Οι υποστηρικτές της χούντας του Νίγηρα αναγκάστηκαν το Σάββατο να σταματήσουν την απογραφή των ανθρώπων που δηλώνουν πρόθυμοι να συνεισφέρουν στην άμυνα της χώρας σε μη στρατιωτικές θέσεις, σε περίπτωση επέμβασης των δυτικοαφρικανικών δυνάμεων, λόγω – όπως υποστήριξαν – της τεράστιας προσέλευσης.

Νίγηρας: Τα κράτη της ECOWAS όρισαν ημερομηνία πιθανής στρατιωτικής επέμβασης

Χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως νεαροί άνδρες, είχαν συγκεντρωθεί έξω από ένα στάδιο στην πρωτεύουσα Νιαμέι ώρες πριν από την προγραμματισμένη ώρα έναρξης της εκδήλωσης – ένα σημάδι, όπως σημειώνει το Reuters, της ισχυρής υποστήριξης που απολαμβάνουν οι στρατιωτικοί, οι οποίοι αψήφησαν τις διεθνείς πιέσεις να παραιτηθούν μετά την ανατροπή του προέδρου Μοχάμεντ Μπαζούμ στις 26 Ιουλίου.

«Σε όλους μας τους υπολογισμούς και τις συνεννοήσεις μας, ποτέ δεν σκεφτήκαμε ότι θα μπορούσαμε να κινητοποιήσουμε (αυτόν τον αριθμό ανθρώπων)», δήλωσε ο Γιουνούσα Χίμα, συνδιοργανωτής της πρωτοβουλίας που ονομάστηκε «η κινητοποίηση των νέων για την πατρίδα».

«Επομένως, είναι πραγματικά δύσκολο για εμάς σήμερα να κάνουμε αυτό το έργο. Αυτός είναι ο λόγος που μας έκανε να σταματήσουμε αυτή την απογραφή», δήλωσε ο Χίμα δίπλα στο στάδιο, αφότου το πλήθος διαλύθηκε.

Απειλές στρατιωτικής επέμβασης

Το κυριότερο περιφερειακό μπλοκ της Δυτικής Αφρικής, η Οικονομική Κοινότητα Δυτικοαφρικανικών Κρατών (ECOWAS), ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι συμφώνησε μια μη ανακοινώσιμη D-DAY για μια πιθανή στρατιωτική επέμβαση εάν οι διπλωματικές προσπάθειες αποτύχουν – μια κλιμάκωση που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω μια διχασμένη από συγκρούσεις, φτωχή περιοχή.

Οι διοργανωτές της εκστρατείας στρατολόγησης στη Νιαμέι δήλωσαν ότι δεν είχαν σκοπό να εγγράψουν εθελοντές για το στρατό, αλλά μάλλον να συγκεντρώσουν έναν κατάλογο ανθρώπων που είναι πρόθυμοι να εργαστούν σε πολιτικές θέσεις, σε περίπτωση επίθεσης της ECOWAS.

Αλλά πολλοί από αυτούς που βρίσκονταν γύρω από το στάδιο εμφανίστηκαν πρόθυμοι και να πολεμήσουν.

«Κάλεσαν τη νεολαία να ανταποκριθεί σε μια πιθανή επίθεση στο έδαφός μας. Και είμαστε έτοιμοι για οποιαδήποτε επίθεση», δήλωσε ο μπλόγκερ Tahirou Seydou Abdoul Nassirou.

«Τη ζωή μου, δίνω τη ζωή μου για τη χώρα μου», είπε, σκουπίζοντας ένα δάκρυ από το μάτι του, ενώ άλλοι νέοι έγνεφαν και επευφημούσαν τα λόγια του.

Μια αντιπροσωπεία της ECOWAS πέταξε στη Νιαμέι το Σάββατο για να έχει συνομιλίες με τη χούντα, δείχνοντας ότι οι προσπάθειες για την ειρηνική επίλυση της αντιπαράθεσης συνεχίζονται.

Πόσο ισχυρή είναι η υποστήριξη της χούντας;

Το επίπεδο υποστήριξης της χούντας σε ολόκληρο τον Νίγηρα είναι δύσκολο να εκτιμηθεί, αλλά χιλιάδες άνθρωποι παρακολούθησαν μια προηγούμενη συγκέντρωση στο στάδιο στις 11 Αυγούστου και χειροκρότησαν τον όρκο των πραξικοπηματιών να αντισταθούν στο μπλοκ.

Στο στάδιο το Σάββατο, ο 35χρονος Kader Haliou δήλωσε ότι ο πατριωτισμός δεν ήταν το μόνο κίνητρο για όσους ήθελαν να βοηθήσουν τη χούντα.

«Οι περισσότεροι από τους νέους που έχουν έρθει είναι άνεργοι. Το να εγγραφούμε είναι ευλογία για εμάς, δεδομένης της απραξίας και της έλλειψης εργασίας», είπε.

Το πραξικόπημα και οι επακόλουθες διεθνείς κυρώσεις έχουν ασκήσει πρόσθετη πίεση στην προβληματική οικονομία του Νίγηρα. Πρόκειται για μια από τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου με περισσότερο από το 40% του πληθυσμού να ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Κομισιόν: Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία
Επικαιρότητα |

Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία της Κομισιόν

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (ΕΛΚ) κλήθηκε να υπεραμυνθεί των πολιτικών της θητείας που φεύγει έχοντας εξ αριστερών της στη σκηνή τον εκπρόσωπο του ακροδεξιού ID Άντερς Βίστισεν