.

Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου είναι ακόμη σχετικά νέες, αλλά έχουν ήδη γίνει σημαντικό μέρος της καθημερινής ζωής. Η ναυτιλιακή βιομηχανία εξακολουθεί να μαθαίνει και πρέπει να προσαρμοστεί σε αυτά τα νέα σύνολα κινδύνων και να τα μετριάσει αναλόγως. Τα επιστημονικά στοιχεία είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη αποτελεσματικών στρατηγικών μετριασμού των κινδύνων, καταλήγει η IUMI.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ναυτιλία
Στυλιανίδης: «Οι Βόρειες Σποράδες θα έχουν ανάλογο, ίσως και καλύτερο περιβάλλον ακτοπλοϊκών συνδέσεων από ό,τι ήταν πέρυσι»
Ακτοπλοΐα |

«Οι Βόρειες Σποράδες θα έχουν ίσως και καλύτερο περιβάλλον ακτοπλοϊκών συνδέσεων», λέει ο Στυλιανίδης

Η απάντηση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστου Στυλιανίδη στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Κωνσταντίνου – Βασίλειου Μεταξά