
SOS εκπέμπουν οι τουρκικές τράπεζες, διαμαρτυρόμενες ότι οι σκληροί στόχοι που επιβλήθηκαν από τις αρχές για τον περιορισμό ενός εργαλείου που έχει σχεδιαστεί για τη στήριξη της λίρας θέτουν σε κίνδυνο τα κέρδη του τραπεζικού τομέα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται το Bloomberg, οι εμπορικοί δανειστές εξέφρασαν τους ενδοιασμούς τους σε ανώτατα στελέχη της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα.
Κλυδωνίζονται οι τραπεζικές μετοχές στην Τουρκία
Η νομισματική αρχή αρνήθηκε να σχολιάσει.
Η συνάντηση ακολουθεί την ανακοίνωση των νέων κανόνων το Σαββατοκύριακο, που σηματοδοτούν το πρώτο βήμα της Τουρκίας να περιορίσει τους λεγόμενους λογαριασμούς που προστατεύονται από συνάλλαγμα, γνωστούς με το τουρκικό ακρωνύμιο KKM. Σύμφωνα με τον μηχανισμό, οι καταθέτες της λίρας λαμβάνουν αποζημίωση με κρατική εγγύηση για κάθε υποτίμηση που υπερβαίνει τους τόκους των λογαριασμών.

epa07468863 A currency exchange office worker counts Turkish Lira banknotes, in Istanbul, Turkey, 28 March 2019. Turkish President Erdogan alleged that the US and other Western nations are attacking Turkey’s economy ahead of the upcoming local elections. The Turkish lira lost five percent of its value against the US dollar due to its volatility in the last weeks. EPA/SEDAT SUNA
Σχεδιασμένο ως σχέδιο προστασίας της λίρας έκτακτης ανάγκης στον απόηχο μιας νομισματικής κρίσης τον Δεκέμβριο του 2021, οι καταθέσεις του KKM αυξήθηκαν με την πάροδο του χρόνου σε 124 δισεκατομμύρια δολάρια, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το ένα τέταρτο του συνόλου των καταθέσεων που διατηρούνται σε τουρκικές τράπεζες.
Τουρκία: Πώς το ΚΚΜ από «σωσίβιο» της λίρας έγινε εφιάλτης της οικονομίας
Η νομισματική αρχή την Κυριακή αποφάσισε ότι οι δανειστές πρέπει σταδιακά να πείσουν τους καταθέτες να μετατρέψουν τις αποταμιεύσεις τους από KKM σε κανονικούς λογαριασμούς σε λίρες.
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, οι οι τράπεζες ότι ορισμένες από αυτές σχεδόν σίγουρα θα αποτύχουν να επιτύχουν τους φιλόδοξους στόχους μετατροπής, οπότε θα κληθούν να αγοράσουν επιπλέον ποσά δημόσιου χρέους χαμηλής απόδοσης.
Οι αξιωματούχοι αναγνώρισαν τις δυσκολίες που σχετίζονται με τη διαχείριση της μετάβασης, αν και τόνισαν τη σημασία της μετατροπής των συσσωρευμένων καταθέσεων KKM σε κανονικές, σύμφωνα με τις πηγές, οι οποίες δεν κατονομάζονται. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι, οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζα είπαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ότι η κατάργηση του προγράμματος είναι το κλειδί για την απλούστευση του πλαισίου νομισματικής πολιτικής της Τουρκίας και την ενίσχυση του μηχανισμού μετάδοσης.
Η απόδοση του 10ετούς κρατικού χρέους της Τουρκίας μειώθηκε κατά 95 μονάδες βάσης – τη μεγαλύτερη πτώση σε τέσσερις μήνες – στο 21,1% τη Δευτέρα. Οι αποδόσεις των ομολόγων της λίρας παραμένουν πολύ κάτω από τον καταναλωτικό πληθωρισμό της Τουρκίας, ο οποίος αυτή τη στιγμή βρίσκεται λίγο κάτω από το 50%.
Μια νεοσύστατη οικονομική διοίκηση με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών Μεχμέτ Σίμσεκ και την Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν στην Κεντρική Τράπεζα έχουν δεσμευτεί να χαλαρώσουν αυτούς τους κανονισμούς, αλλά προειδοποίησαν ότι η διαδικασία θα είναι αργή και ακανθώδης.


Latest News

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ

100 ημέρες χάους και ελάχιστα αποτελέσματα από το DOGE του Μασκ
Αδηλο το μέλλον του υπουργείου αποτελεσματικότητας μετα την αποχώρηση Μασκ - Η κριτική για έλλειψη διαφάνειας και τα πενιχρά αποτελέσματα

Από τα τρένα στα... τανκς - Η ιστορική στροφή της Γερμανίας που γεννά ευκαιρίες
Τι αναφέρει δημοσίευμα των FT για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου

H μεγάλη αντεπίθεση της Volkswagen στην Κίνα
Τρία καινούργια μοντέλα σχεδιασμένα ειδικά για την κινεζική αγορά παρουσίασε η γερμανική εταιρεία στη Σανγκάη

Η Nestle παγώνει τις τιμές για να μη χάσει καταναλωτές
Οι δασμοί πυροδοτούν σενάρια ύφεσης και πτώσης της κατανάλωσης - Σε άνοδο τα προϊόντα private label
![Φιλίπ Λέιν [ΕΚΤ]: Οι δασμοί Τραμπ είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/lane-ecb-600x432.jpg)
Λέιν: Οι δασμοί είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη
Ο Φιλίπ Λέιν εμφανίστηκε αισιόδοξος - Τι ανακοίνωσε για τα επιτόκια