Πριν από δεκαετίες ήταν μια αγωνιστική Ferrari. Σήμερα είναι μια άμορφη μάζα σιδερικών, που πωλήθηκε έναντι 1,9 εκατ. δολαρίων σε δημοπρασία του RM Sotheby’s στην Καλιφόρνια.

Βρετανία: Aφαντες οι Ferrari από τους δρόμους της Βρετανίας

Για τους περισσότερους μπορεί να είναι απλώς πεταμένα λεφτά. Όμως, για κάποιους που αναζητούν κάτι περισσότερο από χρηματική αξία, όπως την ιστορία των αγώνων και τη δόξα τους, είναι ένα σημαντικό απόκτημα.

Ένα από τις μόλις 13 συνολικά που κατασκευάστηκαν, αυτή η Ferrari Mondial Spider Series του 1954, δεν ήταν ένα από τα θρυλικά μοντέλα V12 της Ferrari, αλλά ένα εντελώς διαφορετικό σχέδιο.

Το τετρακύλινδρο αυτοκίνητο σχεδιάστηκε για οδήγηση σε δρόμους με πολλές στροφές και ελάχιστες ευθείες, όπου απαιτούνταν ένας μικρότερος, ελαφρύτερος κινητήρας, όπως γράφει το CNN.

Ένα σχέδιο προορισμένο για νίκες

Η Ferrari κέρδισε το παγκόσμιο πρωτάθλημα το 1952 και το 1953 με αυτοκίνητα αυτού του σχεδίου, εξ ου και το όνομά της “Mondial” ή “World”.

Γνωστό με τον αριθμό πλαισίου του, 0406 MD, κατασκευάστηκε αρχικά με αμάξωμα από τη διάσημη ιταλική εταιρεία σχεδιασμού Pinin Farina (το όνομα της εταιρείας θα άλλαζε αργότερα σε Pininfarina.)

Το 1954 οδηγήθηκε από τον Franco Cortese, τον ίδιο άνθρωπο που είχε οδηγήσει, χρόνια νωρίτερα, μια Ferrari στην πρώτη αγωνιστική νίκη της μάρκας.

Η ιστορία

Όπως συμβαίνει με πολλά vintage αγωνιστικά αυτοκίνητα, έτσι και το συγκεκριμένο έχει μια περίπλοκη ιστορία.

Έναν χρόνο περίπου μετά την κατασκευή του, δόθηκε διαφορετικό αμάξωμα από την εταιρεία Scaglietti, προτού αποσταλεί στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1958.

Κάποια στιγμή στα τέλη της δεκαετίας του 1950 ή στις αρχές του ’60 το Mondial συνετρίβη και κάηκε, όχι απαραίτητα στο ίδιο περιστατικό. Δεκαετίες αργότερα, οι λεπτομέρειες είναι ασαφείς. Μέχρι τότε, ο αρχικός του κινητήρας είχε επίσης αντικατασταθεί.

Το αυτοκίνητο αγοράστηκε από τον συλλέκτη της Ferrari Walter Medlin το 1978 και πέρασε τα τελευταία 45 χρόνια στην τωρινή του κατάσταση στην αποθήκευση.

Η Ferrari των 48,4 εκατ. δολαρίων

Η πιο ακριβή Ferrari που πουλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία ήταν η Ferrari 250 GTO του 1962, επίσης μέσω του RM Sotheby’s. Πουλήθηκε το 2018 για 48,4 εκατομμύρια δολάρια.

Η Ferrari Mondial Spiders σε καλή κατάσταση μπορεί να πουληθεί για κάτι περισσότερο από 2 εκατομμύρια δολάρια, δήλωσε ο Brian Rabold, αντιπρόεδρος για την αυτοκινητοβιομηχανία στη Hagerty, μια εταιρεία που παρακολουθεί στενά τις αξίες των συλλεκτικών αυτοκινήτων. Τα τελευταία χρόνια κάποιες από αυτές έχουν πουληθεί έως και 5 εκατομμύρια δολάρια.

Ο γνώστης των συλλεκτικών αυτοκινήτων, σημειώνει ότι εύκολα θα χρειαζόταν 1 εκατ. δολάρια για να το επαναφέρει κανείς στην εμφάνισή του πριν από τη σύγκρουση και να μπορεί να οδηγηθεί και πάλι. Ωστόσο, είναι προφανές ότι ο αγοραστής ενός τέτοιου αυτοκινήτου στη συγκεκριμένη κατάσταση δεν έσπευσε να το αποκτήσει για να βγάλει χρήματα από τη χρήση του.

«Για τον νέο ιδιοκτήτη η μεγαλύτερη ανταμοιβή μπορεί να είναι να επιστρέψει αυτό το ιστορικό αυτοκίνητο στην προηγούμενη κατάστασή του, σαν καινούργιο, και να το βλέπουν μπροστά σε ευγνώμονες λάτρεις», τόνισε ο ίδιος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή