Τα χρηματιστήρια επλήγησαν από μια «τέλεια καταιγίδα» αυτή την εβδομάδα, καθώς οι ανησυχίες για την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και τα επίμονα υψηλά επιτόκια των ΗΠΑ κλονίζουν το παγκόσμιο κλίμα.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ έκλεισε τις συναλλαγές της Παρασκευής σε έδαφος bear market, σημειώνοντας πτώση 2,1% την ημέρα και σχεδόν 21% από τα υψηλά του Ιανουαρίου, αφού ο κινεζικός γίγαντας ακινήτων Evergrande υπέβαλε αίτηση πτώχευσης σε δικαστήριο των ΗΠΑ. Αυτό οδήγησε σε ευρεία πτώση των μετοχών σε ολόκληρη την περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ακολούθησε το παράδειγμα, με πτώση 1% την ημέρα και περισσότερο από 3% για την εβδομάδα. Και παρά το γεγονός ότι οι βασικοί δείκτες της Wall Street παρέμειναν μεικτοί και σχεδόν αμετάβλητοι την Παρασκευή,  ο απολογισμός της εβδομάδας ήταν αρνητικός για όλους τους δείκτες.

Παγκόσμιες αγορές: Kίνα και επιτόκια οδήγησαν σε sell off

«Είτε είναι η κρίση στην κινεζική αγορά ακινήτων, η άνοδος των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων λόγω φόβου ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ή η μεγάλη πτώση στις λιανικές πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα πράγματα αρχίζουν να φαίνονται κάπως άσχημα εκεί έξω», σχολίασε στο CNB ο διευθυντής της  AJ Bell Investment, Ρας Μολντ.

Η ανησυχία της Fed

Η πτώση της Παρασκευής επιδείνωσε τις απώλειες που καταγράφηκαν νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, τα οποία έδειξαν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επισήμαναν «ανοδικούς κινδύνους» για τον πληθωρισμό, ενώ η επιτροπή παρέμεινε ανοιχτή σε περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων για να περιορίσει τις πληθωριστικές πιέσεις.

Αυτό προκάλεσε μια άνοδο στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων που οδήγησαν την απόδοση 10 ετών σε υψηλό 16 ετών, ενώ τα γερμανικά ομόλογα 10ετούς διάρκειας αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδό τους από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank τον περασμένο Μάρτιο.

Η αίτηση προστασίας πτώχευσης της Evergrande, αν και μεμονωμένη είναι ανησυχητική, προκάλεσε μεγαλύτερη ανησυχία για την αγορά ακινήτων της Κίνας σε συνδυασμό με την απόφαση της Country Garden νωρίτερα αυτή την εβδομάδα να αναστείλει τις πληρωμές για ορισμένα από τα ομόλογά της από τη Δευτέρα.

«Τέλεια καταιγίδα»

«Οι αγορές πλήττονται από την τέλεια καταιγίδα, εν μέσω ανόδου των επιτοκίων, επιδείνωσης των οικονομικών δεδομένων στην Κίνα, κακής καλοκαιρινής ρευστότητας και απουσίας αγοραστών», δήλωσε ο επικεφαλής της Barclays της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Μετοχών, Emmanuel Cau, σε ερευνητικό σημείωμα την Παρασκευή.

Ο Cau είπε ότι η προηγούμενη άποψη της βρετανικής τράπεζας για την Κίνα είχε αναμφισβήτητα αποδειχθεί «πολύ ελπιδοφόρα», δεδομένης της «έλλειψης αποφασιστικής πολιτικής δράσης» από τη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου στα τέλη Ιουλίου.

«Ο εφησυχασμός έχει φύγει, αλλά απουσία ενός διακόπτη (δηλαδή δημοσιονομικής τόνωσης μεγάλης κλίμακας) καθιστά δύσκολο να αναστραφεί το κλίμα για την Κίνα από μόνο του». Ο Cau  υποστήριξε ότι αυτό δημιουργεί πρόβλημα για τις ευρωπαϊκές και βρετανικές μετοχές.

Το βλέμμα στο Τζάκσον Χολ

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος την επόμενη εβδομάδα θα τεθεί το συμπόσιο του Τζάκσον  Χολ, μαζί με στοιχεία που PMI (δείκτης διαχειριστών αγορών) από μια σειρά από μεγάλες οικονομίες, με τις ΗΠΑ να παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς η ανάπτυξη συνεχίζει να εκπλήσσει προς τα πάνω.

Αν και οι αγορές φαίνεται να αναγνωρίζουν περισσότερους από τους κινδύνους που επισήμαναν οι οικονομολόγοι τους τελευταίους μήνες, ο David Roche, πρόεδρος της Independent Strategy, δήλωσε στο CNBC την Πέμπτη ότι η ύφεση θα μπορούσε να συνεχιστεί περαιτέρω, μόλις αποτιμηθεί ολόκληρο το φάσμα των γεωπολιτικών και μακροοικονομικών κινδύνων.

«Νομίζω ότι όταν έρθει η διόρθωση, όταν οι άνθρωποι συνειδητοποιήσουν ότι τα κέρδη είναι μέρος της προσαρμογής στον χαμηλότερο πληθωρισμό και όταν συνειδητοποιήσουν ότι όλα αυτά τα προβλήματα που βλέπετε από τη Λατινική Αμερική και… την Αφρική όπως ο Νίγηρας, και όταν κοιτάξετε τα προβλήματα στην Κίνα, νομίζω ότι το μειονέκτημα στις αγορές είναι πολύ μεγάλο, ακόμα, σε αυτά τα επίπεδα και δεν έχουν τιμή για αυτό», είπε ο Roche.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Θετικά πρόσημα, άλμα για την Ericson
Αγορές |

Ανοδικά οι ευρωαγορές, άλμα για την Ericsson

Ήπια ανοδικά κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες, προσπαθώντας να συνεχίσουν την αντίδραση που άρχισαν χτες μετά από αρκετές ημέρες πιέσεων. Οι δείκτες Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,3%, με τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών να κερδίζει κατά 0,95%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,49% στις 8.263 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,11% […]